Nebudeme mať čím očkovať, varujú lekári

V ambulanciách všeobecných lekárov môžu už tento mesiac chýbať očkovacie látky. Ministerstvo zdravotníctva totiž od decembra zmenilo systém vydávania vakcín. Kým doteraz boli tieto látky na predpis a pacienti si ich sami vyberali v lekárňach, odteraz si ich musia do zásoby nakupovať lekári. Tí však varujú, že na to nemajú peniaze.

09.12.2011 12:00
očkovanie, dieťa, vakcína, injekcia, choroba,... Foto:
Problémy s nákupom očkovacích látok sa netýkajú iba detských lekárov.
debata

Prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová vysvetľuje, že jedna očkovacia látka stojí zhruba 30 až 40 eur, za jeden mesiac ich ambulancie použijú desiatky. „Mesačne to vychádza v priemere na 2-tisíc eur, čo môže byť pre ambulancie likvidačné, keďže toľko im platí zdravotná poisťovňa,“ povedala. Lekári sú podľa nej postavení pred otázku, či nakúpia pre pacientov očkovacie látky, alebo zaplatia prevádzku ambulancie a plat zdravotnej sestry. „Očkovanie je pritom povinné zo zákona. My chceme očkovať, no nemáme čím. Nechceme totiž žiť na dlh,“ dodala.

Problémy s nákupom očkovacích látok sa netýkajú iba detských lekárov. Keďže sa zmena vzťahuje na všetky vakcíny, rovnaké starosti čakajú aj doktorov pre dospelých, ktorí očkujú proti tetanu, žltačke, chrípke či zápalu pľúc. „Chrípkovú sezónu tu mávame každý rok. Ak budú mať v januári či vo februári pacienti záujem o očkovaciu látku, môžu naraziť na problém, že lekár ju nebude mať,“ povedal obvodný lekár zo Sniny Peter Makara.

Jeden z dôvodov, prečo si majú ambulantní lekári sami nakupovať vakcíny, je podľa rezortu ten, že „očkovacie látky si vyžadujú osobitný spôsob skladovania a manipulácie, pričom v prípade nevhodnej manipulácie môže dochádzať k ohrozeniu zdravia a bezpečnosti pacienta.“ Ambulantní lekári namietajú, že doteraz sa žiadne podobné prípady u nás neobjavili.

Lekárom prekáža aj to, že zmena pravidiel pri očkovaní nebola vopred prekonzultovaná s odbornou verejnosťou a nedostali ani dostatočný čas, aby sa na nové podmienky pripravili. Podľa Makaru môžu mať problém napríklad s uskladnením vakcín. „Lekárne majú na uskladnenie týchto látok certifikované chladničky. Takýmito chladničkami mali byť vybavení aj lekári, ktorí budú nakupovať vakcíny. Všetky ambulancie ich ale nemajú, nie sú na zmenu pripravení,“ povedal. Asociácia pediatrov poslala svoje námietky ministerstvu, avšak bez úspechu.

Rezort problematickú zmenu nezrušil, lekárom však navrhol, že problémy s úhradou vakcín môžu vyriešiť nákupom na faktúru s trojmesačnou splatnosťou. „To znamená, že ak si lekár dohodne s lekárňou splatnosť faktúry napríklad 90 dní a poisťovňa lekárovi uhradí výkon spoločne s vakcínou do 60 dní, lekár nebude potrebovať financie vopred,“ vysvetlilo ministerstvo. Ako však upozornil Markovský, faktúry posielajú do poisťovní až na konci mesiaca a keď peniaze dostanú o 60 dní, prakticky budú bez prostriedkov celé tri mesiace.

Druhou možnosťou podľa zdravotníckeho rezortu je, aby vakcíny obstarávali na základe žiadosti lekára zdravotné poisťovne, pričom by objednávka bola určená pre presný počet pacientov a na presne stanovené obdobie. Toto riešenie sa nepozdáva nielen lekárom, ale ani niektorým zdravotným poisťovniam. „Preverovali sme možnosti centrálneho nákupu týchto očkovacích látok, no vzhľadom na to, že v našom prípade ide ročne o viac ako 120-tisíc očkovaní, nie je v našich kapacitách zabezpečiť logistiku vakcín a dodržanie všetkých predpisov v prípade každej jednej ambulancie a každej jednej vakcíny,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa považuje obe riešenia za realizovateľné. Ako však pripustila, vyžadovalo by si to dlhšiu prípravu, a teda by to nebolo možné zaviesť ihneď. „V prípade, ak nebude možné využiť jeden z uvedených spôsobov riešenia, Všeobecná zdravotná poisťovňa deklaruje ochotu rokovať o poskytnutí jednorazovej platby vopred tak, aby bola prekrytá lehota potrebná na prefinancovanie obstaraných vakcín,“ dodala hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová. Lekári pochybujú. „Už teraz máme negatívne skúsenosti s platbami od poisťovní,“ vysvetlila Prcúchová.

Ambulancie sa zatiaľ snažia očkovanie odkladať najdlhšie, ako sa dá. Čakajú, ako sa táto situácia vyrieši. Povinné očkovanie má svoj harmonogram a nemožno ho preto odkladať o ďalší mesiac. Rezort ich už upozornil, že ak by očkovať prestali, vystavili by sa riziku finančných pokút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba