Doplatky za lieky dostane menej ľudí

Preplatky za lieky dostane oveľa menej ľudí ako pôvodne tvrdilo ministerstvo zdravotníctva. Podľa jeho odhadov sa mali vrátiť približne 120-tisíc poistencom, v skutočnosti však peniaze z doplatkov za prvý štvrťrok 2011 dostane iba 7 383 dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých. Odborníkov to však neprekvapuje.

27.09.2011 15:00
lieky, lekáreň Foto: ,
Oveľa menej ľudí dostane doplatky za lieky, ako pôvodne tvrdilo ministerstvo zdravotníctva.
debata

„Dalo sa to predpokladať. Mali byť vypracované dôkladnejšie analýzy, pretože príprava každého opatrenia stojí peniaze daňových poplatníkov, keďže ho pripravujú nejakí zamestnanci. Z tohto hľadiska môžeme hovoriť aj o mrhaní verejných zdrojov,“ povedal analytik SAV Pavol Kárász.

Očakávať sa to dalo aj podľa bývalého ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer). „Od začiatku som to kritizoval ako zlé opatrenie, ktoré ľudí oklamalo. Nič iné sa čakať ani nedalo. Od začiatku to bolo robené preto, aby to vyzeralo politicky ľúbivo, ale zároveň z toho nebol žiaden náklad pre poisťovne,“ myslí si Raši.

Podľa Kárásza by malo ministerstvo zdravotníctva teraz robiť všetko pre to, aby naplnilo pôvodné očakávanie. „Na základe týchto poznatkov by mali urobiť také opatrenia, aby sa očakávania naplnili. To znamená upraviť parametre, zmäkčiť kritériá.“

Ako prvé zverejnili počty poistencov, ktorí získali nárok na vrátenie preplatkov za lieky súkromné poisťovne Union a Dôvera. Už ich čísla naznačovali, že odhady ministerstva zdravotníctva s realitou zrejme nebudú mať veľa spoločného. Union zdravotná poisťovňa totiž za prvé tri mesiace vráti peniaze 455 poistencom, z toho 408 invalidným osobám a 47 penzistom. V prípade Dôvery ide o 1 491 poistencov.

Najväčšia štátna zdravotná poisťovňa by mala podľa informácií agentúry SITA vrátiť doplatky 5 437 pacientom, čo ju bude stáť 82 178 eur. Všetky tri zdravotné poisťovne dokopy na úhradu preplatkov vynaložia za prvé tri mesiace 111-tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva pritom odhadovalo sumu až 6,65 milióna eur ročne, teda 1,66 milióna štvrťročne.

Odborníci spomedzi lekárov, lekárnikov, ale aj ekonómov odhady rezortu spochybňovali už oveľa skôr, ako boli zverejnené oficiálne čísla. „Poisťovňa mnohým nevráti nič. Je totiž mnoho tých liekov, kde úhrada zdravotnej poisťovne je veľmi nízka,“ povedal ešte v júli viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Iní zase upozorňovali, že doplatky za lieky sa vracajú skupine ľudí, ktorí majú príjem nižší ako 372 eur, a takých veľa nie je. Rovnako ako dôchodcom, ktorí za tri mesiace v lekárni minú viac ako 45 eur a invalidom, ktorých lieky stoja viac ako 30 eur.

Rozdiel medzi odhadovanými a skutočnými číslami chce teraz rezort dohnať zvýšením počtu liekov, na ktoré sa bude limit na doplatky vzťahovať. Teraz sa do neho totiž rátajú iba za tie, pri ktorých je úhrada zdravotných poisťovní menšia ako 75 percent. Po novom by sa už mali zarátavať preplatky za všetky lieky na recept. „Ide teda o podstatné rozšírenie, ktoré pocíti oveľa širší okruh občanov ako v doteraz definovanom limite,“ tvrdí ministerstvo. Nové rozšírené podmienky pre liekový limit by však mali platiť až od budúceho roka.

Doplatky za prvý štvrťrok roka 2011 dostanú poistenci už v týchto dňoch na svoje účty, prípadne im budú zaslané domov poštovou poukážkou. Žiadať o ne nemusia, z poisťovne ich posielajú automaticky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba