Pobyt v nemocnici bude stáť aj 200 eur

Poriadok v zdravotníckych poplatkoch tak skoro nebude. Ľudia napriek novele pripravenej ministerstvom zdravotníctva stále nebudú vedieť, koľko presne za čo majú platiť a pobyt v niektorých nemocniciach ich vyjde aj na 200 eur. Zdravotnícke poplatky na Slovensku sú pritom už teraz jedny z najvyšších v rámci krajín 34 krajín OECD.

21.08.2011 20:09 , aktualizované: 22.08.2011 12:06
nemocnica, lôžka, postele Foto:
Ilustračné foto.
debata (50)

Rezort síce vo svojom návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti vymenúva, za čo môžu zdravotnícke zariadenia a lekári vyberať poplatky, nestanovuje však maximálny cenový strop. Novela navyše definuje poplatky, ktoré už zdravotnícke zariadenia v praxi dávno vyberajú. Konkrétne ide o úhradu za prednostné vyšetrenie, pobyt v nadštandardnej nemocničnej izbe či výber zdravotníka. Novinkou je akurát poplatok za poskytnutie špeciálnych zdravotníckych pomôcok v nemocniciach.

„Obávam sa, že táto novela nič nevyrieši. Vítam síce snahu ministerstva urobiť poriadok v poplatkoch, ale malo by sa to rozpracovať podrobnejšie. Návrh totiž uvádza len štyri druhy poplatkov, reálne sa pritom v nemocniciach vyberá oveľa viac poplatkov,“ hovorí viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger.

V návrhu zákona mu chýba aj cenové zjednotenie. „To je základný princíp pri všetkých výkonoch a poplatkoch, aby boli stanovené minimálne a maximálne ceny. Zdravotníctvo je nejakým spôsobom regulované, a preto by mali byť čiastočne regulované aj tieto poplatky, aby v tom nebol chaos a aby pacienti vedeli, na čo sa majú pripraviť,“ upozorňuje Ottinger.

Stanovenie limitov na poplatky je dôležité aj podľa analytikov. "Spoluúčasť pacientov v zdravotníctve má viacero funkcií. Človek si uvedomí, že zdravotníctvo nie je zadarmo, zlepší sa bilancia obmedzených príjmov pri stále sa zväčšujúcich a neobmedzených nárokoch a očakávaniach ľudí a v neposlednom rade sa zabezpečí adresnosť platby. Ale aby nebola táto ,zásluhovosť´ za chorobu neúnosná, musia byť citlivo nastavené ochranné limity, ktoré plnia sociálnu funkciu,“ píše na blogu analytik INEKO Dušan Zachar.

Tie však ministerstvo v návrhu nestanovuje. Napríklad výšku poplatku za nadštandardnú izbu si tak ako doteraz budú nemocnice určovať samy. Dnes sa ceny za noc hospitalizácie pohybujú približne od 8 do 33 eur. Za týždenný pobyt v nemocnici si tak pacient zaplatí 48 až 198 eur. Suma sa mu v niektorých nemocniciach ešte navýši, ak v nej využíva televízor, video alebo počítač.

Nič sa nezmení ani v úhradách za prednostné vyšetrenie či výber operatéra a pôrodníka, ktorých cenu stanovujú jednotlivé samosprávne kraje. Tie podľa ministerstva zdravotníctva „najlepšie poznajú regionálne rozdiely, podľa čoho sa aj rozhodujú pri schvaľovaní cenníkov". To je podľa hovorkyne rezortu Kataríny Zollerovej aj dôvod, prečo sa v novele nič nepíše o maximálnej výške poplatkov.

Prínosom novely tak podľa odborníkov môže byť akurát definovanie nadštandardnej izby. Tou sa bude rozumieť jednoposteľová alebo dvojposteľová izba s vlastným sociálnym zariadením. Pacienti si za ňu zaplatia iba v prípade, že o ňu sami požiadajú. Ak dostanú nadštandardnú izbu preto, že štandardné sú plne obsadené, priplácať nebudú.

V najbližšom čase zrejme nebudú pacienti platiť ani za takzvané hotelové služby. Ministerstvo zdravotníctva túto požiadavku asociácie nemocníc odmieta s odôvodnením, že rezort preferuje cestu dobrovoľných poplatkov. "K povinným poplatkom ministerstvo zdravotníctva pristúpiť nechce,“ povedala Zollerová.

Podľa niektorých odborníkov by sa však práve tieto poplatky mali nemocniciam povoliť. Ako argumentujú, za pobyt či stravu by si totiž ľudia museli zaplatiť aj doma. Zdravotníckym zariadeniam, ktoré majú nedostatok zdrojov, by to navyše mohlo pomôcť. „Okrem okamžitého priameho finančného efektu pre nemocnice by takéto poplatky obmedzili aj zbytočné hospitalizácie, keďže pacienti by sa väčšmi domáhali riadneho vyšetrenia a liečenia v čo najkratšom čase,“ uvádza Zachar. Ako však ďalej dodáva, „nemocnice nemôžu pristúpiť k takémuto spoplatneniu svojvoľne, ale mali by presvedčiť zákonodarcu, aby zmenil príslušné normy. V opačnom prípade budeme svedkami ďalšieho živelného šírenia poplatkov v zdravotníctve, ktoré zrejme v mnohých prípadoch nie sú v súlade so zákonom“.

Po novom by mali začať pacienti platiť za poskytnutie špeciálnych zdravotníckych pomôcok čiastočne hradených alebo neuhrádzaných z verejného zdravotného poistenia. Za ktoré pomôcky si budú musieť pacienti v nemocniciach doplatiť, však v tejto chvíli nie je jasné. „Až po schválení zákona bude kategorizačná komisia zriadená pre špeciálne zdravotnícke pomôcky určovať výšku doplatkov za jednotlivé pomôcky, dnes sa preto nedá povedať konkrétny ilustračný príklad. Nebude sa to však v žiadnom prípade týkať bežných zdravotníckych pomôcok, ako sú plienky či obväzy, aj tie dostanú tak ako dnes pacienti v nemocniciach zadarmo,“ dodala Zollerová.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba