Nemocnice sú na jednodňovú chirurgiu pripravené

Jednodňová chirurgia vo svete považovaná za moderný trend v medicíne, ktorý pacientom výrazne šetrí čas, sa zatiaľ u nás využíva len minimálne. Zmeniť by to mali škrty v slovenských nemocniciach, ktorými chce Všeobecná zdravotná poisťovňa donútiť nemocnice prejsť na nový systém poskytovania zdravotnej starostlivosti.

24.06.2011 16:00
operácia, chirurgia, lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď si jednodňová chirurgia vyžaduje moderné a drahé prístrojové vybavenie, podľa predsedníčky Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie Evy Vidovej väčšina nemocníc ju od júla bude schopná vykonávať.

Akú históriu má u nás jednodňová chirurgia?

Vo svete vznikla jednodňová chirurgia krátko po druhej svetovej vojne, keď bolo potrebné za pomerne málo peňazí operovať veľmi veľa pacientov. Teda z ekonomických dôvodov. Napriek tomu, že u nás je z ekonomického hľadiska stav podobný tomu povojnovému aj teraz, prvé pracoviská, ktoré poskytovali zdravotnícku starostlivosť v režime jednodňovej chirurgie, začali vznikať až v rokoch 1996 – 1999. V čase, keď sme na Slovensku robili prvé kroky, sa vo svete už operovalo touto formou 40 až 65 percent všetkých výkonov. Až do roku 2004 takáto forma poskytovania zdravotnej starostlivosti nebola u nás vôbec zákonom upravená. Stalo sa tak až prijatím zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti sa výkony v režime jednodňovej chirurgie, ktorých je v zozname 430, robia takmer v každej nemocnici. Okrem toho na Slovensku existujú približne 60 špecializovaných pracovísk jednodňovej chirurgie.

Koľko percent výkonov je u nás realizovaných formou jednodňovej chirurgie?

Približne 10 percent všetkých operácií, čo je žalostne málo. Pritom na Slovensku máme dostatok erudovaných lekárov a pomerne kvalitné prístrojové vybavenie chirurgických pracovísk. Absolútne zle nastavený je však systém, ktorý ekonomicky motivuje poskytovateľov, aby pacienta operovali v režime s hospitalizáciou. Som presvedčená, že keby sme mali zavedenú platbu zdravotných poisťovní za výkon, ktorá by zohľadňovala ekonomicky oprávnené náklady a primeraný zisk, dostala by sa jednodňová chirurgia na úroveň 40 až 60 percent takmer okamžite. To, že sa stále potáca v rozpätí 5 až 10 percent, nie je totiž o neschopnosti lekárov, ale o chronickej, dlhoročnej neschopnosti vrcholových manažérov zdravotníctva.

V čom môže pacient pocítiť rozdiel medzi nemocnicou a súkromnou klinikou?

Rozdiel je zvyčajne na prvý pohľad viditeľný v kvalitnejšom prostredí, prístupe lekárov a ostatného zdravotníckeho personálu k pacientovi, ale obyčajne aj v kvalitnejšom, modernejšom prístrojovom vybavení. Úplnou samozrejmosťou súkromných kliník je objednávací systém pacientov, ktorý výrazne šetrí ich čas, ale aj spôsob, akým sa lekár pacientovi venuje v snahe poskytnúť mu čo najviac informácií o jeho zdravotnom stave a možnostiach liečby. V prípade, že pacient je operovaný, tak určite najvýraznejším rozdielom je fakt, že zo súkromnej kliniky obyčajne o niekoľko hodín po operácii odíde domov, do domáceho prostredia, kým v prípade operácie v nemocnici strávi v tomto, pre väčšinu ľudí stresujúcom prostredí aj niekoľko dní.

Sú slovenské nemocnice pripravené na jednodňovú chirurgiu?

V nemocniciach je určite dostatok kvalifikovaných lekárov a zdravotných sestier, ktorí sú schopní operovať pacienta v režime jednodňovej chirurgie. Možno si to všetci neuvedomujú, ale jednodňová chirurgia je hlavne iný spôsob manažmentu pacienta. Je to systém, ktorý si vyžaduje dobrú tímovú spoluprácu lekárov, sestier a ostatného personálu. Podľa môjho názoru väčšina nemocníc je na jednodňovú chirurgiu pripravená. Vyžaduje si to však zmenu postupov a hlavne motiváciu pre nemocnice, ako aj pre lekárov a zdravotné sestry.

Dokážu nemocnice robiť jednodňovú chirurgiu aj so starším inštrumentáriom a prístrojmi?

Moderná medicína je orientovaná najmä na miniinvazívne postupy, ktoré je možné robiť iba za podmienok využitia modernej prístrojovej techniky, ktorá je finančne náročná. Prístrojové vybavenie nemocníc sa však aj napriek dlhoročnému podfinancovaniu zdravotníctva dopĺňalo a menilo priebežne, takže sa nedá paušálne povedať, že by bolo zastarané, aj keď určite nie je vo väčšine prípadov tým najmodernejším, čo súčasná technika ponúka. Podľa môjho názoru väčšina nemocníc je na jednodňovú chirurgiu pripravená.

Aké výhody prináša takáto chirurgia pacientovi?

Používanie kvalitnej prístrojovej techniky a inštrumentov, miniinvazívnych postupov využívaním laserovej a ultrazvukovej techniky, využívanie endoskopických a laparoskopických operačných techník. Pre pacienta to znamená rýchly návrat do bežného života, bez stresujúceho pobytu v nemocničnom prostredí. Chirurgovia, ktorí operujú v režime jednodňovej chirurgie, sú v absolútnej väčšine „vyoperovaní“ a skúsení lekári, ktorí sú pre pacienta garanciou toho najlepšieho výsledku operácie. Pracoviská jednodňovej chirurgie používajú vo väčšej miere jednorazový špeciálny zdravotnícky materiál, ktorý eliminuje riziko infekcie. Za významnú prednosť hlavne špecializovaných pracovísk jednodňovej chirurgie považujem to, že pacient je prijatý a predoperačne vyšetrený, operovaný a pooperačne sledovaný obyčajne jedným lekárom, ktorý je teda úplne informovaný o jeho stave a je zaň aj zodpovedný.

Aké nevýhody môže mať?

Hádam iba to, že pacient po operácii obyčajne potrebuje pomoc či opateru. Je preto problém, ak sa o pacienta bezprostredne po operácii nemá kto doma postarať. Aj keď pooperačná starostlivosť nie je väčšinou náročná, je potrebná. Za nevýhodu by bolo možné považovať aj to, že pacienta by mal niekto z jeho blízkych na operáciu priviezť, po operácii znovu odviezť. To však môžu suplovať aj zdravotnícke služby a agentúry domácej ošetrovateľskej služby.

Môžu sa u pacienta objaviť nejaké pooperačné komplikácie, keď už je v domácom ošetrení?

To sa, samozrejme, môže stať, aj sa to stáva. Každý pacient, ktorý odchádza do domáceho ošetrenia po výkone jednodňovej chirurgie, by mal byť riadne a písomne poučený o tom, ako má v takomto prípade postupovať a myslím, že už je štandard, že pri odchode z pracoviska dostane aj mobilné telefónne číslo na službukonajúceho lekára pracoviska, na ktorom bol operovaný. Ak sa takýto prípad vyskytne, pacient kontaktuje lekára pracoviska jednodňovej chirurgie, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Samozrejme v prípade nečakanej pooperačnej komplikácie je povinná poskytnúť urgentné ošetrenie takémuto pacientovi najbližšia nemocnica k miestu jeho pobytu.

Čakajú pacientov nejaké príplatky pri operáciách jednodňovej chirurgie?

Výkony, ktoré sú zahrnuté do zmluvného rozsahu poskytovaných výkonov medzi zdravotnou poisťovňou a poskytovateľom jednodňovej chirurgie, sú hradené v zmluvne dohodnutej výške zdravotnou poisťovňou a pacient si za ne nedopláca. Pacient si môže doplatiť rovnako ako v lôžkových zariadeniach za výber operatéra, za výber termínu operácie a podobne. Legálny je aj doplatok napríklad za implantát, ktorého cena je vyššia ako úhrada poskytnutá zdravotnou poisťovňou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba