Naše požiadavky sa dajú vyriešiť hneď, tvrdí Kollár

Aj keď sa vláda rozpadla, Lekárske odborové združenie neplánuje poľaviť vo svojej nátlakovej akcii. Podľa jeho predsedu Mariána Kollára štyri požiadavky lekárov sa totiž netýkajú len tejto vlády, ale zmeny systému zdravotníctva.

13.10.2011 12:00
Marian Kollár Foto: ,
Predseda LOZ Marian Kollár
debata

Ovplyvní nejako pád vlády vašu nátlakovú akciu hromadných výpovedí?

V tejto chvíli neviem povedať, akým spôsobom to ovplyvní našu akciu, ale verím, že v pozitívnom zmysle. Teda, že ktokoľvek príde po tejto vláde, k našim požiadavkám a hlavne k transformácii nemocníc sa postaví inak.

Zostavenie novej alebo dočasnej vlády sa môže časovo natiahnuť, výpovedná lehota lekárov sa však končí o 6 týždňov. Neplánujete výpovede stiahnuť, kým sa situácia upokojí?

V žiadnom prípade. Toto je o zdravotnom systéme, o problémoch v zdravotníctve, o zdravotníckych pracovníkoch a pacientoch.

Počítate s tým, že ak bude zostavená dočasná vláda, tá zrejme nebude prijímať vážnejšie rozhodnutia?

Naše požiadavky sú nevyhnutné, aby fungoval zdravotnícky systém na Slovensku. Nie sú až také závažné a dajú sa vyriešiť hneď. Zastavenie transformácie nemocníc vieme spraviť takmer na počkanie, tam treba len dobrú vôľu. Pokiaľ ide o platy, ministerstvo zdravotníctva má náš legislatívny návrh, potrebujeme od neho len prísľub, že sa to bude riešiť a všetko ostatné je už len otázka administratívy. Dofinancovanie rezortu sa tiež musí vyriešiť teraz, keďže teraz sa kreuje štátny rozpočet.

Vašou kľúčovou požiadavkou je zastavenie transformácie nemocníc. Ak by sa tak v tejto chvíli stalo, stiahli by ste výpovede?

Určite nie. Stále hovoríme, že všetky štyri požiadavky tvoria jeden celok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba