Nižňanský: Správy STV som nezneužil

Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský v pondelok vstúpil do hlavnej spravodajskej relácie. Zo správ si ukrojil štyri minúty.

05.10.2010 18:01
Štefan Nižňanský Foto:
Šéf STV Štefan Nižňanský.
debata (17)

V mimoriadnom vstupe Nižňanský ubezpečil divákov, že medializovaná nevypovedateľná zmluva na digitálne vysielanie so spoločnosťou Towercom je v poriadku a tri milióny eur prehraté v súdnom spore so štúdiom Omega Plus televíziu nezruinujú.

„V posledných dňoch sa popísalo a pohovorilo množstvo poloprávd, ba až do neba volajúcich lží, ktoré vyvolávajú dojem, že STV je vraj na kolenách, či dokonca jej hrozí kolaps. Chcel by som vás divákov ubezpečiť, že nič také nehrozí,“ povedal. Vzápätí priznal, že STV má „vážne ekonomické problémy“, do ťažkostí sa však podľa neho nedostala celkom svojou vinou.

Niekdajší podpredseda televíznej rady Peter Malec považuje spôsob, ktorý Nižnanský zvolil, za nezvyčajný. „Mal usporiadať tlačovú konferenciu, z ktorej mohla STV urobiť spravodajský šot s rôznymi názormi,“ vraví. Navyše pripomína, že STV svojich divákov o kauzách predtým spravodajsky neinformovala. „Diváci vlastne nevedeli, o čom generálny riaditeľ hovorí.“

Generálny riaditeľ sa pre takýto spôsob komunikácie nerozhodol po prvý raz. Vlani vystúpil v relácii Reportéri, aby vysvetlil, prečo stopol diel o sociálnych podnikoch vtedajšej ministerky práce Viery Tomanovej.

Podľa hovorcu STV Petra Suska riaditeľ uvažoval aj o iných možnostiach informovania. „V konečnom dôsledku sa však rozhodol pre televíznu obrazovku práve preto, že posolstvo bolo určené divákom STV,“ zdôvodnil Susko.

Analytik Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár si myslí, že Nižnanský zneužil svoje postavenie aj formát spravodajstva. „To, čo komunikoval divákom, nebola informácia, kvôli ktorej mal vstúpiť do spravodajskej relácie,“ mieni.

Člena parlamentného výboru pre kultúru a médiá Tomáša Galbavého (SDKÚ) vyrušuje viac ako spôsob informovania obsah vystúpenia. „Bol nepravdivý, bol to pokus o zastieranie,“ myslí si. Šéfovi STV pripomína, že ešte pár dní dozadu hovoril o tom, že situácia verejnoprávnej inštitúcie je z ekonomického pohľadu taká vážna, že nebude schopná napĺňať zákon o verejnej službe.

Poslanci mediálneho výboru v utorok odhla­sovali poslanecký prieskum, počas ktorého sa chcú na vlastné oči presvedčiť o situácii v STV.

17 debata chyba