Preplatky za lieky poisťovne doteraz nevrátili

Dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí, ktorým sa mali už od júla začať vracať doplatky za lieky, doteraz žiadne peniaze nevideli. Kým minulý mesiac zdravotné poisťovne ako dôvod uvádzali, že stále čakajú na potrebné podklady z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, dnes štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a súkromná Dôvera tvrdia, že údaje stále spracúvajú. Podľa Dôvery boli dodané údaje chybné.

20.09.2011 13:27
lieky, lekáreň, lekárnik Foto:
Doplatky za lieky by sa mali do konca septembra vrátiť dôchodcom, ktorí štvrťročne v lekárni nechajú 45 eur, a zdravotne postihnutým, ktorí za lieky zaplatia viac ako 30 eur.
debata (2)

„Podklady prišli, no iba nedávno, a keďže je v nich veľa chýb, momentálne sa venujeme ich odstraňovaniu a spracúvaniu údajov tak, aby sme vedeli jednoznačne určiť, ktorí naši poistenci majú na vrátenie doplatku nárok,“ informovala Pravdu hovorkyňa súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková.

V niektorých prípadoch sa podľa nej nezhodovali údaje o poistencoch v informačnom systéme poisťovne s údajmi, ktoré poskytol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten však tvrdí, že nezrovnalosti už boli odstránené.

„S príslušnou inštitúciou a so zdravotnou poisťovňou sme to uviedli do správnej, vyhodnotiteľnej podoby. Odvtedy Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemá od zdravotných poisťovní nijaké konkrétne informácie o chybných podkladoch,“ uviedol Milan Michalič z Úradu pre dohľad.

Údaje o celkovej výške doplatkov stále spracúva aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Ako povedala jej hovorkyňa Petra Balážová, prvé peniaze by mali ľudia dostať do dvoch týždňov. Rovnaký termín uvádza aj Dôvera. „Tento termín stíhame a zákon dodržíme,“ povedala Horníková. Podľa zákona by totiž poisťovne mali dôchodcom a zdravotne postihnutým peniaze vrátiť najneskôr do konca septembra.

Kým dve najväčšie poisťovne ešte len spracúvajú údaje, súkromná Union zdravotná poisťovňa sa chystá vyplácať prvé preplatky už v týchto dňoch. Nárok na vrátenie peňazí vznikol 455 poistencom tejto poisťovne. „Z toho 408 zdravotne postihnutým a invalidným osobám a 47 starobným dôchodcom,“ doplnila Martina Dobšinská z Unionu. O akú celkovú sumu ide, neuviedla.

Koľko peňazí vrátia, zatiaľ nevedeli povedať ani zvyšné dve poisťovne. Podľa Balážovej by to malo byť známe až začiatkom budúceho týždňa. Už dnes je však jasné, že tieto prostriedky pôjdu z financií určených na zdravotnú starostlivosť. Poisťovne tvrdia, že to nebude na úkor ostatných poistencov.

Doplatky za lieky by sa mali do konca septembra vrátiť dôchodcom, ktorí štvrťročne v lekárni nechajú 45 eur, a zdravotne postihnutým, ktorí za lieky zaplatia viac ako 30 eur. Ich príjem však nemôže byť vyšší ako 50 percent priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve spred dvoch rokov, teda 372,25 eura. Do limitu sa budú započítavať len doplatky za najlacnejšie lieky. Pôvodne sa počítalo aj s podmienkou, že pri daných liekoch musí byť úhrada zdravotných poisťovní menšia ako 75 percent, ministerstvo zdravotníctva však nakoniec od nej upustilo. Do limitu sa tak budú rátať doplatky zo všetkých liekov na recept.

Podľa ministerstva zdravotníctva by malo vracanie preplatkov za lieky pomôcť približne 120-tisíc ľuďom. Odborníci sú však skeptickí. „Od júna sa musí na bločku tlačiť, koľko sa pacientovi započítava do limitu. Ešte som nevidel ani jedného, ktorému by sa nejaká suma zarátala,“ povedal pre Pravdu viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba