Verejnoprávnej televízii stačí na správy 15 minút

Už od štvrtka bude hlavné spravodajstvo verejnoprávnej RTVS trvať len pätnásť minút. Vedenie televízie si od toho sľubuje, že spravodajstvo sa tak stane pútavejším. Mediálni analytici však upozorňujú, že skôr ako na formu spravodajstva by sa mala televízia zamerať na jeho obsah.

30.08.2011 14:44
STV, RTVS, televízia Foto:
Novinkou by mala byť aj relácia On air, ktorá ponúkne pohľad do zákulisia RTVS.
debata (16)

„Hlavný problém spravodajstva televízie sa jeho skrátením nevyrieši. Ak nezačnú obsahom samotným, tak ich zdynamizovanie nevyrieši problém so sledovanosťou správ,“ hovorí mediálna analytička Zuzana Mistríková. Myslí si, že vedenie by sa malo skôr zamerať na redaktorskú prácu a náplň vysielaného spravodajstva ako na jeho formu. „Je v poriadku, ak sa snažia zvrátiť trend klesajúcej sledovanosti, ale ak sa niečo nezmení v obsahu, tak nová forma tomu zrejme nepomôže.“

Cieľom skrátenia hlavného spravodajstva, ktoré majú doplniť udalosti z regiónov, je podľa programového riaditeľa Ľuboša Machaja „atraktívnejšie a pútavejšie“ spravodajstvo. Mistríková však poukazuje aj na to, že verejnoprávna televízia by mala mať bohatšie spravodajstvo ako ostatné televízie. „Cieľom by malo byť poskytnúť širší pohľad na veci tak, ako to nerobia súkromné médiá. Závisí to však, samozrejme, od toho, kam sa chce Slovenská televízia dopracovať,“ povedala mediálna analytička.

Na Dvojku sa po lete vráti aj relácia Komentáre, ktorej stiahnutie sa pôvodne dávalo do súvislosti so štvrtkovým sólo priestorom Štefana Hríba vo Večere pod lampou. Šéfka spravodajstva Anna Sámelová však napokon vyhlásila, že išlo len o letnú prestávku. Komentáre bude opäť moderovať Maroš Stano, striedať sa bude s Borisom Chmelom, bývalým redaktorom televízie TA3 a denníka SME a doterajším editorom denníka Pravda.

Televízia chystá aj ďalšie zmeny, ktoré by jej mali pomôcť zvýšiť katastrofálne nízku sledovanosť. Okrem nových častí relácií ako Pošta pre teba, Reportéri či Svet v obrazoch chystá aj vynovený Dámsky klub. Ide o pokračovanie Dámskeho magazínu, ale s dlhšou minutážou, novou štruktúrou a rubrikami. Moderovať ju budú dvojice Iveta Malachovská a Soňa Müllerová a Andrea Chabroňová a Karin Majtánová.

Novinkou by mala byť aj relácia On air, ktorá ponúkne pohľad do zákulisia RTVS a zároveň bude informovať o vysielaných novinkách. Rovnako pribudne aj množstvo relácií pre detského diváka ako Mať tak o koliesko viac, Deti o deťoch či Superchyty.

Dominantou jesennej programovej štruktúry by však mali byť nové slovenské seriály ako Zlomok sekundy a Gympel.tv. Po približne roku ide o nové vlastné seriály verejnoprávnej televízie, ktorých výroba a zaradenie do programu televízie sú však zaviazané ešte minuloročnou zmluvou so štátom. Okrem týchto pôvodných slovenských seriálov by sa na obrazovkách mali objaviť aj seriály zahraničnej produkcie ako napríklad Krajina rebelov, Filmová romantika, Zákon a poriadok či R.I.S.

Podľa analytikov by aj tento typ programu mohol prilákať divákov späť k obrazovkám, spoliehať na to by sa však jej manažment vraj nemal. „Je to jedna z ciest, ale teraz nemožno posúdiť, nakoľko bude úspešná. Jedna vec je totiž kvalita tohto programu, druhá vec je spôsob, ako bude nasadený či podporený promom,“ povedal pre Pravdu analytik Inštitútu pre verejné otázky a predseda Rady pre RTVS Miroslav Kollár.

Podľa Mistríkovej navyše „stojí za zamyslenia aj to, či keď na jeseň spúšťajú relácie, ktoré sú ťažiskové, budú mať čo vysielať o rok, keďže zo zmluvy so štátom nič podobné nevyrábajú“.

Dvojka Slovenskej televízie by mala byť aj naďalej určená pre špecifického a intelektuálneho diváka, výraznejšie zmeny sa preto v jej programe nechystajú. Reprízy relácií akurát nahradia nové diely a pribudne niekoľko dokumentárnych cyklov. „Hlavný večerný vysielací čas stratil svoju pôvodnú líniu veľkých dokumentov, či už slovenských, alebo zahraničných, a našou ambíciou je vrátiť ich tam, kde boli diváci zvyknutí ich zvyčajne pozerať, teda od pondelka do nedele,“ povedala šéfdramaturgička Dvojky Elena Kašparová.

Programová štruktúra Slovenského rozhlasu sa v podstate nemení.

Novinkou v Slovenskej televízii a rozhlase by mala byť aj vzájomná reklama na relácie či prepájanie moderátorov. „Do budúcnosti chceme naštartovať trend programového prepájania hlasov rozhlasu a tvárí televízie. Prvým takýmto krokom je obsadenie Janette Štefánkovej do úlohy moderátorky Správ STV. Moderátorkou programu Dobré ráno Slovensko pritom zostane,“ dodal hovorca televízie Richard Šümeghy. Rovnako tak aj nový moderátor Komentárov STV Boris Chmel, ktorý zároveň zostáva v Slovenskom rozhlase moderovať reláciu Z prvej ruky.

Nové relácie

STV 1
*** seriály:**
Zlomok sekundy, Gympel.tv, Krajina rebelov, Filmová romantika, Zákon a poriadok, R.I.S
*** zábavné programy:** Legendy popu, Kto hovorí pravdu, Duel, 5 proti 5, Tandemy, Fenomén Junior
*** publicistické relácie:** Dámsky klub, On air, Zverinec, Štýlovo
*** detské programy:** Mať tak o koliesko viac, Deti o deťoch, Maškrtníček, Hádaj, kto nás pozval, Superchyty
*** športové prenosy:** Kvalifikačné zápasy o EURO 2012 vo futbale, Slovensko – Arménsko, Slovensko – Rusko, Liga majstrov, Formula 1 Grand Prix Talianska a Singapuru
*** nové premiéry programov:** Pošta pre teba, Tajomstvo mojej kuchyne, Vojna kuchárov, Reportéri, Svet v obrazoch, O 5 minút 12
*** filmové premiéry:** Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Tobruk, Mŕtvola musí zomrieť, Nové filmoviedky

STV 2
*** publicistické programy:** Občan za dverami, Môj príbeh, Senior Klub
*** nové premiéry programov:** VAT, Televíkend, Regionálne denníky, Fokus, Večer pod lampou, Komentáre
*** dokumenty:** Slovenské kino, Alexander Dubček, Čarovný svet animovaného filmu, Hľadanie stratených svetov, Malý zúrivý Robinson, Cesty Slovenskom, Rieky sveta, Cena prírody, České milování

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba