Gašpar: Chystáme sa doviezť ďalších hľadaných zločincov

Policajný prezident Tibor Gašpar pripúšťa, že polícia je najviac kritizovaná za to, ako sa jej darí objasňovať a predchádzať lúpežiam. Tvrdí, že v prípade tých bankových prijme jedno opatrenie, ktoré pomôže pri odhalení páchateľov. V najbližších týždňoch sa tiež polícia chystá doviezť na Slovensko ďalších zločincov z prvej desiatky medzinárodne hľadaných osôb. "Išlo by o celkom dobré a slušné úspechy," zhodnotil Gašpar.

01.04.2013 20:00 , aktualizované: 02.04.2013 10:00
Policajný prezident Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar
debata (29)

Máte pripravenú stratégiu, ako sa vyrovnať s lúpežami?
Vnímam kritiku na našu prácu najmä na úseku lúpeží. Rozlišujeme tu bankové lúpeže a uličné lúpeže, ktoré sa dejú síce s následkom malého finančného poškodenia, ale občana zvlášť trápia, lebo znižujú jeho pocit bezpečia najmä vo večerných hodinách. Pred časom sme dali spracovať analýzu samostatne pre pouličnú trestnú činnosť a samostatne pre bankové lúpeže, ktorá by nám mala pomôcť prijať potrebné opatrenia. Na úseku bankových lúpeží bude napríklad prijaté jedno významné opatrenie, ktoré však nemôžem medializovať z dôvodu jeho úspešného nasadenia. Priestor, ako zlepšiť situáciu, však súvisí nielen s preventívnou hliadkovou činnosťou, ale aj s technickými prostriedkami, ktoré pomáhajú pri odhaľovaní páchateľov.

Pred niekoľkými dňami denník Pravda zverejnil mapu kriminality, ktorú polícia vypracovala na základe minuloročných štatistík. Ako s ňou polícia pracuje?
Dnes spracovávame niekoľko typov máp, ktoré zobrazujú rôzne druhy kriminality. Najpodrobnejšiu analýzu majú v súčasnosti dopravní policajti, od ktorých sa dozviete ešte aj to, aký bol na ceste typ asfaltu v čase nehody a či bolo zamračené. Z týchto údajov môžu vyvodzovať následné efektívne opatrenia, čo sa dnes odráža najmä na znižovaní nehodovosti a v počte ich obetí. Podobne sa dá postupovať aj v boji s kriminalitou. Z analýz vieme robiť závery o skutočnostiach ktoré majú vplyv na páchanie trestnej činnosti, teda povedať napríklad prečo, kde a kedy dochádza k trestným činom. Z týchto údajov vieme usmerniť aj výkon a prácu poriadkových policajtov.

Počet trestných činov vlani klesol. Je to tak aj v tomto roku?
Boj s kriminalitou, ako aj výsledky dopravnej polície zaznamenali vlani opätovné zlepšenie. Znížil sa počet prípadov trestnej činnosti. Podľa typov trestnej činnosti sme pri hlavných druhoch ako násilná, ekonomická a majetková trestná činnosť zaznamenali pokles v prírastku. Pri väčšine aj nárast objasnenosti. Momentálne za tento štvrťrok evidujeme opäť celkový pokles trestnej činnosti. Mierny nárast je však pri majetkovej trestnej činnosti. Aj tu som už dal urobiť analýzu, aby sme tento trend nezachytili neskoro. Bude to analýza viacerých faktorov, ako je čas páchania, miesto, spôsob a iné okolnosti. Výsledky môžu ukázať, či príslušné útvary robia efektívne a dostatočne na jej znižovaní.

Polícia na Slovensko doviezla dvoch obžalovaných, ktorí sa skrývali v zahraničí. Vypátrala aj Karola Mella, i keď jeho prevoz na Slovensko sa nepodaril. Čo polícii pomohlo?
Dosť významne nám pomohla najmä komunikácia s Interpolom a možnosť zúčastniť sa na celosvetovej akcii Infrared. Do tejto akcie nezaradia hľadanú osobu automaticky. Ku každej osobe musíme priniesť vlastné operatívne informácie, ktorými Interpolu zdôvodníme, že danú osobu sa oplatí dohľadať. Tak nejako prebehla aj snaha dostať spomínané prípady do medzinárodnej pátracej akcie. Čo však už nevieme ovplyvniť, je to, akú krajinu si daná osoba vybrala a či s ňou máme štandardné právne vzťahy.

Pracujete aj na ďalších podobných prípadoch?
Máme teraz rozbehnuté ďalšie várky podobných zločincov. Išlo by o celkom dobré a slušné úspechy, hoci v inej časti sveta. Dopredu k tomu však nemôžem viac povedať.

Sú aj medzi nimi závažní zločinci?
Áno. Hovoríme o osobách z top desiatky hľadaných osôb.

Aká je dnes situácia s pasom Viliama Mišenku? Bol v čase vraždy, z ktorej je obvinený, skutočne v Číne a nemohol ju teda spáchať?
Zisťujeme a verifikujeme, čo v tom pase je a kto to vyznačil. Verzií je viacej. Nechcem v tejto chvíli špekulovať o tom, či ide o pravdivé údaje alebo o falošné pečiatky, či získané iným spôsobom a podobne. Samozrejme, zaoberáme sa touto skutočnosťou, je to nutné z hľadiska dokazovania. Na zamyslenie je však to, ako k celej situácii došlo. Venezuelská strana nám totiž pôvodne oznámila, že pas mu znehodnotia, a preto sme mu pripravovali náhradný doklad na prevoz. Nakoniec sme ho však ani nepoužili, keďže Mišenka došiel so svojím pôvodným pasom. Po príchode ho mal so sebou, a teda ho musel aj poznať, keďže ide o jeho doklad. Prečo údajmi z pasu neargumentoval na súde pri vzatí do väzby? Počkal by som si preto na to, čo sa nám podarí dokázať o tom, kde bol a kde nie.

Monitorujete Karola Mella?
Máme stále platné rozhodnutia o zatknutí a ďalšie potrebné veci. Vec preto považujeme za neuzavretú a snažíme sa monitorovať túto osobu.

Je Mello stále v Belize?
Túto skutočnosť nebudem komentovať. Čas plynie a menia sa aj podmienky jeho pôsobenia v Belize. Zviditeľnil sa tým, že ho miestne noviny medializovali a určite je vo väčšej pozornosti tamojších štátnych orgánov, ale aj iných osôb. To všetko môže mať dosah na jeho ďalší spôsob života.

Nedávno došlo k prepusteniu šéfa skupiny známej ako jakšíkovci. Polícia si vyslúžila kritiku za to, že pri jeho obvinení nemala žiadny záložný plán. Nemala ho teda?
Prípady organizovaných skupín sa odhaľujú a vyšetrujú niekoľko rokov. To, ako bolo rozhodnuté, mimochodom, súdom nie políciou, je výsledok niekoľkoročného konania. Stále na prípadoch pracujú tí istí policajti. V tejto konkrétnej veci môžem konštatovať, že bol oslobodený už v takzvanom záložnom pláne, čiže hlavná trestná činnosť, pre ktorú súd ešte stále koná, je nerozhodnutá. My si však nemôžeme vymýšľať trestnú činnosť tam, kde nie je preukázaná. Navyše v prípadoch organizovaných skupín sa stáva pravidlom dôkazná núdza. Väčšina z nich je okrem iných dôkazov dôvodená aj svedectvami členov stíhaných skupín. Chcem však dodať, že policajti majú voľné ruky a všetku podporu, aby pokračovali v boji proti organizovanému zločinu.

Osvedčilo sa decembrové zlúčenie úradov pre organizovanú kriminalitu a korupciu do Národnej kriminálnej agentúry? Darí sa agentúre chytať viac domácich zločincov?
Zatiaľ je to stále krátky čas na nejaké väčšie hodnotenie. Myslím si však, že organizačné zmeny ich už teraz prinútili intenzívnejšie spolupracovať. Sú v jednom celku a už to nie je o tom, či niekto chce spolupracovať, lebo to robiť musí. Ukazujú sa už aj prvé výsledky a myslím, že aj v médiách sa pojem Národná kriminálna agentúra (NAKA) objavuje pomerne často, či už ide o boj s drogami, organizovanou kriminalitou, ale najmä boj proti daňovým podvodom (daňová kobra). Samozrejme, sú aj isté nedostatky, ktoré sa musia priebežne riešiť, ako napríklad dovybavenie informačnými technológiami a podobne.

V súvislosti s agentúrou sa však objavila aj kritika, že jej riaditeľ je podriadený priamo vám a nie prvému viceprezidentovi, ako to bolo pri samostatnom fungovaní úradov…
Dôvod na takéto fungovanie je jednoduchý. Pôvodne som si myslel, že budem tvorbou agentúry poverený ja. Prichádzal som totiž pôvodne s tým, že budem riaditeľom Úradu boja s korupciou a nie policajným prezidentom. Úvahy o tomto modeli NAKA tu už boli v roku 2006 či 2007, ale nerealizovali sa. Keďže to malo byť pod mojou gesciou, zdalo sa mi najjednoduchšie podriadiť to zatiaľ pod seba. Netvrdím, že je to najideálnejší model. Keď sa to rozbehne a budem môcť povedať, že je to funkčné, nebudem mať problém s tým, aby sme to podriadili niekde inde. Chcem však dodať, že sme urobili aj iné veci. Zo svojej pôsobnosti som napríklad vyňal Kriminalisticko-expertízny ústav, čo bolo pričlenené pod prvého viceprezidenta. Podobných úprav bolo viac.

Ako pokročilo vyšetrovanie kauzy Gorila? Črtá sa v nej niečo nové?
O obsahu jej vyšetrovania neinformujem na základe dohody s dozorovým prokurátorom, ale aj preto, že o obsahu vyšetrovania nie som informovaný. Mojou úlohou je zabezpečiť, aby vyšetrovatelia mali absolútne vyhovujúce podmienky, a to materiálne a personálne. Najnovšie riešime potreby personálnych zmien v tíme. Z iniciatívy šéfa tímu Mareka Gajdoša musíme nahradiť niektorých členov. V pôvodnej zostave totiž bolo viacero problémov, či už zdravotných alebo aj sťahovanie členov tímu, alebo prípad dvoch členov, ktorí prešli do NAKA. Aby však ani tu nebol tieň podozrenia z ovplyvňovania, ich náhradníkov si navrhuje sám pán Gajdoš po dohode s dozorovým prokurátorom.

Výmeny teda ešte neprebehli?
Špeciálny prokurátor a šéf tímu už pripravili návrh rozkazu pre ministra vnútra, ktorý predložím na podpis a tým bude výmena dokončená.

Pôjde teda o cielený výber konkrétnych ľudí?
Áno.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba