Svet je plný zmiznutých ľudí

Ľudia na celom svete si v utorok 30. augusta pripomínajú svojich nezvestných. Svetový deň nezvestných osôb existuje z iniciatívy medzinárodnej organizácie zameranej na ochranu ľudských práv Amnesty International od roku 2000.

30.08.2005 14:19
debata

Päťčlenný tím OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža vo svojom vyhlásení v Ženeve uviedol, že od roku 1980 sa v 90 štátoch sveta zachytilo 50-tisíc prípadov, keď ľudia zmizli bez stopy a odvtedy o nich neexistujú žiadne správy.

„Samozrejme, v tomto číselnom údaji nie sú zarátané prípady zmiznutí napríklad v Kolumbii alebo v Nepále, kde v strachu pred ozbrojenými skupinami prakticky ani nevedú zoznamy nezvestných osôb. Nezáleží na tom, či sa niekto stratil počas ozbrojeného konfliktu alebo za iných okolností – každá rodina má právo vedieť, čo sa stalo s jej príbuzným,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Pri príležitosti Svetového dňa nezvestných sa v tento deň v srbskej metropole Belehrad zišli rodinní príslušníci nezvestných a unesených ľudí na území bývalej Juhoslávie na protestnom zhromaždení pred chorvátskou ambasádou. Medzi konáre stromu chcú pripevniť reťaz z 2627 papierikov, na ktorých sú mená osôb stratených na území Chorvátska. Potom sa zhromaždení plánujú presunúť k sídlu Misie medzinárodných síl pre Kosovo a odovzdať tam zoznam obsahujúci mená 745 nezvestných kosovských Srbov.

Nezvestnosť na Slovensku

K informáciám o nezvestných osobách v rámci Slovenskej republiky sa možno dostať na internetovej stránke ministerstva vnútra. Pravda.sk zatelefonovala na Odbor pátrania, evidencií a cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru, kde jej aktuálne informácie poskytol plukovník Jozef Kromerinský.

Každý deň v tomto roku sa doteraz stratilo na Slovensku päť osôb. Takýto priemerný štatistický údaj vychádza z údaju, že počas ôsmich mesiacov tohto roku dostali základné útvary Policajného zboru 1 236 hlásení o nezvestných osobách. Z nich polícia vypátrala už 1 123 osôb, čo znamená vyše 90-percentnú úspešnosť. Okrem toho polícia viedla pátrania aj po 440 nezvestných osobách, ktoré neboli vypátrané z predchádzajúceho obdobia. Z týchto nezvestností už bolo vypátraných 122 nezvestných osôb. Z uvedených čísel vyplýva, že k dnešnému dňu polícia pátra po 431 nezvestných osobách.

Medzi nahlásenými nezvestnými sa často nachádzajú mladí ľudia, ktorí odídu do zahraničia a svojim blízkym „sa zabudnú“ ozvať, prezradil Jozef Kromerinský.

Terezka Baniarová zmizla už pred takmer dvomi rokmi

Jednou z dlhšie hľadaných osôb je aj Terezka Baniarová z Častkoviec v okrese Nové Mesto nad Váhom, po ktorej polícia pátra od 26. novembra 2003. V tom čase 12-ročné dievča odišlo v ten deň okolo 16. hodiny z domu na bicykli do Podolia nakŕmiť mačky. Do cieľa svojej cesty však neprišla a jej rodina nemá odvtedy o nej žiadne informácie.

Polícia kvôli malej Terezke uskutočnila niekoľko pátracích akcií. Na jej vypátranie použila aj vrtuľník ministerstva vnútra, robili sa previerky na  rôznych miestach. Policajní pátrači preverovali informácie od ľudí, ktorí oznámili, že ju niekde videli. Pátrali po nej aj prostredníctvom centrálneho záchranného systému. Doteraz sa však Terezku nepodarilo nájsť.

Nešťastie príbuzných Terezky sa 30. decembra 2003 pokúsili zneužiť štyria mladí muži zo susedných obcí, ktorí kontaktovali jej matku. Pýtali od nej 100-tisíc korún, vraj potom Terezku vrátia. Polícia páchateľov zadržala na Silvestra  2003. Mladíci o Terezke nič nevedeli a za svoj čin boli obvinení z trestného činu vydierania.

Terezka bola v čase zmiznutia štíhle dievča s dlhšími tmavými vlasmi. Na čele a nose má výraznú jazvu. Pôsobila starším dojmom, než bol jej skutočný vek. Mala vo zvyku prihovárať sa starším ľuďom a nechala sa ľahko ovplyvniť.

debata chyba