Pomáhal Hlinkovi, nevedel, kto to je

Vodič Víťa z Karlových Varov bol jedným z prvých, kto pomáhal českému hokejovému odborníkovi Ivanovi Hlinkovi po jeho dopravnej nehode. Nevedel, kto to je, dozvedel sa to až neskôr. Na miesto havárie došiel niekoľko sekúnd po tom, ako nákladiak sprešoval Hlinkov superb. "Mám ten obraz stále pred sebou," povedal pre agentúru ČTK.

20.08.2004 12:51
debata

Na mieste už bolo niekoľko ľudí, ktorí sa snažili pomôcť, ale taktiež veľa takých, ktorí sa len pozerali. „Niekoľko nehôd som už zažil, okamžite som zodvihol kapotu a na niekoho zakričal, aby mi podal kľúč, nech odpojíme autobatériu. Ešte predtým som sa pozrel na vodiča v akom je stave. Ale vôbec som nevedel, kto to je,“ uviedol Víťa, ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko. 

Hlinka bol krvavý, mal tržnú radnu na hrudníku a dorezané ruky, tvrdí. Všetky airbagy v superbe boli vystrelené, vrátane bočných. „Snažili sme sa vodiča udržať v aute, nevedel som, či nemá nejaké vnútorné zranenie. Vozidlo bolo zabezpečené a žiadne ďalšie nebezpečenstvo nehrozilo, vodič nebol zavalený troskami. Sťažoval sa, že sa mu ťažko dýcha,“ poznamenal.

Vodiča nákladného automobilu príliš nesledoval: „Nevšímal som si ho. Keď som k havarovaným vozidlám prichádzal, vystupoval z nákladiaku. Potom už neviem, čo robil.“

Nevidel, že by bol Hlinka pripútaný pásmi. „Ja som ich nevidel, ale neviem, či mu ich nerozopol niekto predo mňou. Toto by sa však ľudia určite mali dozvedieť. Necítil som ani žiadny alkohol, to by som rozoznal. O chvíľu prišli k nehode hasiči a ja som odišiel do práce,“ poznamenal Víťa.

Počas niekoľkých minút, keď pomáhal na mieste nehody, oslovoval Hlinku menom. „Napriek tomu som netušil, kto to vlastne je. O šport sa príliš nezaujímam. Myslel som si, že je to nejaký majiteľ autosalónu z Karlových Varov. Až neskôr som sa dozvedel, že to bol tréner reprezentácie,“ dodal Víťa.

Hlinka havaroval v pondelok pri odchode z Karlových Varov smerom na Prahu. Avia vybehla do protismeru a zrazila sa s Hlinkovým vozidlom. Legendárny hráč a tréner po prevoze do nemocnice podľahol zraneniam. Polícia nehodu stále vyšetruje.

debata chyba