Za klesajúce čísla si STV môže sama, tvrdia znalci

Sledovanosť Slovenskej televízie každý mesiac klesá, mediálnych odborníkov to však neprekvapuje. Dlhodobo nejasná vízia smerovania verejnoprávnej televízie, chyby v programovej štruktúre či neschopnosť nasadiť divácky príťažlivé relácie sú podľa nich dôvodmi, pre ktoré televízia od januára prišla o viac ako 4 percentá divákov.

12.08.2011 14:00
Zemková, Machaj, RTVS Foto:
Vedenie Slovenskej televízie (na snímke riaditeľka RTVS Miloslava Zemková a šéf programu Ľuboš Machaj) doteraz neurobilo žiadne radikálne opatrenia na zvýšenie sledovanosti.
debata (24)

„Dalo sa očakávať, že televízia takto dopadne pri tých zmenách, ktoré sa udiali, a pri situácii, v akej sa nachádza. Skôr ma prekvapuje, že je pokles sledovanosti pre niekoho prekvapením,“ hodnotí prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček. Podľa predsedu Rady RTVS Miroslava Kollára „bude nesmierne ťažké udržať takú pozíciu jednej časti RTVS na trhu, aby sme sa vôbec mohli baviť o tom, že služba, ktorú poskytuje, je relevantná“.

„Pôvodný plán, ktorý na jar spomínal šéf programu Ľuboš Machaj, bol, že by sa televízia mala v nejakom časovom horizonte dostať na 15– až 20-percentný podiel na trhu. Ja hovorím, že čokoľvek medzi 12 až 15 percentami bude vzhľadom na súčasnú situáciu akceptovateľné číslo. Časy dvadsaťpercetných podielov Jednotky spred piatich rokov sú preč,“ myslí si Kollár.

Aj keď Slovenská televízia odmieta povoliť zverejnenie presných čísel jej sledovanosti, priznáva, že k jej poklesu došlo. Podľa údajov verejne dostupných na internete prišla od začiatku roka o približne 4,3 percenta divákov. Hovorca STV Richard Šümeghy to odôvodňuje digitalizáciou, ktorá podľa neho mala vplyv na sledovanosť všetkých televízií, nielen verejnoprávnej. „Veľa domácností, ktoré mali pred digitalizáciou možnosť sledovať len 2 až 3 programy, a z toho 1 alebo 2 programy STV, teraz majú na výber 30 a viac programov. Tým logicky dochádza k rozptylu ich záujmu a naša sledovanosť zaznamenáva prirodzený pokles. Proces sa dotkol všetkých veľkých televízií, malé televízne stanice, naopak, získali,“ povedal.

Digitalizácia však podľa odborníkov nie je jediným dôvodom, prečo verejnoprávna televízia stráca na atraktivite. „Je to kombinácia troch faktorov. Jedným je digitalizácia, ďalšími sú zdedené programovanie a chyby v programe,“ tvrdí Kollár. Ako doplnil Zmeček, podiel na tom má aj nové vedenie. „Prijaté opatrenia sú nejaké neviditeľné. Ťažko ich odčítať. Teraz ide len o to, či ich objektívne nie je možné prijímať, alebo či by sa aj napriek ťažkej situácii, v ktorej sa teraz televízia nachádza, predsa len nedalo niečo robiť. Ja sa domnievam, že by sa dalo,“ povedal.

Šümeghy tvrdí, že STV pre zvýšenie sledovanosti robí, čo môže. „Počas leta zaraďujeme do vysielania napríklad priame športové prenosy, ktoré sú pre divákov atraktívne, ale aj iné typy programov. Chystáme, samozrejme, zmeny v programe.“ Tie by sa mali na obrazovke verejnejnoprávnej televízie odraziť už na jeseň v podobe viacerých programov z domácej tvorby. „Výraznejšie sa programové zmeny prejavia od roku 2012,“ sľubuje Šümeghy. Na otázku, či budú tieto opatrenia stačiť na záchranu nízkej sledovanosti STV, odpovedal, že vo finančnej situácii, v ktorej sa momentálne televízia nachádza, sú to jediné možné zmeny, ktoré môže v krátkodobom horizonte prijať. „Uplatnili sme logický postup – zastabilizovanie ekonomických parametrov a následne rozvoj samotného zmyslu činnosti RTVS, a to jej programovej ponuky.“

Mediálni analytici však za podstatné považujú, aby si vedenie stanovilo smer, akým sa vlastne chce uberať, podľa toho si zastabilizovať programovú štruktúru a pokúsiť sa znova obnoviť kvalitné a vyvážené spravodajstvo či publicistické a dokumentárne relácie. „Mala by existovať predstava, akú službu by mala verejnosti táto televízia priniesť, koľko na ňu treba vynaložiť a aké sú očakávania diváckej verejnosti. Určite je potrebné opäť si vybudovať lojalitu diváka, pretože tí už zrejme stratili akékoľvek očakávania,“ dodal Kollár.

Zachráni to seriál?

Slovenská televízia na jeseň chystá zmenu programovej štruktúry. Jej dominantu by mal tvoriť nový 14-dielny seriál z prostredia záchranárov Zlomok sekundy. Po približne roku ide o nový pôvodný seriál verejnoprávnej televízie, z dielne ešte predchádzajúceho vedenia, ktorý by mal k obrazovkám prilákať divákov. Či sa STV práve týmto typom programu podarí zvýšiť sledovanosť, si mediálni odborníci zatiaľ netrúfnu odhadnúť, spoliehať na to by sa však vedenie televízie podľa nich nemalo. „Nemôže to tvoriť základ, pretože tam je silná konkurencia ostatných komerčných televízií. Ani najlepší kúpený formát, seriál nie je to, na čom sa dá nanovo postaviť reputácia televízie a vrátiť jej divákov,“ myslí si prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček. „Je to jedna z ciest, ale teraz nemožno posúdiť, nakoľko bude úspešná. Jedna vec je totiž kvalita tohto programu, druhá vec je spôsob, ako bude nasadený či podporený promom,“ doplnil analytik Inštitútu pre verejné otázky a predseda Rady pre RTVS Miroslav Kollár.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba