Počet lacnejších liekov sa zvýšil len mierne

Ministerstvo zdravotníctva už dlho sľubuje, že pacienti budú mať lacnejšie lieky. Počet liekov, ktoré od nového roka zlacneli, sa však zvýšil len mierne. Po poslednej januárovej kategorizácii je z viac ako 5 500 liekov pre pacientov lacnejších len zhruba 50.

10.01.2012 15:00
lieky - falošné lieky - tabletky - pilulky Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Najväčší nárast je v skupine liekov bez doplatku pacienta, kde do zoznamu pribudlo 32 liekov. O 18 stúpol počet liekov s doplatkom od jedného do dvoch eur. Koľko liekov od nového roka, naopak, zdraželo, nie je známe.

Podľa riaditeľky sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaely Cesnakovej, doplatky pacientov stúpli len pri vybraných liekoch bez zjavne dokázaného a potvrdeného účinku na priebeh ochorenia podľa posledných medicínskych štúdií. Zdraželi aj lieky, ktorých výrobcovia v stanovenom termíne nepredložili žiadosti o zníženie cien liekov a súčasne za tieto lieky existujú náhradné lieky bez doplatku alebo so sociálne únosným doplatkom. „Prakticky na každé ochorenie existuje viacero druhov liekov. Lekár má možnosť z počtu plne hradených liekov predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom,“ tvrdí.

Po novom roku pribudli do kategorizačného zoznamu nové lieky pre diabetikov, schizofrenikov, pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom, alergiami či sklerózou multiplex. Celkovo je tak dostupných o 52 liekov viac ako doteraz. To sa má zmeniť v priebehu marca až mája, kedy, ako už Pravda informovala, ministerstvo plánuje približne stovku liekov preradiť medzi doplnkové a podporné. To znamená, že viac nebudú hradené zdravotnou poisťovňou a pacienti si ich budú musieť platiť. Ide napríklad o lieky využívané pri liečbe žilovej trombózy, onkologických ochoreniach, demencie či dyslexie.

5 debata chyba