Nepreparkované autá majú mestá odťahovať

Mestá a obce pri čistení ciest či ich úprave už nebudú musieť zostať len pri prosbách o ústretovosť občanov.

18.03.2013 14:00
parkovanie, doprava, motorizmus, auto, stare mesto Foto: ,
Kto od mája neposlúchne výzvu na preparkovanie auta, aby obce mohli čistiť cesty, tomu vozidlo odtiahnu.
debata

Ak niekto od mája neposlúchne výzvu na preparkovanie auta, nasledovať bude odtiahnutie. Poplatky za túto službu sa majú stať výstrahou pre ľahostajných vodičov. Ráta s tým novela cestného zákona, ktorú by mal parlament prerokovať ešte tento týždeň.

Mestá totiž tvrdia, že aj keď sa snažia o pravidelné úpravy ciest, nie vždy je to efektívne. Týka sa to najmä centier väčších metropol, kde po zime zostáva navozený štrk či odpadky. „Problémom pri čistení komunikácií i parkovacích boxov sú veľakrát zle zaparkované autá, ktoré bránia prejazdu čistiacich mechanizmov,“ vysvetľuje hovorca bratislavskej časti Staré Mesto Tomáš Halán. Podobne sú na tom aj ďalšie samosprávy.

Ako vysvetľuje hovorca polície hlavného mesta Peter Pleva, pri súčasných pravidlách má polícia zviazané ruky. Samosprávy totiž pri čistení ciest vydávajú len oznámenia či prosbu o ústretovosť pri prácach, ktoré však mnohí majitelia áut nerešpektujú. „Keď sa také situácie vyskytujú, snažíme sa skontaktovať s majiteľom auta a upozorniť ho, že si ho zabudol preparkovať. K odtiahnutiu však môže dôjsť len vtedy, ak vozidlo stojí na vyhradenom parkovacom mieste iného auta alebo ak tvorí prekážku v cestnej premávke,“ mieni hovorca s tým, že riešenie upozorňovaním sú málo efektívne. „Ide o to, že to nerieši tento stav, lebo ak je auto na ceste, čistiť sa jednoducho nedá, respektíve sa to auto musí obísť,“ pokračuje.

Ak novelu cestného zákona parlament schváli, mestá dostanú pri plánovaných úpravách ciest možnosť umiestniť na ne zákazovú značku, ktorá dočasne obmedzí parkovanie v daných miestach. Budú tak však musieť spraviť aspoň týždeň pred čistením cesty. Na dodatkovej tabuľke by tiež malo byť presne určené, kedy k údržbe dôjde. Ak niekto zákaz poruší, auto bude môcť byť odtiahnuté a náklady ponesie jeho majiteľ. Cena tejto služby sa pohybuje v rozmedzí od 70 do sto eur, môže sa však aj výrazne predražiť. Už príchod odťahového vozidla bez následného odtiahnutia vyjde približne na 15 eur a začatie odťahu bez dokončenia zas na 35 eur. Od týchto poplatkov by mali byť podľa návrhu zákona oslobodení len tí vodiči, ktorí preukážu, že na to mali vážne dôvody, či už zdravotné, alebo odcestovanie.

Dopravný analytik Ján Bazovský si myslí, že ide o dobré riešenie, keďže inou cestou si mestá zrejme s neohľaduplnými vodičmi neporadia. „Ľudia na jednej strane kritizujú stav vozoviek, no na druhej strane si musia uvedomiť, že aj sami musia urobiť všetko pre to, aby údržbári mohli pracovať. Rekonštrukcia cesty slúži predsa v prvom rade vodičom,“ hovorí. Ako však predpokladá, vodiči by na novinku mohli doplatiť najmä na základe svojej ľahostajnosti. „Zo skúseností si myslím, že mnohí takúto značku nebudú ani takto rešpektovať, avšak ani nie tak z arogancie, ako z nevšímavosti,“ predpokladá. Myslieť pri nových pravidlách podľa neho bude treba aj na fakt, kedy čistenie prebehne, aby autá mali ich majitelia kde inde zaparkovať.

Hoci opatrenie sa motoristom môže zdať prísne, autori novely tvrdia, že prinesie aj ďalšie pozitíva. „V novele vidíme taktiež riešenie problému nepojazdných a zdevastovaných vozidiel, ktoré často a dlhodobo bránia v parkovaní iným motorovým vozidlám a zároveň znečisťujú životné prostredie,“ hovorí Otto Brixi (Smer), ktorý zákon predložil spoločne so straníckym kolegom Antonom Martovňom.

Pleva tvrdí, že takýchto opustených vrakov je pomerne veľa. Len v Bratislave ich každý týždeň policajné hliadky nájdu asi päť či šesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba