Najvyšší súd oslobodil Bielika

Ani štipka emócií sa nezjavila na tvári bývalého starostu Rače Pavla Bielika, keď Najvyšší súd rozhodol o jeho konečnej nevine v úplatkárskej kauze, ktorá sa na Slovensku v uplynulých rokoch stala jednou z najznámejších. Niekdajší komunálny politik KDH opustil budovu na Župnom námestí s kamennou tvárou a bez jediného slova.

30.09.2010 12:03 , aktualizované: 19:24
Pavol Bielik Foto:
Exstarosta Rače Pavol Bielik
debata (36)

Bielik, ktorého Špeciálny súd dvakrát neprávoplatne odsúdil na päťročné väzenie a raz oslobodil, môže začať pomaly zabúdať na šesťapolročný súdny maratón. V inej situácii je údajný sprostredkovateľ päťmiliónového úplatku Jaroslav Šuščák. Jeho prípad Najvyšší súd po štvrtý raz vrátil na opätovné prejednanie do Pezinka.

Obidvoch mužov z úplatkárstva obvinili na jar 2004. Exstarosta jednej z mestských častí Bratislavy mal podľa obžaloby cez Šuščáka žiadať úplatok päť miliónov korún za to, že vydá súhlasné stanovisko na výstavbu obytného súboru. To sa nakoniec pred súdom nepodarilo preukázať najmä preto, že k odovzdaniu úplatku kvôli prezradeniu policajnej akcie nedošlo.

Prokuratúra pred verdiktom žiadala, aby proces pokračoval. Najvyššiemu súdu pripomínala, že na usvedčenie z úplatkárstva podľa zákona stačí, ak o úplatok niekto požiada. To majú podľa nej dokazovať policajné odpočúvania, ktoré však z policajných serverov zmizli v čase, keď bol ministrom vnútra Bielikov spolustraník Vladimír Palko. Súd má dnes iba ich prepisy.

„Vieme, kedy je dokonaný trestný čin prijímania úplatku. V 99 percentách sa však zdokumentuje aj jeho prevzatie a vec sa vyšetrí spôsobom, na základe ktorého môžeme páchateľa s čistým svedomím odsúdiť,“ oponoval požiadavke prokuratúry predseda senátu Peter Hatala.

Podľa sudcu nebolo preukázané, že by Bielik úplatok nežiadal, ale jednoznačne nebol preukázaný ani opak. „Nemôžeme dopustiť, aby existoval precedens, na základe ktorého by neuznaný podnikateľ, ktorý nevyhrá nejaké výberové konanie, mohol v budúcnosti natrieť starostu alebo funkcionára mesta.“

Najvyšší súd mal pochybnosti o kľúčovom svedkovi, podnikateľovi Pavlovi Kollárovi, ktorý sa stal policajným agentom, ale aj o práci, ktorú polícia odviedla. Najpodstatnejšiu skutočnosť, že starosta pri osobnom stretnutí žiadal od neho úplatok, Kollár uviedol až vo výpovedi, a nie pri podaní trestného oznámenia, ktoré bolo spísané pol hodiny predtým.

V prípade konania Jaroslava Šuščáka by podľa predsedu senátu Najvyššieho súdu Petra Hatalu mohlo ísť o nepriamu korupciu. Bielik, ktorý bol v minulosti bratislavským krajským šéfom kresťanských demokratov, neodpovedal na otázku, či uvažuje vrátiť sa do politiky. V marci, ešte predtým, ako ho Špecializovaný trestný súd neprávoplatne oslobodil, uviedol, že rozhodnutie v procese, ktorý mu zničil šesť rokov života, už preňho nie je dôležité.

Ako dopadli súdy s regionálnymi politikmi

máj 2010 Foto: Pavol Machovič
József Kvarda máj 2010

máj 2010
– Špecializovaný trestný súd v Pezinku oslobodil spod obžaloby z korupcie dlhoročného starostu Čenkoviec a podpredsedu Trnavského samosprávneho kraja Józsefa Kvardu, ktorý mal podľa obžaloby spolu s ďalšími mužmi z obce podplácať futbalového rozhodcu Štefana Kohúta. Verdikt ešte nie je právoplatný.

Obžalovaný bývalý poslanec Karol Karlin... Foto: ČTK
Karlin, Mráz Obžalovaný bývalý poslanec Karol Karlin (vpravo) a exriaditeľ úradu banskobystrickej krajskej samosprávy Milan Mráz na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Tam si obaja vypočuli oslobodzujúci rozsudok.

apríl 2010
– Krajský súd v Banskej Bystrici právoplatne oslobodil bývalého poslanca Národnej rady Gabriela Karlina a exriaditeľa banskobystrickej župy Milana Mráza, ktorí čelili obžalobe pre korupciu pri výberovom konaní na dostavbu školskej telocvične v Žiari nad Hronom.

november 2009 Foto: Robert Hüttner
Čuňo november 2009

november 2009
- Najvyšší súd zrušil šesťročný trest pre bývalého viceprimátora Košíc Eugena Čuňa za podvod. Komunálny politik bol pôvodne obžalovaný z korupcie, proces ešte nie je skončený a spis sa vrátil na Špecializovaný trestný súd do Pezinka.

36 debata chyba