Štát bude nakupovať po novom a rýchlejšie

Reforma, ktorá od základu mení verejné obstarávanie, definitívne prešla parlamentom. Napriek niekoľkomesačnému doťahovaniu Smeru s opozíciou o znení zákona za zmeny napokon hlasovalo aj sedem poslancov opozície a zvyšní sa zdržali. Proti boli len dvaja. Podľa opozície je to tým, že najspornejšie body v priebehu pripomienkovania z novely vypadli.

19.03.2013 12:23 , aktualizované: 20.03.2013 09:36
SR NRSR 16. schôdza zasadnutie, Kalinak Foto: ,
Parlament včera schválil rozsiahlu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložil minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (6)

„Snažili sme sa vyjsť v ústrety návrhom opozície, ktoré vylepšovali zákon, zjednodušovali situáciu, a tak šesť alebo sedem návrhov zo strany opozície bolo akceptovaných,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý novelu zákona predložil. Podľa neho sa vďaka nej nákupy štátu urýchlia a sprehľadnia.

Zásadnými zmenami prejde najmä súťaž bežne dostupných tovarov, služieb a prác. Tie bude štát nakupovať spoločne pre všetky svoje organizácie cez elektronické trhovisko, ktoré bude fungovať na princípoch portálu eBay. To by malo obstarávanie tovarov výrazne urýchliť, keďže umožní aj nákup do 72 hodín od vyhlásenia súťaže. Štát si začne takisto o všetkých dodávateľoch viesť referencie, podľa ktorých bude môcť uchádzačov o zákazky v niektorých prípadoch aj vylúčiť. Celý proces spoločného nakupovania zastreší ministerstvo vnútra až na výnimky, keď niekto prieskumom trhu preukáže, že vie danú vec nakúpiť lacnejšie. Obstarávatelia, ktorí majú obmedzený prístup na internet, nebudú musieť hľadať dodávateľa cez elektronické trhovisko. Bude im stačiť porovnanie cien na základe zoznamu, ktorý vypracuje Úrad pre verejné obstarávanie.

Advokát Andrej Leontiev hovorí, že medzi najväčšie plusy novely patria zrýchlenie verejného obstarávania, zníženie administratívnej záťaže pre obstarávateľov aj uchádzačov. Dodáva, že zmeny neriešia súčasné problémy týkajúce sa napríklad odhaľovania „schránkových“ firiem. „Mínusom oproti súčasnému stavu môže byť aj obmedzenie povinností používania elektronických aukcií pri obstarávaní služieb,“ dodáva Leontiev. Podľa neho nevyriešená zatiaľ zostáva aj konkrétna podoba trhoviska či to, ako presnejšie rozlíšiť „obstarávateľa“ od „verejného obstaravateľa“.

Podľa experta na verejné obstarávanie Ľubomíra Púčeka sa celkom nevyriešil problém výnimiek z obstarávania. Súťaž totiž nebude musieť prebehnúť na stavbu, ktorej cena nepresiahne 200-tisíc eur. Výnimku na to bude udeľovať vláda. „Narúša sa tým základný koncept, že nemajú byť určované ad hoc výnimky, lebo pravidlá majú byť určované vopred. To, že niekto má dobrý lobing a dosiahne, že jeho zákazka sa nebude súťažiť, môže vyvolať len problémy,“ pokračuje Púček.

Za zmeny v obstarávaní hlasovalo aj sedem opozičných poslancov, okrem Andreja Hrnčiara a Zsolta Simona z Mostu – Híd, aj päť poslancov SaS Juraj Droba, Daniel Krajcer, Martin Poliačik, Martin Chren a Jozef Kollár. „Naše pozmeňujúce návrhy výrazne vylepšili pôvodný návrh zákona. Druhá vec je, že všetky najkritizovanejšie body, ako boli napríklad strategické zákazky, napokon zo zákona vypadli,“ zdôvodnil hlasovanie Chren.

Novela vstúpi do platnosti od júla. Výnimkou budú iba úpravy súvisiace s elektronickým trhoviskom, ktoré musí štát najprv zriadiť. Hoci Kaliňák naň už vypísal súťaž, spustiť by sa malo až od budúceho roka.

Čo sa zmení vo verejnom obstarávaní

  • vytvorí sa „elektronické trhovisko“ – obdoba portálu eBay, kde bude štát centrálne obstarávať bežne dostupné tovary, služby a práce. Budú sa tu stále aktualizovať nové súťaže, ktoré v niektorých prípadoch (podlimitné zákazky) potrvajú len niekoľko hodín. Firmy, ktoré budú mať záujem o štátne zákazky, sa do trhoviska zaregistrujú a automaticky budú dostávať upozornenia na spustenie nových súťaží.
  • verejné subjekty, ako napríklad obce a organizácie, ktoré pri podlimitných zákazkách nemajú možnosť obstarávať tovary, práce a služby na elektronickom trhovisku, budú môcť využiť iný spôsob obstarávania cez porovnanie cien.
  • centrálnym obstarávateľom pre všetky ministerstvá sa stane rezort vnútra. Jeho monopol sa naruší iba v prípadoch, ak niektoré ministerstvo prieskumom trhu zistí, že vie danú vec nakúpiť lacnejšie.
  • evidencia referencií kvality a ratingu dodávateľov – štát bude pri vyhodnocovaní ponúk brať do úvahy aj predchádzajúce skúsenosti pri štátnych zákazkách s firmami. Zohľadňovať pri tom bude najmä dodržanie zmluvných povinností, omeškania a reklamácie. Negatívne referencie budú môcť spôsobiť zákaz účasti pre firmy na obstarávaní na jeden rok až na tri roky. Referencie dodávateľov bude posudzovať Úrad pre verejné obstarávanie.
  • na prihlásenie do tendra bude uchádzačovi stačiť čestné vyhlásenie, ktorým sa zaručí, že spĺňa súťažné podmienky.
  • posudzovanie „životného cyklu zákazky“ – pri vyhodnocovaní ponúk sa nebude zohľadňovať len úvodná cena tovaru či služby, ale aj cena servisu k nej – napr. nákup auta a jeho dodatočný servis.
  • vyraďovanie najlacnejších ponúk – vyradená bude každá ponuka nižšia o 30 percent ako priemerná cena ostatných a zároveň o 15 percent nižšia ako druhý najlacnejší návrh.
  • vznikne osemčlenná rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorá bude preskúmavať rozhodnutia úradu.
  • zákaz dodatkov k zmluvám – všetky dodatky, ktoré by podstatným spôsobom menili predmet zákazky alebo jej cenu, budú zakázané. Dodatky o zvýšení ceny alebo ekonomickom zvýhodnení dodávateľa budú možné len so súhlasom rady ÚVO. Ak dodávateľ bude na zmene ceny trvať, rozhodne o tom súd.
  • rozšírenie zverejňovania – všetky prieskumy trhu, vyhlásené obstarávania, reklamácie či prípadné dodatky k zmluvám sa budú zverejňovať. Rokovacie konanie bez zverejnenia by malo byť zakázané.
  • nanovo sa zadefinujú finančné rozmedzia pre podlimitné zákazky. Vláda bude môcť udeliť aj výnimky z pravidiel verejného obstarávania, pri ktorých sa nebude musieť súťažiť. Bude tak môcť spraviť pri stavbách do 200-tisíc eur.
  • uchádzači o nadlimitné zákazky už nebudú musieť preukazovať, že v inom obstarávaní už dodali zákazku v hodnote 300-násobne vyššej, než je samotné obstarávanie.
  • dodávatelia, ktorí získajú zákazku, budú povinní platiť nielen svojim subdodávateľom, ale aj zamestnancom. V opačnom prípade im bude hroziť sankcia v podobe vylúčenia z obstarávania.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba