Spravodlivosť konečne doplatí miliónové dlhy

Súdy zvyšovali platy svojich sudcov a úradníkov namiesto toho, aby si plnili zákonnú povinnosť voči advokátom ex offo, znalcom, tlmočníkom, notárom či svedkom. Po rokoch meškania mieni štát svoj dlh konečne zaplatiť.

30.09.2010 14:46 , aktualizované: 18:01
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská oznámila, že získala potrebných 16 miliónov eur a do konca roka postupne uspokojí všetkých dlžníkov.
debata

Šéfka ministerstva spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) oznámila, že z ministerstva financií získala potrebných 16 miliónov eur a do konca roka postupne uspokojí všetkých dlžníkov. Sú medzi nimi aj ľudia, ktorí nedostali odškodné za prieťahy v súdnom konaní, či dokonca obete násilných trestných činov.

Hoci minulá vláda rozpočet rezortu spravodlivosti výraznejšie nezvyšovala, výdavky na mzdy podľa Žitňanskej narástli o 33 percent. Predsedov súdov, ktorí uprednostnili platy zamestnancov pred plnením si zákonných povinností, chce potrestať tak, že im zhorší hodnotenie.

Žitňanská, ktorá viedla rezort aj v roku 2006, tvrdí, že dlh narástol z nuly na súčasných 16 miliónov za posledné tri roky a je čisto vizitkou jej predchodcov Štefana Harabina a Viery Petríkovej. „V rokoch 2006 – 2007 bol účet vynulovaný,“ povedala.

Podľa predsedu Slovenskej advokátskej komory Tomáša Borca, ktorý krok ministerstva víta, majú najstaršie pohľadávky advokátov osem rokov. „Dve desaťročia dozadu dochádza k tomuto problému pravidelne,“ vraví Borec.

Exminister Štefan Harabin odkázal, že Žitňanská klame, pretože keď v polovici roku 2006 opúšťala kreslo ministerky, bol dlh len na trovách advokátov v prepočte viac ako 1,2 milióna eur. „A to bol polrok, keď pre nového ministra bolo v tejto kapitole nechaných 0 korún,“ uviedol súčasný šéf Najvyššieho súdu.

Harabin zároveň tvrdí, že on na mzdy nepresúval peniaze určené pre advokátov, ale platy sudcov zvyšoval vďaka prepusteniu 20 percent úradníkov. „Nech pani ministerka o pol roka zverejní, koľko osôb prijala na ministerstvo,“ vyzval ju.

Advokátska komora navrhuje, aby boli peniaze na ich služby v rozpočtoch súdov účelovo viazané. Ministerstvo to plánuje urobiť už na budúci rok. Zo 16 miliónov eur dlhuje rezort advokátom ex offo 9 miliónov.

debata chyba