Lekári výpovede podávať nezačali

Zbieranie výpovedí nemocničných lekárov sa vo štvrtok nekonalo. Namiesto toho sa v nemocniciach začala len informačná kampaň, ako majú lekári postupovať v nátlakových aktivitách.

26.08.2011 15:43
operácia, operačka, zákrok, chirurgia, chirurg,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Podľa tvrdení Lekárskeho odborového zväzu zo začiatku týždňa malo vo štvrtok vo viac ako päťdesiatich nemocniciach začať podávať výpovede takmer 4-tisíc lekárov. Riaditeľom zariadení, ktoré oslovila Pravda, však nebola doručená ani jedna. „V súčasnosti vedenie Fakultnej nemocnice Trnava neeviduje žiadne výpovede od lekárov,“ informoval šéf trnavskej nemocnice Gabriel Pavelek. Rovnaké odpovede prišli napríklad aj z fakultných nemocníc v Nových Zámkoch či v Prešove.

Predseda lekárskych odborárov Marián Kollár pritom ešte v utorok tvrdil, že „Lekárske odborové združenie od 25. augusta 2011 pristúpi k reálnemu zbieraniu výpovedí lekárov“. Vo štvrtok boli už vyjadrenia odborárov iné.

Ako pre Pravdu povedal Kollár, na štvrtok nemali naplánované zbieranie papierov s výpoveďami, ale informačnú kampaň pre lekárov, ktorí sa podpísali pod Deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer. „Pod reálnym zbieraním výpovedí sme nemali na mysli, že sa zrazu začnú ľudia združovať a podávať papiere s výpoveďami, ale že sa začne diskusia a oslovovanie lekárov, ktorí podpísali deklarácie,“ vysvetlil Kollár s tým, že zrejme došlo k nepochopeniu medzi novinármi a odborármi.

Informačná kampaň by mala podľa Kollára trvať až do konca septembra. O mesiac nato by mali byť už riaditeľom jednotlivých nemocníc doručené konkrétne výpovede. „Tie sa však určite nebudú podpisovať verejne,“ dodal Kollár.

Podľa podpisov pod deklaráciami je ochotných podať výpoveď 3 827 lekárov nielen z fakultných nemocníc, ale aj zo zariadení, ktoré sú akciovými spoločnosťami. Práve proti tomuto typu nemocníc je nasmerovaná nátlaková akcia lekárov. Tí totiž odmietajú premenu ďalších štátnych zariadení na akciovky, ktorá by mala prebehnúť do konca tohto roka, a žiadajú jej zastavenie. Obávajú sa totiž, že nemocnice by sa mohli po transformácii dostať do súkromných rúk. Okrem toho lekári bojujú aj za dodržiavanie Zákonníka práce, zvýšenie platov a zmenu financovania zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vyzval lekárov, ktorí zvažujú podávanie hromadných výpovedí, aby „podporili kroky ministerstva, ktoré znamenajú väčší poriadok v zdravotníctve a viac peňazí pre zdravotníctvo“.

„Bez nastavenia poriadku sa nedajú donekonečna nalievať peniaze do zdravotníctva. Nemocnice, ktoré fungujú ako akciovéspoločnosti, už päť rokov nevytvárajú žiaden dlh ani zisk. Nemocnice, ktoré fungujú ako príspevkové organizácie, vytvorili za rovnaký čas dlh 500 miliónov eur a stále sa zadlžujú,“ povedal pre Pravdu Uhliarik.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba