Dôchodcovia nebudú justícii chýbať, tvrdí ministerstvo

Každý jedenásty sudca, ktorý na Slovensku rozhoduje, je dôchodca. Ministerstvo spravodlivosti však tvrdí, že zákaz súbehu platu s dôchodkom, o ktorého zavedení hovorí vládna koalícia, súdom problémy nespôsobí.

22.09.2010 09:19
debata

Každý jedenásty sudca, ktorý na Slovensku rozhoduje, je dôchodca. Ministerstvo spravodlivosti však tvrdí, že zákaz súbehu platu s dôchodkom, o ktorého zavedení hovorí vládna koalícia, súdom problémy nespôsobí.

Z 1 404 sudcov je v penzii 123. Z nich 104 poberá k platu starobný dôchodok, 19 bývalých vojenských sudcov výsluhový. „Prácu súdov by prípadné obmedzenie súbehu poberania dôchodkov a platov zásadne neovplyvnilo,“ povedal hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Ministerstvo predpokladá, že sudcovia budú mať na výber, či chcú zostať v justícii, alebo sa rozhodnú pre odchod do dôchodku. Voľné miesta podľa Bublu majú súdy kým zaplniť. „Ministerstvo eviduje 120 justičných čakateľov a 749 vyšších súdnych úradníkov. Tí majú rovnaké šance na obsadenie voľného miesta sudcu spolu s ostatnými odborníkmi s potrebným vzdelaním a pri splnení zákonných podmienok,“ vraví Bubla.

Sudcov v dôchodkovom veku sa súdy nemôžu zbaviť tak jednoducho, ako je to v prípade iných dôchodcov v štátnych službách – úradníkov, lekárov, učiteľov či policajtov zamestnaných v štátnej či verejnej správe. Sudcovia sú totiž volení doživotne. Odvolať z talára ich môže na návrh Súdnej rady len prezident za presne zákonom stanovených podmienok.

Sudcovia si však nepotrebujú platom prilepšovať k nízkemu dôchodku tak ako učitelia či zdravotné sestry. Ich penzie patria k najvyšším spomedzi ľudí, ktorých platí štát. Napríklad sudca Najvyššieho súdu – dôchodca – .dnes dostáva k základnému platu okolo 2 900 eur aj základnú penziu zhruba vo výške 1 000 eur plus príplatok k dôchodku, ktorý je v prípade 30-ročnej praxe okolo 250 eur. Sudcovia navyše dostávajú 13. a 14. plat a niektoré ďalšie príplatky.

V roku 2004 a 2005 odišlo hromadne do dôchodku takmer 200 sudcov po tom, čo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Daniela Lipšica okresalo koeficient na výpočet príplatku k dôchodku z 3,75 % na 0,8 %. Lipšicov nástupca Štefan Harabin tvrdil, že mu sudcovia chýbajú a ich počet znovu zvýšil.

Sudca môže aj po odchode do dôchodku ostať zapísaný v zozname sudcov, ministra spravodlivosti len požiada o prerušenie výkonu funkcie. V súčasnosti má prerušený výkon funkcie 75 sudcov na krajských a okresných súdoch a na Špecializovanom trestnom súde a 14 sudcov na Najvyššom súde.

debata chyba