Oceliari zvažujú záložné plány

Cez východné hranice na Slovensko prúdi množstvo surovín, od ktorých je krajina do veľkej miery závislá. Ide najmä o ropu, ale aj o plyn, uhlie či železnú rudu.

22.02.2014 18:00
USSK, U.S. Steel, železniarne, Košice Foto: ,
U.S. Steel Košice
debata

Viaceré dotknuté firmy tvrdia, že obyvatelia Slovenska nemajú dôvod na obavy. Ľudia si pamätajú, keď Slovensko v januári 2009 pre stopnutie dodávok plynu z Ruska prišlo o desiatky miliónov eur.

Napríklad košický U.S. Steel zhruba dve tretiny rudy odoberá z východu, zvyšok preváža na lodiach cez Atlantický oceán a Baltské more do Poľska a odtiaľ na Slovensko. Hovorca U.S. Steelu Ján Bača nechcel odpovedať na hypotetickú otázku, čo by bolo s firmou a jej zamestnancami v prípade konfliktu na Ukrajine. „Prirodzene pracujeme aj na záložných plánoch, o ktorých však nebudeme poskytovať informácie. Zatiaľ nepociťujeme žiadne narušenie našich obchodných vzťahov,“ dodal Bača.

Hovorca SPP Peter Bednár tvrdí, že plynári majú zabezpečené kompletné pokrytie dodávok zo západu. „Vďaka dostatočným zásobám plynu v podzemných zásobníkoch a možnosti prakticky okamžitého spustenia dovozu plynu zo západu sme pripravení dodávať našim zákazníkom plyn bez akýchkoľvek obmedzení aj v prípade čiastočného či úplného prerušenia dodávok z východu,“ podotýka Bednár. Transport plynu by technicky zabezpečovala spoločnosť Eustream, ktorá vlastní medzinárodné potrubia od východných až po západné hranice Slovenska. Podľa Vahrama Chuguryana je firma pripravená v prípade zastavenia dodávok plynu z Východu v krátkom čase spustiť spätný chod plynu zo západu až po východné hranice Slovenska.

Prepravca ropy Transpetrol hovorí, že zatiaľ nepočíta s možnosťou výpadku dodávok spoza východných hraníc Slovenska. „K dnešnému dňu nemáme žiadne relevantné informácie, ktoré by viedli k možnej zmene množstva objemu prepravovanej ropy cez naše územie,“ povedal riaditeľ pre prepravu ropy spoločnosti Transpetrol Martin Ružinský. Hovorca Slovnaftu Anton Molnár však tvrdí, že už existujúce prepojenie ropovodov Adria a Družba medzi Slovenskom a Maďarskom by pokrylo celú spotrebu palív na Slovensku. Po rekonštrukcii prepojky sa kapacita ešte zväčší a pokryje tak celú spotrebu Slovnaftu.

Naopak, na Ukrajinu tečie časť elektriny zo Slovenska. Ak by došlo ku kolapsu vedení za hranicami, vznikla by možnosť skolabovania rozvodov aj na Slovensku. Igor Gallo zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy však pripomína, že pravdepodobnosť kolapsu je nízka, pretože slovenská prenosová sústava je spojená s malou časťou ukrajinskej sústavy jediným 400-kilovoltovým vedením.

Slovenské atómové elektrárne využívajú palivo z Ruska, ktoré na Slovensko prechádza cez Ukrajinu. Slovenské elektrárne podľa Janky Burdovej zatiaľ znepokojené nie sú. „Slovenské elektrárne majú zabezpečené spôsoby dodávky čerstvého paliva aj v prípade nemožnosti využiť hranicu Slovenska s Ukrajinou,“ dodáva Burdová. Jednou z možností je, že jadrové palivo by na Slovensko putovalo letecky, podobne ako napríklad do Česka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #U.S. Steel #Ukrajina