Verejné obstarávanie rozdeľuje Smer a opozíciu

Zmeny vo verejnom obstarávaní aj po niekoľkomesačnej diskusii opäť rozhádali vládny Smer s opozíciou. Napriek tomu, že poslancov parlamentu včera zamestnali takmer na celý deň, odhlasovať sa ich ešte nepodarilo.

15.03.2013 13:00
parlament, poslanci Foto:
Ilustračná fotografia
debata (2)

Opoziční poslanci tvrdia, že opakovanými úpravami minister vnútra Robert Kaliňák docielil, že dnes už detailný prehľad o zmenách vyplývajúcich z novely nemajú ani samotní predkladatelia. „Je to maximálne nadštandardný legislatívny proces a poslanci ho majú schvaľovať s plným vedomím, že nevedia, čo schvaľujú,“ vyhlásila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) s tým, že navrhuje vrátiť novelu späť na dopracovanie ministerstvu vnútra. Rovnakú požiadavku prednieslo aj KDH. „Nevyzná sa v tom už ani besná sviňa. Len spoločná správa je asi na tri hodiny čítania,“ odôvodnil Alojz Přidal (KDH).

Opozícii sa nepáči najmä spôsob, akým Smer dospel k súčasnej verzii zákona. Novelu vlani najprv predložil do verejnej diskusie a parlament ju schválil v prvom čítaní. Potom sa náhle rozhodol časti týkajúce sa eurofondov prijať v predstihu začiatkom februára. Zo zvyšku návrhu zákona, ktorý teraz čaká na schválenie, prekrývajúce sa pasáže vypadli vďaka pozmeňovaciemu návrhu. Ten predložil poslanec Smeru Michal Bagačka spolu s ďalšími úplne novými zmenami.

Žitňanská napriek pochybnostiam ocenila, že v návrhu bol aspoň zmiernený najspornejší bod týkajúci sa podlimitných zákaziek. Bagačka totiž pôvodne navrhoval, aby ministerstvo financií mohlo udeliť výnimku, podľa ktorej sa pri niektorých nákupoch nemuselo súťažiť. Okrem tovarov a služieb do 400-tisíc to malo platiť aj na stavby až do 5 miliónov eur. Hospodársky výbor napokon znížil túto hranicu pri stavbách na 200-tisíc eur s tým, že výnimky nebude udeľovať rezort financií, ale vláda.

Viacerí poslanci sa snažia do novely na poslednú chvíľu zasiahnuť aspoň pozmeňovacími návrhmi. Poslanci KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac napríklad navrhli, aby sa v krajoch s nezamestnanosťou nad 20 percent mohli o zákazky nad päť miliónov eur uchádzať len záujemcovia so sídlom v príslušnom kraji. Obyčajní ľudia zasa navrhli, aby boli z procesu obstarávania vylúčené firmy, ktoré neplatia dodávateľom.

Kaliňák niektoré návrhy opozície označil za konštruktívne a odporučí poslaneckému klubu Smeru, aby ich pri hlasovaní podporil. O zákone sa bude hlasovať na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba