Harabin sa s priznaniami sudcov neponáhľa

Pol roka nestačilo Súdnej rade na to, aby spracovala majetkové priznania sudcov. Verejnosti odkazuje, že na tieto informácie si bude musieť ešte počkať.

06.10.2010 09:38
debata (1)

Ústavní činitelia, medzi ktorých sudcovia patria, odovzdávajú priznania každoročne do 31. marca. Kým informácie o majetku politikov za rok 2009 Národná rada zverejnila v auguste, Súdna rada ani v októbri nedokáže povedať, kedy si splní túto zákonnú povinnosť.

Hovorca rady Maroš Foltány zdržanie zdôvodňuje tým, že majú k dispozícii nový počítačový program, do ktorého treba údaje ručne nahodiť. „Nový systém dokáže automaticky vyhodnotiť majetkový prírastok u sudcov,“ približuje jeho výhody.

Súdna rada robila prieťahy aj vlani, priznania sudcov za rok 2008 zverejnila až na konci októbra. Vďaka novému formuláru, ktorý zaviedol jej predseda Štefan Harabin, pritom sudcovia nemuseli uvádzať údaje o svojom majetku, ale iba jeho prírastky a úbytky.

Väčšina sudcov to využila a ich priznania za rok 2008 vyzerajú tak, že je v nich iba trikrát zopakovaná formulka „bez zmeny“. Rovnaké pravidlá platia i tento rok. Priznania, ktorých je viac ako 1 300, nahadzujú dvaja pracovníci. Pravda vypočítala, že ak by každý z nich prepísal do počítača päť takýchto zjednodušených formulárov denne, boli by s prácou za šesť mesiacov hotoví.

„Údaje sa musia jednotlivo spracovať a v minulosti sa často vyskytovali chyby, ešte počas zverejňovania rezortom spravodlivosti,“ bráni prácu kolegov Foltány.

Ministerstvo spravodlivosti Harabina napomína. Zverejnenie informácií z majetkových priznaní na webe by sa malo diať podľa hovorcu Petra Bublu v čo najkratšom čase pri zohľadnení kapacitných a technických možností Súdnej rady. Pripomína, že ministerstvo bolo v minulosti v tejto veci rýchlejšie, aj keď pracovalo s pôvodnými podrobnými formulármi.

„Majetkové priznania sudcov za rok 2006 ministerstvo zverejnilo 10. augusta 2007,“ uviedol hovorca. Rezort vtedy viedol Harabin. Kontrola priznaní neskôr prišla na Súdnu radu, na čelo ktorej sa potom postavil.

Zmenu formulára, ktorá sudcom umožňuje zaznamenávať iba prírastok a úbytok majetku, považuje ministerstvo spravodlivosti za krok späť. „Občan aj Súdna rada má oveľa komplikovanejší prehľad o majetkových pomeroch na účely kontroly statočnosti pôvodu majetkového prírastku,“ vysvetlil Bubla.

1 debata chyba