Za dožitie v hospici si klienti platia

Finančné problémy v zdravotníctve sa prejavujú aj v hospicoch. Náklady na ošetrenie pacientov sú totiž oveľa vyššie ako to, čo hospice dostávajú od zdravotných poisťovní. Ľudia, ktorí prichádzajú do týchto zdravotníckych zariadení pre dlhodobo chorých a zomierajúcich, si preto musia časť hospitalizácie doplácať, v niektorých prípadoch až 19 eur za deň.

25.07.2011 12:00
Liečebňa sv. Františka, hospic Foto:
Niektoré hospice nemajú vlastnú budovu. Na ilustračnej snímke budova Liečebne sv. Františka v Bratislave, v ktorej sídli aj hospic.
debata

Priemerná celková cena denného pobytu na lôžku sa v hospicoch pohybuje okolo 56 až 60 eur, pacienti si z tejto ceny musia sami zaplatiť približne 30 percent. „Prostriedky od zdravotných poisťovní nepostačujú, preto u nás musia pacienti alebo ich rodinní príslušníci doplácať 19 eur na deň. Plus im 10 eurami prispieva biskupský úrad,“ hovorí manažérka banskobystrického Hospicu – Dom Božieho milosrdenstva Anna Michuňová.

Pätnásť eur musia doplácať aj pacienti v nitrianskom hospici. Podľa jeho riaditeľky Kataríny Mičiakovej by inak nemohli fungovať. „Najviac dávame za lieky či infúzie, ktorými pacientom v pokročilejších štádiách ochorenia dodávame potravu,“ vysvetlila Mičiaková.

Pacienti si priplácajú najmä za sociálne služby ako príprava a podávanie stravy, pomoc pri osobnej hygiene či pranie bielizne, ktoré zdravotné poisťovne neuhrádzajú. V niektorých prípadoch poisťovne nehradia dokonca ani niektoré lieky či podávanie transfúzie.

Chýbajúce peniaze si tak hospice zháňajú od sponzorov. Tými sú v mnohých prípadoch aj samotní zamestnanci. Zo svojich nízkych platov, ktorý je v prípade lekára približne 500 eur, sa skladajú na potrebné veci. „Keď má niektorý z našich pacientov meniny alebo narodeniny, náš personál sa poskladá a kúpime mu, čo potrebuje. Snažíme sa zháňať aj sponzorov napríklad plienok, alebo vyrábame pohľadnice na sviatky, ktoré predávame a potom dokúpime veci, ktoré chýbajú,“ hovorí Michuňová.

Zástupcovia hospicov s poisťovňami o lepších zmluvných podmienkach rokujú pravidelne, zatiaľ však neúspešne. Upravovať zmluvy so zariadeniami poisťovne neplánujú ani v najbližšom čase.

Na Slovensku je jedenásť hospicov, ktoré zazmluvňujú všetky tri zdravotné poisťovne. Aj keď dopyt je vyšší ako kapacita, podľa prezidentky Asociácie hospicovej a paliatívnej starostlivosti Aleny Kollárovej vzniku nových zariadení pre dlhodobo chorých a zomierajúcich bráni neochota zo strany poisťovní. „Zakladaniu nových hospicov bráni okrem získania potrebných finančných prostriedkov na obnovu starej budovy alebo vystavanie novej aj potrebné zazmluvnenie zdravotnými poisťovňami. Všeobecná zdravotná poisťovňa nezazmluvňuje nových poskytovateľov a tiež nerozširuje poskytovanie hospicovej starostlivosti v existujúcich hospicoch,“ povedala. Napríklad hospic Palárikovo má zazmluvnených len polovicu lôžok.

Podľa hovorkyne štátnej poisťovne Petry Balážovej zmluvu dostane každý, kto spĺňa zákonné podmienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba