Šarlach sa síce objavuje, ale už sa naň neumiera

Okrem chrípky typickej pre toto ročné obdobie sa na Slovensku objavuje aj šarlach. Priama prevencia proti tomuto v minulosti smrteľnému ochoreniu neexistuje.

22.01.2012 16:00
chrípka, teplomer, teplota Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Choroba postihuje najmä deti v predškolskom veku aj viackrát po sebe.

„Toto ochorenie môže mať dieťa opakovane. Nie je ako iné infekčné ochorenia, proti ktorým sa očkuje,“ hovorí pediatrička Kvetoslava Prcúchová. Šarlach totiž spôsobujú streptokoky, ktoré majú rôzne kmene. „Mala som dieťa, ktoré malo šarlach jedenásťkrát, lebo ho vždy vyvolal iný kmeň,“ spomína lekárka z Bratislavy. Dôvodom môže byť aj to, že priama prevencia proti tomuto ochoreniu neexistuje. Očkovacie látky proti šarlachu totiž nie sú.

Za posledných päť rokov sa počet chorých na šarlach ustálil na 200 ročne. Ide však len o prípady, ktoré boli nahlásené Úradu verejného zdravotníctva. Ich počet tak môže byť v skutočnosti o niečo vyšší. „Do epidemiologického informačného systému prenosných ochorení sa každoročne hlásia ochorenia na šarlach, ale podľa zákona nevyplýva pre lekára povinnosť toto ochorenie hlásiť. To znamená, že hlásené počty v Slovenskej republike nemusia odrážať ich skutočný výskyt, ktorý môže byť vyšší,“ vysvetlil hlavný hygienik Úradu verejného zdravotníctva Gabriel Šimko.

Infikovať sa zvyknú zväčša deti v predškolskom veku. Malé dojčené deti toto ochorenie nepostihuje. Minulý rok sa podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva najviac infikovali deti vo veku jeden až deväť rokov a najvyšší počet chorých bol hlásený v Žilinskom kraji.

Šarlach sa podobne ako aj iné infekčné ochorenia šíri vzduchom a dotykom. Nápadne sa podobá na angínu. Okrem kašľa a vysokej teploty ho však sprevádza aj výsyp na koži.

V minulosti mal šarlach ťažký priebeh a v mnohých prípadoch sa končil dokonca smrťou. Pri nedostatočnej liečbe sa totiž zvykol rozšíriť až na srdce, kde spôsobil zápal srdcového svalu. V súčasnosti už podľa lekárov nič podobné nehrozí. „Teraz sa nevyskytujú skoro žiadne komplikácie. Máme penicilín, ktorým sa to lieči desať dní,“ povedala Prcúchová. Šarlach je dnes nebezpečný iba vtedy, ak sa nelieči a pacient ho nevyleží.

1 debata chyba