Žitňanská ustupovala paľbe pripomienok

Po zmene podmienok fungovania Súdnej rady má vláda na stole ďalší reformný návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ). Novela zákona o sudcoch prichádza na rokovanie kabinetu v pozmenenej podobe. Pod tlakom troch stoviek pripomienok musela ministerka viacero svojich pôvodných zámerov skorigovať, tvrdí však, že hlavná myšlienka zostáva.

22.09.2010 06:39
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská
debata (1)

Žitňanská okrem iného ustúpila výhrade sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu a neponechá si právomoc vyzliecť sudcu z talára v prípade jeho disciplinárneho stíhania. Dočasne pozastaviť výkon funkcie bude môcť jedine disciplinárny súd. „Padá tak najvýznamnejší argument proti zrušeniu imunity sudcov,“ uviedla na margo tejto zmeny.

Sudcovia sa naďalej budú môcť vracať z ministerských a poslaneckých kresiel rovno na súdy. Pôvodne navrhované pravidlo – umožniť im to až po piatich rokoch, ministerka zmäkčila. Bude sa týkať iba návratu do vedenia súdov. Exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa podľa takéhoto zákona mohol vlani vrátiť na Najvyšší súd, nemohol by ho však viesť.

Žitňanská najprv chcela, aby nových sudcov vyberali výlučne ľudia mimo justície, najmä z akademickej obce. Nakoniec pripustila, aby vo výberovej komisii bol i zástupca Súdnej rady a sudcovskej rady dotyčného súdu. Podľa Generálnej prokuratúry však sudcovská samospráva aj tak nebude mať žiaden vplyv na výsledok výberových konaní.

„V konečnom dôsledku sa tak Súdna rada stane iba poštárom, ktorého úlohou bude sprostredkovať prezidentovi prejav vôle ministra,“ vyčíta Generálna prokuratúra. Ministerka bude mať pri výbere sudcov v päťčlennej komisii dvoch členov (piaty člen bude nominant Národnej rady) a pri výbere predsedov súdov dokonca troch.

Veľkú diskusiu vyvolal zámer, aby sa šéfovia súdov venovali už iba ich riadeniu a nesúdili, čo by podľa kritikov mohlo skomplikovať činnosť malých súdov. Predsedovia si nakoniec budú môcť vybrať. Žitňanská však nerobila iba ústupky. Pridala napríklad povinnosť, aby každý kandidát na miesto sudcu musel predložiť zoznam blízkych osôb s väzbami na justíciu, čím sa má zabrániť rozmáhaniu rodinkárstva na súdoch.

Podľa ministerky väzby nebudú prekážkou pri výberovom konaní. Najvyšší súd to však pre Pravdu označil za diskrimináciu. Syn jeho šéfa Štefana Harabina tiež ašpiruje na post sudcu z pozície justičného čakateľa.

Z celkom 43 zásadných pripomienok Najvyššieho súdu neakceptovala Žitňanská takmer žiadnu. „Novela neprináša nič fyzickým ani právnickým osobám a nerieši ani problémy súdnictva a samotných sudcov,“ reagoval Najvyšší súd. Súdna rada, ktorej Harabin tiež šéfuje, vyzvala premiérku Radičovú, aby novelu z rokovania stiahla, pretože sa neuskutočnilo rozporové konanie k jej pripomienkam.

Žitňanskej novela aj naďalej predpokladá zverejňovanie súdnych rozhodnutí a informácií o výberových konaniach na miesta sudcov a predsedov súdov na internete či napríklad zrušenie odmien sudcov, vďaka čomu sa má podľa ministerstva ročne ušetriť 700-tisíc eur.

1 debata chyba