Na informačný tender sa pýta Európska komisia

Slovensko môže prísť o milióny eur z eurofondov, tentoraz pre tender na informatizáciu Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý sa mal financovať z programu rozvoja vidieka. Zaujíma sa oň Európska komisia.

02.06.2010 19:11
debata (16)

Tender na informatizáciu za 30 miliónov eur vyhrala ešte v roku 2008 firma Columbex. Úrad pre verejné obstarávanie však súťaž spochybnil s tým, že neprebehla v súlade so zákonom. Ministerstvo pôdohospodárstva preto podalo žalobu na súd na neplatnosť zmluvy. Po výmene ministra však súčasný šéf rezortu Vladimír Chovan (HZDS) žalobu stiahol a s firmou Columbex podpísal nový dodatok.

Práve to sa nepozdáva Európskej komisii. „Zaslali sme list, v ktorom žiadame o poskytnutie informácií o postupoch, ktoré sa na dané výberové konanie dosiaľ uplatnili. Upozornili sme tiež na skutočnosť, že dodržiavanie pravidiel verejného obstarávania je povinnosťou, ktorej porušenie môže mať vplyv na oprávnenosť výdavkov,“ povedala Andrea Elschek-Matisová, vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) a upozorňuje, že ak sa už raz Brusel zaujíma o takéto informácie, je celkom reálne, že o eurofondy prídeme. „Celá táto kauza je hrozivá. Z daní daňových poplatníkov štát zaplatí to, čo mohol financovať z eurofondov,“ do­dal.

Hovorkyňa rezortu Katarína Belická tvrdí, že prípadných sankcií zo strany komisie sa neobávajú. „Po právnej analýze ministerstvo požiadalo Úrad pre verejné obstarávanie o obnovenie konania a o preskúmanie celého procesu verejného obstarávania. Doručilo mu tiež stanovisko nezávislého znalca,“ povedala. Ministerstvo očakáva, že úrad vykoná opakovanú kontrolu a vydá rozhodnutie v prospech rezortu. Odpoveď pre Brusel má už vraj ministerstvo pripravenú.

V dodatku k zmluve sa celkom znížila cena zákazky na 20 miliónov eur. Podľa Belickej sa ním tiež rozšírila objednávka o prepojenie informačných systémov a migrácia dát z dôvodu zrušenia ministerstiev životného prostredia a výstavby, ktorých činnosti prechádzajú na rezort pôdohospodárstva. Víťaz tendra Columbex podľa Belickej doteraz dostal viac ako 5,8 milióna eur len zo štátneho rozpočtu, nie z eurofondov. V Columbexe podľa obchodného registra figuruje Alexej Beljajev. Jeho ďalšia firma Optifin Invest požičala HZDS 10 miliónov korún. Strana spojitosť s podnikateľom odmieta.

Hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Helena Fialová povedala, že úrad v súčasnosti vedie konanie o uložení pokuty. Posudzovanie platnosti zmluvy a nového dodatku podľa Fialovej nie je v pôsobnosti úradu. Ministerstvo nakoniec môže z celej kauzy vyjsť len s pokutou do výšky päť percent z ceny zákazky.

16 debata chyba