Obama zaútočil a zastavil pád

To nebol skutočný Mitt Romney, sťažoval sa americký prezident po prvom televíznom vystúpení. To nebol Barack Obama z prvej debaty, mohol by sa teraz ponosovať jeho republikánsky vyzývateľ. Šéf Bieleho domu sa poučil zo svojho neúspechu a tentoraz nenechal nič na náhodu. Do svojho súpera sa pustil s vervou. Prieskumy po veľmi ostrej diskusii, plnej útokov a skákania do reči, prisúdili mierne víťazstvo práve Obamovi.

18.10.2012 09:09
Obama, Romney Foto:
Druhá debata medzi prezidentom Barackom Obamom a republikánskym vyzývateľom Mittom romneym priniesla mnohoostrých kolízií.
debata (1)

„Toto bola dôležitá debata,“ tvrdí David McCuan, politológ zo Sonomskej univerzity. „V stávke bola budúcnosť znovuzvolenia prezidenta. Vyzývateľovi zase išlo o pokračovanie trendu, v ktorom znížil prezidentov náskok a dokonca sa dostal do vedenia v niektorých štátoch. V priebehu len dvoch debát sa z takmer istého Obamovho víťazstva stal nerozhodný a veľmi tesný súboj. Takže to, čo sme videli, nebol ‚No Drama Obama‘. To bol prezident, bojujúci o svoj politický život,“ povedal pre Pravdu odborník na americkú politiku.

Vystúpenia oboch kandidátov pred kamerami zriedka zmenia smerovanie kampane, debata spred dvoch týždňov však bola tým prípadom.

Agresívny prezident

„Obama sa zjavne poučil,“ zhodnotil prezidentovo vystúpenie Benjamin Bates, ktorý prednáša politickú komunikáciu na Ohijskej univerzite. „Začal veľmi silno, keď na Romneyho tvrdenia, či už o vzdelávaní, pracovných miestach, cenách energie alebo daniach, reagoval jednoznačným "to nie je pravda“. To bol jasný pokus odčiniť pasivitu z minulej debaty. Hoci je to agresívnejší prístup, hodí sa k Obamovej prezentácii samého seba ako úprimného, nefalošného a seriózneho politika. Romneyho chce vykresliť ako opak. Tento prístup mal zastaviť ďalší odlev voličov, ktorí ho v minulej debate vnímali ako človeka neschopného postaviť sa proti Romneymu. Republikán, naopak, vo svojej stratégii pokračoval. Spoliehanie sa na štatistiky a odkazy na päťbodový plán ako dôsledné riešenie bolo úspešné minule a mnohí z voličov, ktorí sa po prvej debate priklonili na jeho stranu, tam zrejme aj zostanú," analyzoval stratégie oboch kandidátov pre Pravdu.

Spor o Líbyu

Otázky tentoraz namiesto moderátorky kládli ľudia z publika a žiadna z nich sa neobišla bez ostrej výmeny medzi kandidátmi. Iskry najviac lietali pri spore o tom, ako Biely dom zvládol situáciu okolo vraždy amerického veľvyslanca v Líbyi.

„Ja som prezident a ja som vždy zodpovedný,“ vyhlásil Obama. „Nie všetci súhlasia s mojimi rozhodnutiami, no keď ide o národnú bezpečnosť, robím, čo hovorím. A keď hovorím, že zistíme, čo presne sa stalo, že sa za to budú ľudia zodpovedať a že ja mám plnú zodpovednosť za to, čo sa deje, pretože to sú moji ľudia a ja musím vítať rakvy, ktoré sa vracajú domov, tak viete, že to, čo hovorím, myslím vážne,“ reagoval podráždene Obama na Romneyho výčitku, že sa Biely dom nezachoval správne. „Kým sú naši diplomati stále v ohrození, Romney vydáva tlačové vyhlásenia, aby získal politické body. Tak sa najvyšší veliteľ nespráva,“ zotrel svojho súpera.

„Obamova odpoveď na výčitky o Líbyi bola pravdepodobne vrcholom celej debaty,“ zhodnotil vystúpenia demokrata i republikána Justin Vaughn, politológ z Boiskej univerzity v Idahu. „Prezident vyzeral nahnevaný a nefalšovane pobúrený tým, že niekto spochybňuje oddanosť jeho štábu. Ďalším silným momentom bola Obamova poznámka, že Romney nemá päťbodový plán. Má len jednobodový plán, ktorého cieľom je zachovať výhody pre vyššiu triedu,“ povedal pre Pravdu politológ, podľa ktorého sa Romney Obamovi vyrovnal v nasadení a odhodlaní, no prezident mal viac silných chvíľ. „Ani jeden z nich však nepodal zlý výkon,“ myslí si Vaughn.

Moderátorka v akcii

Jedným z kontroverzných momentov bola práve debata o Líbyi. Do tej zasiahla moderátorka Candy Crowleyová, keď zabrzdila Romneyho kritiku tým, že podporila Obamovo tvrdenie. V skutočnosti však nemala pravdu ani ona. Hoci ju mnohí označujú za doteraz najlepšieho moderátora debát, zrejme bude terčom ostrých výpadov zo strany republikánov. „Skákala viac do rečí Romneymu. Obamovi umožnila dokončiť viacero viet, keď prehovoril mimo poradia, kým Romneyho rýchlo zastavovala. Republikánovi kládla ťažšie doplňujúce otázky ako prezidentovi,“ menuje prehrešky voči nestrannosti Bates.

Slovným spojením, ktoré bude rezonovať najmenej do nasledujúcej debaty, bude zrejme „šanóny plné žien“. Použil ho Mitt Romney, keď odpovedal na otázku o rovnoprávnosti žien. Romney argumentoval svojím pôsobením na poste massachusettského guvernéra. Hoci mal na miesta vo vláde pôvodne len uchádzačov, rozhodol sa dať šancu aj uchádzačkám. „Navštívil som vtedy viacero ženských organizácií so žiadosťou o pomoc. Priniesli mi šanóny plné žien,“ povedal a slovné spojenie sa okamžite stalo hitom na sociálnych sieťach.

Obaja súperi sa sporili aj o otázkach energetickej politiky, zákazu útočných vojenských zbraní pre civilistov, daní či postupu voči Číne. „Obama zabodoval, keď poukázal na Romneyho minulosť v súkromnom podnikaní a jeho investičné portfólio. To z neho vraj robí posledného človeka, ktorý by bol na Čínu tvrdý,“ komentoval Vaughn.

„Pán prezident, pozreli ste sa na vlastný penzijný fond?“ kontroval Romney s tým, že nielen jeho investície smerujú do ázijskej veľmoci. Posledné slovo v tejto otázke však patrilo opäť prezidentovi. „Nepozerám sa naň často. Nie je taký vysoký ako ten váš,“ poznamenal.

1 debata chyba