Viceprimátor Žiliny nový dom nevysvetlil

Viceprimátor Žiliny Michal Horecký (SDKÚ) tvrdí, že zarobil dosť peňazí na to, aby si mohol kúpiť nový nadštandardný rodinný dom. Jeho vysvetlenia však prinášajú do kauzy ešte viac pochybností.

13.08.2010 08:31
dom, pozemok, žilina, horecký Foto:
Vysvetlenia žilinského viceprimátora Michala Horeckého o financovaní stavby jeho rodinného domu vyvolávajú vážne pochybnosti.
debata (5)

Pod tlakom medializácie aj v denníku Pravda sa Horecký rozhodol zdokladovať verejnosti svoje i manželkine príjmy za tri a pol roka, odkedy je vo vedení Žiliny. O novom dome najskôr nechcel hovoriť. Poslancovi Petrovi Ničíkovi, ktorý ho na to na zasadnutí zastupiteľstva verejne vyzval, odkázal, že je to jeho súkromná vec.

„Celý čas sa bavíme o tom, či som počas výkonu verejnej funkcie mohol nadobudnúť dom. Uznáte sami, že teraz nebudem pátrať a dávať dokopy, koľko som zarobil za posledných 16 rokov. Mne tie tri a pol roka bohato stačia,“ vyhlásil.

Z dokladov, ktoré predložil, vyplýva, že si nadštandardnú nehnuteľnosť mohol dovoliť len za cenu toho, že mu neostal dostatok peňazí na živobytie. Z celkových príjmov 371-tisíc eur totiž vynaložil podľa dokladov na dom dokopy 315-tisíc eur. Jeho rodine ostalo 56-tisíc eur, čo je priemerne 1 333 eur na mesiac. Posledný rok by musel s manželkou vyžiť zo 406 eur na mesiac, pretože splácajú banke 120-tisícový úver (mesačná splátka je 927 eur), ktorý si vzali na dostavbu domu.

Viceprimátor musí okrem toho prispievať na svoju dcéru z prvého manželstva. Nemal by tiež z čoho financovať napríklad svoju minuloročnú honosnú svadbu v žilinskej Ville Nečas, svadobnú cestu či ďalšie zahraničné dovolenky.

„Finančné prostriedky som mal našetrené dávno predtým, ako som sa stal zástupcom primátora, ale to asi niekomu nehrá do kariet,“ otočil Horecký, keď mu Pravda predložila tento výpočet. Ani takéto vysvetlenie celkom nesedí. Podnikanie vo vydavateľstve Artis Omnis, ktoré vlastní spolu s primátorom Ivanom Harmanom, mu totiž začalo vynášať, až keď prišli na konci roka 2006 na radnicu.

V roku 2007 zarobilo vydavateľstvo viceprimátorovi 957-tisíc korún, o rok neskôr už 1,3 milióna korún a vlani v prepočte na starú menu 1,6 milióna korún. Podľa informácií Pravdy boli zisky vydavateľstva predtým oveľa nižšie. Firma platila v rokoch 2004 až 2006 rádovo nižšiu daň, v prvých dvoch rokoch existencie dokonca žiadnu.

Podnikateľ na svadbe

Otázka financovania domu viceprimátora je nástojčivejšia o to viac, že mu ho v rozostavanom stave výhodne predal žilinský podnikateľ Stanislav Macek. Ten získal za tri a pol roka od Žiliny a jej subjektov stavebné zákazky dokopy za viac ako 155 miliónov korún. Obidvaja odmietajú spojitosť medzi týmito skutočnosťami.

Macek tvrdil, že sa s Horeckým pozná len zo spoločenských akcií. Pravda však zistila, že mu prišiel vlani na svadbu dva dni po tom, čo mu predal rozostavaný dom. „To je asi omyl,“ nechcel to najprv Macek priznať. Otočil až po tom, čo sa dozvedel, že existuje svadobná fotografia, na ktorej je s viceprimátorom odfotený. Na svadbu však vraj nešiel kvôli známosti s ním. „Mikulášovi Kačaljakovi, ktorý bol pozvaný (ďalší žilinský podnikateľ, pozn. Pravdy), vypadla manželka. Tak som šiel namiesto nej,“ zdôvodnil.

Viceprimátor vďaka Macekovi ušetril pri kúpe rozostavaného domu niekoľko desiatok tisíc eur. Macekovi sa totiž podarilo v roku 2007 kúpiť zaujímavý pozemok pre rodinný dom v mestskej časti Trnové s rozlohou 1 769 štvorcových metrov ako ornú pôdu. Za štvorcový meter zaplatil 700 korún, za celý pozemok po prepočte 41-tisíc eur.

Po premene na stavebnú parcelu jej cena stúpla viac ako dvojnásobne. Potvrdzuje to i znalecký posudok, ktorý si dal vypracovať samotný viceprimátor. Hodnotu pozemku stanovil na 97-tisíc eur. Horecký vraví, že sa s Macekom dohodol na predaji za pôvodnú cenu. „Reálna cena bola ďaleko-ďaleko nižšia, o viac ako 50 percent,“ tvrdí.

Podozrivo lacný

Podozrivé sú i tvrdenia viceprimátora o tom, koľko ho stála dostavba domu. Trhová hodnota dokončenej stavby aj s pozemkom je podľa súdneho znalca, ktorého oslovila Pravda, 500– až 600-tisíc eur. Zo znaleckého posudku tohto znalca a posudku znalca objednaného viceprimátorom vyplýva, že dostavba domu, ktorý vlani aj s pozemkom kúpil za 140-tisíc eur, mala stáť viac ako 200-tisíc eur. Viceprimátor však predložil zmluvu o diele, podľa ktorej mu firma Unistav Teplička dostavala dom za 120-tisíc eur.

„To sú vaše výpočty, my sme mali dohodnuté cenníkové ceny,“ odmietol majiteľ firmy Anton Obšívan, že by viceprimátor dostal od neho zľavu. Obšívan priznal, že dostavbu domov zabezpečil pomocou firmy Mate, ktorú vlastní podnikateľ Stanislav Macek. Mate pracovala podľa neho na stavbe viceprimátora subdodávateľsky, na rozsah pomoci si však už nepamätá.

Pravda viceprimátora požiadala, aby preložil aj faktúry na dostavbu domu a umožnil novinárom jeho prehliadku. Horecký obvinil denník, že pre"nechutný a zákerný" článokhospita­lizovali jeho tehotnú manželku s rizikom predčasného pôrodu. „Myslíte, že po tom, čo je moja žena aj kvôli vám v nemocnici, vás ešte pozvem k sebe na návštevu?“ odkázal.

Ako viceprimátor Žiliny zdokladoval svoj dom

príjmy od nástupu do funkcie (za 3,5 roka) – 370 887 eur

  • 74 556 eur – čistý príjem z funkcie zástupcu primátora a člena Dozornej rady Sevak-u
  • 129 226 eur – príjmy zo súkromnej spoločnosti
  • 47 104 eur – príjmy manželky
  • 120 000 eur – úver z banky na dostavbu domu

Náklady na rodinný dom – 315 000 eur

  • 140 000 eur – kúpa hrubej stavby aj s pozemkom
  • 120 000 eur – dostavba
  • 40 000 eur – ďalšie investície do domu a záhrady
  • 15 000 eur – investícia do zariadenia domu

 Ako odhadol viceprimátorov dokončený dom súdny znalec

Trhová hodnota domu vrátane pozemku – 558 740 eur

  • 102 408 eur – trhová hodnota pozemku (60 eur/m2)
  • 291 772 eur – celková technická hodnota dokončenej nehnuteľnosti

znalec požiadal o anonymitu, jeho posudok má Pravda v redakcii

Ako odhadol rozostavaný dom súdny znalec

Trhová hodnota stavby aj s pozemkom – 163 714 eur

  • 96 746 eur – trhová hodnota pozemku
  • 81 867 eur – technická hodnota stavby

posudok si objednal viceprimátor pri kúpe stavby v apríli 2009

5 debata chyba