Lekárom sa míňajú očkovacie látky

Lekári, ktorým dochádzajú zásoby vakcín, nevedia, dokedy budú pacientov očkovať. Stále totiž odmietajú pristúpiť na zmeny v úhradách očkovacích látok, s ktorými prišlo ministerstvo zdravotníctva, a zvažujú protesty. Rodičia malých detí, ale aj dospelí sa tak onedlho môžu stretnúť s tým, že všeobecný lekár pacientov nezaočkuje, aj keď mu to ukladá zákon.

16.01.2012 19:02
liek, lekáreň, tabletky Foto:
Keď sa minú zásoby, lekári prestanú pacientov očkovať.
debata

„Momentálne očkujem zo zásob, ale v priebehu týždňa sa mi minú. Čo budem potom robiť, neviem. Stále čakám, že sa niečo zmení,“ povedala pre Pravdu lekárka z Lieskového Béla Berecová.

Zo zásob v súčasnosti očkujú aj v hlavnom meste. „Dávame očkovacie látky, ktoré sme si objednali ešte starým systémom. Keď nám dôjdu, dohodli sme sa, že nové kupovať nebudeme,“ hovorí obvodná doktorka z Bratislavy Eva Svitková.

Ministerstvo zdravotníctva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekárov varujú, že svojím postojom ohrozujú pacientov aj seba. „Ak dostaneme podnet, urobíme u konkrétneho lekára dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a v prípade nedostatkov môžeme uložiť sankcie v zmysle zákona – či už nápravné opatrenie alebo pokutu,“ varuje hovorkyňa Úradu pre dohľad Radoslava Muchová. Za odmietnutie zaočkovať dieťa či dospelého môže lekár zaplatiť sankciu od 3 319 až do 9 958 eur.

Rezort zdravotníctva už v polovici minulého mesiaca odporučil všetkým rodičom, aby sa v prípade, ak lekár odmietne zaočkovať ich dieťa, ihneď obrátili na ministerstvo alebo na úrad.

Všeobecní lekári si svoju povinnosť očkovať uvedomujú, namietajú však, že zmeny, ktoré pripravil rezort, ohrozia chod ich ambulancií. „Táto zmena je veľmi nepraktická. Prinesie nám to hlavne finančné problémy, pretože keby som chcel nakúpiť vakcíny pre všetky deti, potrebujem minimálne dvetisíc eur. Neviem, či na Slovensku existuje nejaká ambulancia, ktorá by bola zdravotnými poisťovňami tak dobre platená, že by jej po zaplatení odvodov a platu zdravotnej sestričky zostalo ešte nevyužitých dvetisíc eur na očkovacie látky,“ hovorí detský lekár z Piešťan Luboš Černohorský.

Podľa prezidentky Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslavy Prcúchovej preto lekári zvažujú protestné akcie. „Akú formu zvolíme, zatiaľ neviem spresniť, pretože ešte nezasadal náš výbor. Chceme sa určite najskôr stretnúť s ministrom,“ povedala Prcúchová pre Pravdu.

Nespokojnosť lekárov vyvolali decembrové zmeny v úhradách očkovacích látok. Kým do konca novembra ich predpisovali pacientom na recept, od minulého mesiaca sú povinní vakcíny sami nakupovať aj uskladňovať, na čo niektorí nemajú ani vybavenie. Táto novinka má pritom podľa ministerstva odstrániť riziko nesprávneho skladovania a manipulácie s očkovacou látkou pacientom. „Je zaujímavé, že pri iných očkovacích látkach, ktoré si pacienti naďalej kupujú sami, napríklad proti kliešťovej encefalitíde alebo žltačke typu A, im toto riziko neprekáža. Pritom každá vakcína musí mať dodržaný takzvaný chladový reťazec,“ reagovala na argument ministerstva Berecová.

Detská lekárka Svitková dodáva, že ešte nepočula o tom, aby nejaký lekár vpichol pacientovi očkovaciu látku, ktorá bola nesprávne uskladnená či prenášaná. „Vždy upozorňujeme pacientov, ako majú vakcíny prepravovať a pochybujem o tom, že by si niektorý lekár vzal na zodpovednosť a pichol pacientovi zle uskladnenú očkovaciu látku,“ povedala.

Po hromadných námietkach lekárov k zmenám prišlo ministerstvo s návrhom, aby polovicu marže za kúpenú vakcínu dostávali lekári namiesto lekární. Odpor lekárov tým nezmiernilo. „Prinesie nám to totiž viac administratívy a ten čas pôjde aj na úkor pacientov,“ povedala Berecová. „Ja nie som obchodná firma, aby som mohol mať na niečom takomto zisk,“ doplnil piešťanský lekár pre deti a dorast Černohorský.

Výhrady majú aj lekárnici. „V prípade, že ministerstvo zdravotníctva považuje za potrebné zvýšiť finančné hodnotenie predpisujúcich lekárov, môže to zabezpečiť tým, že legislatívne upraví navýšenie platieb zdravotných poisťovní v súčasnom modeli financovania ambulantnej starostlivosti,“ reaguje Slovenská lekárnická komora.

K zmenám majú zásadné pripomienky dokonca aj zdravotné poisťovne. „Okrem faktu, že lekári nemajú v ambulanciách registračné pokladnice, je to cesta, ako by mohli byť finančne motivovaní na predaji lieku pacientovi. Pritom nový zákon o lieku sledoval presný opak,“ povedala hovorkyňa druhej najväčšej zdravotnej poisťovne na trhu Dôvera Zuzana Horníková. „Paradoxom je, že nový zákon o liekoch nariaďuje aj zdravotným poisťovniam, aby priame nákupy realizovali výlučne cez lekárne – čiže aby neobchádzali lekárne a aby dodržiavali prísne pravidlá zaobchádzania s liekmi,“ dodala.

debata chyba