Transformačný tím si ministerstvo platí naďalej

Ministerstvo zdravotníctva si stále platí transformačný tím, hoci prezident začiatkom minulého mesiaca pozastavil premenu nemocníc na akciové spoločnosti. Rezort pod vedením Ivana Uhliarika (KDH), ktorý na nemocniciach a pacientoch šetrí, jeho služby mesačne stoja okolo tritisíc eur.

13.12.2011 20:00 , aktualizované: 14.12.2011 12:32
Nemocnica Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Podľa politológa Pavla Marchevského konanie rezortu svedčí o tom, že minister Uhliarik sa nechce vzdať svojej hlavnej agendy a pripravuje pôdu na ľahšie pokračovanie premeny nemocníc na akciovky. „Ak došlo k pozastaveniu transformácie, mal to však byť aj signál aj pre ministerstvo zdravotníctva, aby zbytočne nevynakladalo finančné prostriedky tam, kde momentálne nie je politická vôľa pokračovať,“ doplnil.

Úlohou transformačného tímu ministerstva zdravotníctva bolo pripraviť a koordinovať nemocnice na proces zmeny právnej formy z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Na jeho služby vynakladá rezort mesačne zhruba 3-tisíc eur.

To, že sa proces transformácie rozhodnutím prezidenta pozastavil, podľa ministerstva nie je dôvod, aby sa stopla aj činnosť a platby transformačnému tímu. „Ministerstvo zdravotníctva vzhľadom na pozastavenú transformáciu pracuje na komplexnom spracovaní celej agendy procesu transformácie, dokončuje administratívu komisie pre finančnú stabilizáciu,“ povedala hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová. „Transformačný tím bude v obmedzenom režime pracovať do momentu, kedy parlament prijme zákon, ktorý ju zastaví,“ dodala.

Podľa analytika Pavla Kárásza z SAV má síce každý proces nejakú zotrvačnosť, ale v tomto prípade ide o nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi. „Efektívne to určite nie je. Záleží, aký vzťah viaže rezort a transformačný tím, ale tieto prostriedky sa dali využiť napríklad na vypracovanie pravidiel hospodárenia štátnych nemocníc,“ myslí.

Zadlžený rezort zdravotníctva však mrhá peniazmi aj v iných prípadoch. Ako už včera Pravda informovala, ministerstvo poskytlo firme RZP – Asistenčné služby nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 1,5 milióna eur na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov.

Podľa Marchevského by sa však v súčasnosti voči ministrovi za takéto nakladanie s peniazmi v podvyživenom rezorte zodpovednosť vyvodzovala len ťažko. „V stave dosluhujúcej vlády by sa asi ťažko vyvodzovala nejaká politická zodpovednosť. To, že sa dejú tieto veci, ktoré nie sú v poriadku, je už skôr na svedomí ministra, či ich zastaví, alebo v nich bude pokračovať, kým bude povereným ministrom,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba