Nižňanský tajil prehru v miliónovom súdnom spore

Verejnoprávna televízia tri mesiace mlčala o tom, že prehrala súdny spor so štúdiom Omega, ktorý môže ešte viac skomplikovať jej nepriaznivú finančnú situáciu.

01.10.2010 20:15
stv, slovenská televízia Foto:
STV prehrala spor o milióny, čo utajovala tri mesiace. Peniaze musí vyplatiť štúdiu Omega za predčasne vypovedanú zmluvu.
debata (21)

Za porušenie zmluvy z roku 1997 musí zaplatiť takmer tri milióny eur. Krajský súd vyniesol rozsudok 27. júna, právoplatnosť podľa hovorcu súdu Pavla Adamčiaka nadobudol posledný augustový deň.

Doteraz však o tom nevedeli členovia televíznej rady ani poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

STV sa k prípadu nechce vyjadrovať ani teraz. Hoci je rozsudok právoplatný a tým aj vykonateľný, televízia tvrdí, že vec nepovažuje za uzavretú. „Momentálne zvažujeme prípadné ďalšie právne kroky v uvedenom spore,“ uviedol hovorca televízie Peter Susko. Bližšie ich nevysvetlil.

Podľa niekdajšieho podpredsedu televíznej rady Petra Maleca sa v prípade právoplatnosti rozsudku STV okamžite dostáva do platobnej neschopnosti. Práve on o prehratom spore ako prvý informoval na svojom blogu.

Vedenie STV o ňom neupovedomilo televíznu radu na jej septembrovom zasadnutí. Potvrdil to predseda rady Martin Kákoš. „Určite to nebude maličkosť. Deficit televízie je tak či onak hrozivý a ak narastie o ďalšie peniaze, začne už byť situácia veľmi katastrofická,“ povedal.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek o prehre STV tiež nevedel. Vecou sa mieni zaoberať na najbližšom zasadnutí. „Je to ďalšie prehĺbenie straty. Budeme sa pýtať televíznej rady, či mala pripravený nejaký krízový variant, lebo v tejto chvíli už naozaj ide o existenciu STV.“ Tá podľa Jarjabka zo zákona musí vysielať, ale ak zaplatí tento nový dlh, nebude mať za čo.

Bratislavský krajský súd rozhodol opačne ako v roku 2008, keď dal za pravdu žalovanej STV. Podľa hovorcu súdu Pavla Adamčiaka boli tentoraz viazaní názorom Najvyššieho súdu, ktorý im prípad vrátil vlani. Štúdio Omega vysúdilo zmarený zisk za celkom 2 258 relácií Predpoveď počasia. Tie dohodol ešte Igor Kubiš s tým, že sa budú vysielať do roku 2005. Jeho nástupca Milan Materák však zmluvu v roku 1999 vypovedal. Zisk malo mať štúdio z predaja desaťsekundového sponzorského odkazu na jej začiatku a konci.

Konateľ štúdia Omega Jozef Biro na súdne rozhodnutie reagoval s tým, že verí, že STV bude rozsudok rešpektovať. „Z ich strany sme doteraz žiadne návrhy nedostali,“ dodal.

Verejnoprávna televízia mala na krku ešte ďalší spor so Štúdiom Beta, ktorý sa jej však podarilo na jar tohto roku na Krajskom súde v Bratislave vyhrať. V opačnom prípade by za vypovedanie zmlúv z rokov 1997 a 1998 musela zaplatiť viac ako 28 miliónov eur.

21 debata chyba