Prehliadky vodičské preukazy predražia

Pravidelné lekárske prehliadky, ktoré sú povinné pre vodičov nad 65 rokov, vyjdú v niektorých prípadoch poriadne draho. Ak totiž starší ľudia chcú získať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, okrem všeobecného lekára ich čaká aj kolotoč odborných vyšetrení.

04.02.2013 14:00
vodicsky preukaz, poplatky, penzista Foto: ,
Za pravidelné lekárske prehliadky, ktoré sú povinné pre vodičov nad 65 rokov, môžu dôchodcovia zaplatiť aj sto eur.
debata (37)

Keďže si však každý špecialista pýta poplatky podľa vlastného cenníka, hodnota pečiatky platnej päť rokov môže byť aj sto eur. Starší ľudia sú pritom z poplatkov u lekárov často znechutení. „Podľa mojich skúseností v tom neexistujú žiadne objektívne pravidlá a vládne tu ľubovôľa lekárov a tvrdý zdravotnícky biznis,“ hovorí dôchodca Peter Podracký. Aj keď so šoférovaním nemá žiadne problémy a jazdí bez havárie, všeobecná lekárka ho poslala na ušné, očné, interné, psychologické, diabetologické a dokonca aj urologické vyšetrenie. „Keď to budem mať a všetci mi šoférovanie povolia, ona to potom za dvadsať eur zosumarizuje, napíše papier, dá pečiatku a podpis. Spolu je to však aj vyše sto eur, z čoho sa mi zatočila hlava,“ pokračuje Podracký.

Hoci prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco pripúšťa, že konečná suma za potvrdenie je privysoká, zároveň vraví, že lekári bez poplatkov pracovať nemôžu. Podľa zákona im totiž poisťovne uhrádzajú len úkony spojené so zdravotnou starostlivosťou, a teda ak chcú vyžiť, musia na seba aj zarobiť. „Štát sa tejto povinnosti zbavil, no prečo by doktor mal robiť pre súkromnú poisťovňu nejaký úkon zadarmo?“ pýta sa.

Podľa neho je základným problémom nespravodlivosť medzi lekármi, keďže kým všeobecným lekárom sa započítava do platu aj paušálna suma podľa počtu pacientov, u špecialistov to tak nie je. „Sú platení podľa výkonov, preto majú inú východiskovú situáciu,“ dodáva.

Podobný názor má aj oftalmologička Veselina Turanská z očnej ambulancie X-Celens. Financovanie špecialistov považuje za začarovaný kruh, keďže preplnené čakárne podľa nej nútia robiť lekárov čo najrýchlejšie, hoci aj menej precízne. Sama preto s poisťovňami zmluvy nemá a funguje len na priame platby od pacientov. Kompletné vyšetrenie zraku u nej vyjde na 15 až 20 eur. „Na úkony mám cenník, ktorý je v zákonných limitoch. Mám však drahé vybavenie ambulancie, preto nemôžem pacientov ošetrovať zadarmo,“ vraví s tým, že pacientom sa preto snaží poskytnúť aspoň viac ako zazmluvnení lekári. „Tí si len za objednanie pýtajú päť či desať eur, no ich nálezy aj tak často nemajú žiadnu výpovednú hodnotu,“ pokračuje.

Ako však vysvetľuje, podrobné vyšetrenia zraku sú u starších vodičov nevyhnutnosťou a poplatkov by sa nedalo zbaviť ani obchádzaním špecialistu. „Veľa starších ľudí už nemá dobré videnie, objavujú sa šedé zákaly a dochádza k postupnému zhoršovaniu ich zraku, čo však sami nevedia dostatočne posúdiť, keďže to prebieha postupne a ani si to neuvedomujú,“ mi­eni.

Rozdiely vo výške poplatkov za odborné vyšetrenie sú pomerne veľké, keďže lekári si cenník zostavujú sami. Všeobecná lekárka Iveta Plšeková vraví, že za zosumarizovanie nálezov a vydanie konečného potvrdenia sa u nej platí 3,30 eura. „Poplatok je na uvážení lekára, no nevidím dôvod na to, aby jedno potvrdenie stálo dvadsať eur,“ myslí si.

To, že niektorí jej kolegovia posielajú starších vodičov na sériu vyšetrení rôzneho charakteru, považuje za alibizmus, keďže u niektorých nutné nie sú. „Je to akoby taký postoj, že obvodný lekár dáva od všetkého ruky preč a chce byť krytý. Ak však vidí, že stav jeho pacienta je stabilizovaný a štandardný, nemá dôvod posielať ho po nespočetných vyšetreniach,“ argumentuje s tým, že sama napríklad vyšetrenie u psychológa využíva najmä v prípadoch vodičov z povolania.

Aj keď ministerstvo zdravotníctva sa k problému poplatkov do redakčnej uzávierky nevyjadrilo, ústupok starším vodičom nedávno urobil aspoň rezort vnútra. Po tom, čo začala byť od minulého mesiaca obmedzená platnosť vodičských preukazov, stanovil, že poplatok 6,50 eura za ich výmenu tejto skupine ľudí odpustí.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba