Nemocnice avizujú rušenie zmlúv s poisťovňami

Malé nemocnice sa zrejme v budúcom roku uchýlia k nepopulárnemu opatreniu a zdravotným poisťovniam vypovedia zmluvy. Pacientom tak hrozí, že budú platiť za ošetrenie a liečbu sami. Nemocnice do ťažkej situácie dostali vyššie platy lekárov, na ktoré nemajú peniaze. Od ministerstva financií preto žiadali 50 miliónov eur. To im ich zatiaľ nechce dať. Pomôcť sa nechystá ani minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), ktorý doteraz s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ) nerokoval.

21.12.2011 12:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata

„Naším jediným obranným mechanizmom je dať výpoveď zmlúv zdravotným poisťovniam, aby sme ešte viac upozornili na problémy,“ avizoval ďalšie kroky prezident asociácie nemocníc Marian Petko.

Peniaze, ktoré asociácia žiada pre všetky zariadenia, majú slúžiť na vykrytie zvýšených platov lekárov, ktoré nedávno schválil parlament. Päťdesiat miliónov eur by im malo pomôcť prečkať obdobie, kým poslanci nájdu spôsob, ako problém s nízkymi zdrojmi a so zvyšovaním platov vyriešiť.

Hovorca ministerstva financií Martin Jaroš tvrdí, že rezort vyčlení 50 miliónov eur ako rezervu do kapitoly Verejnej pokladničnej správy na oblasť zdravotníctva. Či však budú uvoľnené práve na platy zdravotníkov, Jaroš jednoznačne neodpovedal. „Minister zdravotníctva deklaroval, že nárast platov lekárov vykryje v rámci svojej kapitoly,“ povedal iba Jaroš.

Minister Ivan Uhliarik situáciu zatiaľ riešiť nechce, tvrdí, že nemocnice si môžu viac peňazí vyjednať od zdravotných poisťovní. „Počkajme si, kým sa skončia rokovania,“ povedal. Asociácia nemocníc nerozumie, na čo chce Uhliarik čakať. „V piatok minulý týždeň bolo posledné rokovanie s poisťovňami a tie odmietli zvýšiť zdroje,“ povedal viceprezident asociácie Peter Ottinger.

Skončenie rokovaní o zmluvách k 1. januáru 2012 potvrdila aj súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Druhá súkromná Union zdravotná poisťovňa podľa hovorkyne Judity Smatanovej sa síce nebráni hľadaniu riešenia, ako však dodala, „v budúcom roku očakávame stagnáciu zdrojov, je potrebné zvýšené finančné nároky v zdravotníctve riešiť aj navýšením zdrojov v zdravotných poisťovniach, napríklad zvýšením platby za poistencov štátu“.

Podľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj ministra zdravotníctva budú musieť nemocnice peniaze na vyššie platy svojich zamestnancov nájsť aj vo vlastných rezervách. „Je to kombinácia vyšších zdrojov od zdravotných poisťovní, ale aj väčšej efektivity zo strany nemocníc,“ vysvetlil za poisťovňu Uhliarik.

Riaditelia nemocníc však tvrdia, že racionalizačné opatrenia môžu prebiehať tak, že budú vypúšťať niektoré činnosti. „Vďaka čomu budú zase klesať výnosy od zdravotnej poisťovne. Je to cesta k zavretiu nemocnice,“ zhodnotil riaditeľ bojnickej nemocnice Ladislav Gerlich. Dodal, že ak sa zmluvy so zdravotnými poisťovňami neupravia a nezvýšia im platby, zdravotnícke zariadenia sa nebudú vedieť o pacientov postarať. „Skolabuje systém a nemocnice nebudú schopné zabezpečiť ani neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ varuje.

Podobne reagovala aj riaditeľka Nemocnice v Revúcej Daniela Pršebicová. „V nemocniciach nebudú lieky, pretože dodávateľská firma ich nebude chcieť dodať, keď za ne nedostane zaplatené. To isté platí pre špeciálny zdravotnícky materiál, bez ktorého sa nedá poskytovať zdravotná starostlivosť. To nie je len o kúrení, svietení alebo o platoch. To je o tom, že nebude na to najdôležitejšie, čo potrebuje pacient,“ povedala.

Podľa Pršebicovej zariadenia už teraz každý mesiac bojujú s problémom, ako zabezpečiť tieto komodity do nemocníc. „Potom to bude ešte horšie, pretože tiež zo zákona sme povinní zabezpečiť vyššie platy. Z jednej strany sme tlačení dodávateľmi a lekármi, ktorí chcú vyššie platy, z druhej zdravotnými poisťovňami, ktoré majú limitované zdroje, čo nám dávajú. Tu je absolútne bezvýchodisková situácia,“ sťažuje sa riaditeľka revúckej neštátnej nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba