Mimovládky kritizujú znižovanie príspevkov na deti

Novely zákonov, ktorými chcú koaliční poslanci znížiť nepracujúcim rodičom príspevky na deti, sú podľa mimovládnych organizácií diskriminačné. Takmer šesťdesiat mimovládok a občianskych združení listom vyzvalo poslancov Národnej rady, aby za ne nezahlasovali, pretože spôsobia mnohým ľuďom veľké problémy.

24.06.2011 12:07
dvojčatá, matka, rodičovstvo, rodič, dieťa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa návrhu poslancov SDKÚ by sa mal znížiť rodičovský príspevok zo súčasných 190 eur na polovicu v prípade, ak aspoň jeden z rodičov nebol za posledné štyri roky nemocensky poistený najmenej 270 dní alebo neštudoval. „Je nepochybné, že takouto právnou úpravou by boli najviac ohrozené osoby so slabým zastúpením na trhu práce a s nízkym vzdelaním, ktoré sa však do tejto situácie často dostali v dôsledku diskriminácie v prístupe k vzdelaniu a zamestnaniu. Teda napríklad Rómky a Rómovia, no výrazne postihnuté by boli aj iné spoločenské skupiny,“ uvádzajú v liste organizácie.

Negatívne dôsledky môže mať podľa nich zníženie príspevku pri narodení dieťaťa. Za rovnakých podmienok ako zníženie rodičovského príspevku by totiž rodičia stratili nárok na príplatok k nemu. „Táto novela by teda prinášala také isté obmedzenia, ale s oveľa väčšími dopadmi. Jednak by sa tento príplatok úplne odnímal a jednak by mala výrazne negatívne dopady najmä na zraniteľné skupiny žien,“ varujú mimovládne organizácie a dodávajú, že obe novely z dielne SDKÚ „trestajú deti a následne aj rodičov, ktorí nemajú prácu, respektíve skončené alebo prebiehajúce vzdelanie práve preto, že štát nevie zastaviť ich diskrimináciu“. Vyzývajú preto poslancov parlamentu, aby za tieto novely nezahlasovali.

Koaliční poslanci argumentujú, že chcú takto motivovať ľudí, aby pracovali, prípadne si prácu hľadali. O novelách definitívne rozhodne parlament na schôdzi, ktorá sa začne na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba