Pri nehode zahynulo 26 poľských pútnikov

Najmenej 26 ľudí zahynulo a ďalších 14 bolo zranených pri nehode poľského autobusu vo francúzskych Alpách. Podľa miestnych hasičov a polície mal autobus, ktorý zišiel zo svahu, pravdepodobne problém s brzdami a možno šiel aj príliš rýchlo. V autobuse cestovalo 49 prevažne starších poľských pútnikov a dvaja vodiči. Autobus zišiel z prudkého kopca medzi Grenoblom a obcou La Mure, vyšiel z cesty, prerazil zvodidlá, spadol do rokliny a vznietil sa na brehu rieky Romanche.

22.07.2007 14:44 , aktualizované: 16:17
Nehoda poľského autobusu vo Francúzsku Foto:
Poľský autobus s pútnikmi vyšiel z cesty, prerazil zvodidlá, spadol do rokliny a vznietil sa.
debata

Na miesto dorazila asi stovka hasičov. Zo zranených je dvanásť vo vážnom stave.

Niekoľko ľudí je stále nezvestných. Hasiči sa domnievajú, že z autobusu vypadli a spadli do rieky. Tú teraz prehľadávajú záchranári v člnoch a helikoptérach.

Poliaci sa vracali zo známeho pútnického miesta Notre-Dame de la Salette, ktoré leží asi štyridsať kilometrov južne od Grenoblu. „Podľa našich informácií išlo o výpravu farníkov z mesta Štetín a Stargard Szcecinski,“ povedal agentúre AFP hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Robert Szaniawski. Ministerstvo zriadilo pre príbuzných horúcu linku.

Záchranári... Foto: Reuters
Nehoda poľského autobusu vo Francúzsku Záchranári odvážajú zraneného poľského turistu.
 
Záchranári... Foto: Reuters
Nehoda poľského autobusu vo Francúzsku Záchranári odvážajú jedného zo zranených poľských turistov.
Poľský autobus s pútnikmi... Foto: Reuters
Nehoda poľského autobusu vo Francúzsku Poľský autobus s pútnikmi vyšiel z cesty, prerazil zvodidlá, spadol do rokliny a vznietil sa.
 
Záchranári vytvorili... Foto: SITA
Nehoda poľského autobusu vo Francúzsku Záchranári vytvorili priestor, kde ukladali telá ľudí, ktorým sa nešťastie nepodarilo prežiť.

Cesta, kde sa nehoda stala, je podľa agentúry Reuters smrteľnými haváriami známa. V blízkosti miesta nešťastia havaroval už v roku 1973 belgický autobus, zahynulo vtedy 43 ľudí. Odvtedy môžu autobusy na strmú cestu s ostrým sedempercentným sklonom vchádzať len so zvláštnym povolením. Autobus s Poliakmi toto povolenie nemal, uviedli hasiči.

Marcin Szklarski, šéf spoločnosti Orlando Travel, ktorý výlet usporiadala, povedal pre poľskú televíznu stanicu TVN24, že autobus značky Scania vyrobený v roku 2000 prešiel technickou previerkou v Nemecku pred troma týždňami.

Skupina podľa neho odišla z Poľska 10. júla na dvojtýždňový zájazd po svätých miestach vo Francúzsku, Španielsku a Portugalsku. Notre-Dame de la Salette leží vo výške 1800 metrov nad morom. Pútnícke miesto bolo vybudované po tom, čo sa dvom miestnym chlapcom v roku 1846 údajne zjavila Panna Mária.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyjadril v liste sústrasť svojmu poľskému kolegovi Lechovi Kaczyńskému, ktorý by mal ešte v priebehu dňa doraziť na miesto nehody. Chystá sa tam aj francúzsky premiér François Fillon.

debata chyba