Harabin k sebe sťahuje verných

Prvý muž justície Štefan Harabin sa zrejme mieni zabarikádovať so svojimi vernými na Najvyššom súde. Na jeho návrh preložila k nemu Súdna rada minulý utorok troch vlastných členov.

27.09.2010 06:14
Šimonová Foto:
Gabriela Šimonová (vpravo) a Mária Usačevová, predsedníčky krajských súdov v Bratislave a Trnave, sa od októbra stávajú sudkyňami Najvyššieho súdu.
debata (18)

Od októbra sa sudkyňami Najvyššieho súdu stávajú predsedníčky krajských súdov v Bratislave a Trnave Gabriela Šimonová a Mária Usačevová. Od marca budúceho roku sa do Bratislavy presťahuje prešovský krajský sudca Viliam Dohňanský.

V 18-člennej Súdnej rade, ktorá hlasuje prevažne jednotne so svojím predsedom, sa počet zástupcov Najvyššieho súdu zvyšuje z päť na deväť. Od októbra je totiž na Najvyššom súde ako sudca nastálo aj bývalý štátny tajomník Daniel Hudák, ktorý v rade predtým zastupoval rezort spravodlivosti.

V parlamente je novela ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, podľa ktorej v budúcnosti v Súdnej rade nesmú sedieť šéfovia súdov. Šimonová a Usačevová po povýšení na sudcov Najvyššieho súdu nebudú musieť riešiť takýto konflikt záujmov.

Nielenže budú môcť v najvyššom samosprávnom orgáne súdnictva zostať, ale zatiaľ nemusia opustiť stoličky predsedníčok krajských súdov. Súdna rada totiž rozhodla o ich dočasnom pridelení na doterajšie funkcie. Žitňanskej ministerstvo označilo takýto postup za účelový.

„Je namieste si položiť otázku, či Najvyšší súd potrebuje dve sudkyne navyše, keď víťazky výberových konaní majú pracovať naďalej na pôvodných pôsobiskách?“ reagoval hovorca rezortu Peter Bubla.
Člen Sudcovskej rady Najvyššieho súdu Miroslav Gavalec hovorí, že proti prestupu Šimonovej nemal nič, lebo ide o dlhoročnú trestnú sudkyňu. Inak sa pozerá na prestup sudkyne Usačevovej, ktorá sa má podľa jeho informácií stať členkou správneho kolégia.

„V živote sa pritom tejto agende nevenovala. To je problém. Ja ako predseda senátu by som ju nechcel,“ hovorí Gavalec. Podľa Najvyššieho súdu je všetko v poriadku. „Na Slovensku nie je možná celoživotná špecializácia, sudca musí vedieť vybaviť každú agendu,“ argumentoval tlačový odbor.

Pravda sa Harabina opýtala, či mieni k sebe na Najvyšší sud presunúť aj ďalších členov Súdnej rady. Odpovedal, že ako predseda Súdnej rady jej rozhodnutia nekomentuje. „Každý sudca s dlhoročnou praxou má snahu stať sa sudcom súdu vyššieho stupňa,“ uviedol. Sudcovia podľa neho museli prejsť výberovým konaním a v komisii sedel i zástupca Žitňanskej ministerstva.

Predsedníčky krajských súdov sa Pravde nepodarilo telefonicky zastihnúť. Gabriela Šimonová po hovorcovi Pavlovi Adamčiakovi stručne odkázala, že bola úspešná vo výberovom konaní, ktoré Najvyšší súd uskutočnil 14. septembra. Z troch voľných miest na sudcov trestného kolégia boli v tomto konaní podľa nej obsadené dve miesta.

18 debata chyba