V psychiatrii sa chystá návrat k horšiemu

Zoznam pacientov, ktorí budú mať horší prístup k svojim liekom, sa o mesiac opäť rozšíri. Ministerstvo zdravotníctva od júla mení spôsob predpisovania liekov pre ľudí s psychiatrickými diagnózami.

13.06.2011 15:00
nemocnica, lôžka, postele Foto:
Vďaka injekciám mnohonásobne klesli hospitalizácie psychiatrických pacientov. Teraz ich chcú opäť zrušiť.
debata

Podobne ako v prípade onkologických liekov, aj tie budú musieť nakupovať ambulancie na vlastné náklady. Psychiatrom sa to nepáči a varujú, že táto zmena môže ohroziť nielen pacientov, ale aj ich okolie.

Rezort chce od júla zaviesť zmenu v predpisovaní injekčných atipsychotík aj napriek tomu, že podobný pokus sa v minulosti neosvedčil. Naopak, spôsobil problémy a preto sa od neho upustilo. „Takýto systém tu bol už roku 2006. Vtedy sme si museli na ambulanciu zakúpiť injekcie a poisťovňa nám ich zaplatila až dodatočne po aplikovaní. Vtedy boli hlavne administratívne problémy, dnes sa k nim pridávajú aj finančné,“ hovorí psychiatrička Erika Fedáková. Injekcie sú totiž omnoho drahšie ako pred piatimi rokmi. „Na jedného pacienta, ktorý potrebuje minimálne dve až tri injekcie mesačne, to je 300 až 400 eur. Keď si prerátate, že lekár môže mať päťdesiat takých pacientov, tak je to pre ambulanciu veľká suma. Môže sa stať, že niektoré ambulancie, ktoré sú na tom finančne horšie, budú radšej prestavovať pacientov na tabletky, čo by bol krok späť.“

Rovnaký názor má aj psychiater Peter Korczog. „Vďaka týmto injekciám niekoľkonásobne klesli hospitalizácie. V minulosti sa hospitalizovali pacienti aj niekoľko rokov, dnes sú psychotickí pacienti v nemocnici maximálne 6 až 8 týždňov. Ak to teraz zmeníme, hospitalizácie sa opäť zvýšia.“

Psychiatri poukazujú aj na to, že v prípade obmedzenia liečby injekčnými antipsychotikami môžu títo pacienti ohrozovať nielen seba, ale aj svoje okolie. „Títo pacienti sú na injekciách, lebo tabletky sa u nich neosvedčili. Keď podáme pacientovi injekciu, máme štyri týždne istotu, že lieky má a jeho zdravotný stav je stabilizovaný. Prestaviť týchto pacientov na tabletky nie je dobré riešenie. Okrem toho, že sa zvýšia hospitalizácie, môže to mať aj vážnejšie následky. Môže sa u nich prejaviť protispoločenské správanie,“ varuje Korczog.

Proti zmene v predpisovaní antipsychotík sa listom adresovaným ministrovi zdravotníctva postavila aj Slovenská psychiatrická spoločnosť. „Za takýchto okolností odmietame niesť zodpovednosť za následky z titulu obmedzenia dostupnej liečby,“ píše sa v liste. Psychiatri preto žiadajú, aby „takto závažná zmena bola realizovaná po dôkladnej príprave tak, aby boli odstránené všetky prekážky a riziká ohrozujúce pacientov“. „Do kategórie A už prešli všetky injekcie a vieme, že tam musia preradiť aj naše lieky, my len chceme, aby sa to presunulo na jeseň, aby sme dohodli presné podmienky, za akých by sme neohrozili pacientov. Lebo tu nejde o psychiatrov, ale o pacientov,“ doplnil člen výboru psychiatrickej spoločnosti Korczog.

Ministerstvo zdravotníctva obavy z nedostupnosti liečby nemá, o posune termínu preto neuvažuje. „Nevidíme dôvod na paniku. Musíme poukázať na analógiu, keď podobné opatrenia boli zavádzané pri onkologickej liečbe a žiadne problémy tam nenastali. Keď, tak len individuálne, ktoré sa vyskytnú vždy v každej situácii,“ povedal riaditeľ sekcie zdravia na ministerstve zdravotníctva Tibor Hlavatý.

Lekári si však myslia iné. „Na ministerstve tvrdia, že v somatickej medicíne a onkológii to funguje. My však vieme, že ani tam to nefunguje. Krátko po tom, čo zaviedli túto zmenu, sa lieky v niektorých ambulanciách stali nedostupnými,“ povedal psychiater Peter Korcsog. Ako ďalej dodal, psychiatrických a onkologických pacientov navyše nemožno porovnávať. „Toto nie sú porovnateľní pacienti, ani počtom, ani chorobou. Psychotici, pre ktorých sú určené tieto lieky, sú najťažší pacienti v psychiatrii. Len čo by táto skupina nemala dostupné lieky, mohlo by to spôsobiť vážne následky,“ dodal Korczog.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba