Bude dosť postelí pre pacientov?

Čakanie na operácie sa po zoštíhľovacej kúre, ktorá od júla čaká všetky nemocnice, ešte predĺži. Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž pacientov z nemocníc, kde sa rušia celé oddelenia, posiela do iných, ale tam zas lôžka redukuje.

21.06.2011 14:00
debata

Príkladom je psychiatrické oddelenie vo Zvolene, ktoré bude od budúceho mesiaca poskytovať už iba ambulantnú a stacionárnu zdravotnú starostlivosť. Pacientov, ktorí budú vyžadovať hospitalizáciu, tak bude musieť podľa návrhu štátnej zdravotnej poisťovne prijať Fakultná nemocnica F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Tá bude spádovou nemocnicou aj pre pacientov z Lučenca a Bojníc, ktorí by mali byť hospitalizovaní na očnom oddelení. Či bude banskobystrická nemocnica kapacitne schopná prijať okrem svojich pacientov aj ďalších, nechcelo jej vedenie komentovať. „Vzhľadom na to, že ešte nemáme k dispozícii návrh zmluvy, nepovažujeme medializované informácie za konečné a jednoznačné,“ povedala hovorkyňa fakultnej nemocnice Jana Krupová.

Riaditeľ trnavskej nemocnice, ktorá by mala na svojom desaťlôžkovom očnom a krčnom oddelení hospitalizovať pacientov aj z Dunajskej Stredy, Skalice a Galanty, si myslí, že to napriek redukcii lôžok zvládnu. „V krajnom prípade využijeme pomoc Univerzitnej nemocnice v Bratislave,“ povedal Gabriel Pavelek.

Zrušiť by sa mala aj lôžková časť očného oddelenia v nemocnici v Bojniciach, hospitalizovaní pacienti budú môcť byť teda iba v trenčianskej nemocnici. Vedenie Fakultnej nemocnice Trenčín nám včera na otázku, či ich dokážu umiestniť, neodpovedalo.

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že redukcia lôžok na oddeleniach v spádových zdravotníckych zariadeniach dostupnosť zdravotnej starostlivosti neohrozí. „V prípadoch, ktoré spomínate, ide väčšinou o očné oddelenia, kde sa viac ako 75 percent výkonov dá realizovať formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti a kde aj po znížení počtu lôžok budú mať zostávajúce nemocnice dostatočné kapacity,“ povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. „Jedným zo základných princípov, ktorý Všeobecná zdravotná poisťovňa zohľadňovala pri navrhovaných zmenách, bolo zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti vo všetkých regiónoch,“ dodala.

S tým však niektoré nemocnice nesúhlasia a dokonca hovoria o tom, že navrhované zmeny spôsobia zánik celého zdravotníckeho zariadenia. Stať by sa tak mohlo napríklad v Partizánskom, kde štátna poisťovňa nechce od júla zazmluvniť v miestnej nemocnici sedem oddelení – pediatriu, urológiu, otorinolaryngo­lógiu, doliečovacie, novorodenecké a gynekologicko-pôrodnícké oddelenie. Vedenia mesta v otvorenom liste ministrovi zdravotníctva vyjadruje znepokojenie nad plánovaným zrušením a označuje tieto kroky za nešťastné. „V čase, keď nové vedenie mesta a nemocnice sa pokúša transformovať a reštrukturalizovať svoju činnosť s cieľom zabezpečiť kvalitné a dostupné zdravotné služby, realizácia avizovaných krokov môže znemožniť, ba dokonca ukončiť činnosť rozhodujúcich oddelení v pôsobnosti nemocnice,“ píše sa v liste.

Nemocnicu v Partizánskom ešte tento týždeň čakajú rokovania so Všeobecnou zdravotnou, v prípade, že sa nedohodnú, bude nasledovať petičná akcia a demonštrácia pred ministerstvom zdravotníctva.

Petíciu proti rušeniu oddelení v Mestskej nemocnici R. Korca ešte začiatkom júna inicioval aj primátor Zlatých Moraviec Peter Lednár. Ten zároveň varoval, že nezazmluvnenie troch z piatich oddelení spôsobí zánik nemocnice a ohrozí ľudí z daného regiónu. „Nebude zabezpečená zdravotná starostlivosť pre viac ako 40-tisíc obyvateľov celého regiónu,“ povedal nedávno na margo redukcie Lednár, za čo ho chcela Všeobecná zdravotná žalovať za šírenie poplašnej správy.

So zmenami, ktoré navrhuje najväčšia poisťovňa, nesúhlasí ani sninská nemocnica a primátor Sniny Štefan Milovčík. V miestnom zdravotníckom zariadení by totiž mali zaniknúť štyri oddelenia, čo si vyžiada prepúšťanie lekárov a sestier. „Výsledkom tohto rozhodnutia bude, že v Snine stratíme ďalšie pracovné miesta a obyvatelia Sniny a regiónu budú dochádzať nielen za prácou a štátnymi úradmi, ale aj za nemocničnou starostlivosťou,“ povedal Milovčík.

Všeobecná zdravotná navrhuje celkovo zrušiť 156 oddelení a 3 300 lôžok v štátnych aj neštátnych nemocniciach, tento zoznam však nemusí byť konečný. S optimalizáciou nemocničných oddelení sa totiž zhodujú aj súkromné zdravotné poisťovne. „Vieme potvrdiť, že filozoficky vidíme situáciu a návrh riešení podobne. Sme pripravení s nemocnicami rokovať o úpravách zmlúv k 1. júlu,“ informovala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková. Konkrétne návrhy zmlúv ani od Všeobecnej zdravotnej však väčšina nemocníc doteraz nedostala. „Zatiaľ mám informácie len z médií. Pevne dúfam, že v priebehu týchto dní návrh príde, pretože tam potom bude potrebné prijať príslušné opatrenia a rozhodnutia, ktoré môžem robiť iba na základe relevantného materiálu,“ dodal Pavelek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba