Rumuna zabil medveď takmer v centre mesta

Len kúsok od centra 300-tisícového rumunského mesta Brašov roztrhal medveď asi 25-ročného muža. Jeho mŕtvolu našiel ráno v mestskom parku človek, ktorý práve venčil svojho psa. Tragické prípady, kedy medveď hnedý napadne človeka, sú v Rumunsku pomerne časté, šelmy však útočia skôr v horách a nie pri ľudských sídlach.

01.08.2008 16:35
Medveď hnedý. Foto:
Medveď hnedý.
debata

„Medveď odtiahol toho muža asi päť až šesť metrov smerom k lesu a pokúsil sa ho zahrabať. To sa mu však nepodarilo, tak ho tam nechal ležať, popísal rumunskej televízii Flaviu Barbulescu z miestnej veterinárnej správy.

Úrady už vyhlásili po zabíjajúcej šelme pátranie a vyslali po jej stopách tri skupiny lovcov.

V rumunských Karpatoch, v pohorí ktorých leží aj mesto Brašov, žije asi 5 až 6-tisíc hnedých medveďov. Väčšinou sa pohybujú v neobývaných oblastiach, pretože sa ľuďom vyhýbajú. Do obývaných miest ich môžu prilákať zvyšky jedla v smetných košoch a popolniciach.

Útoky medveďov na človeka sú pomerne časté, ale zriedkavo smrteľné. Podľa Cristiny Lapisovej, vedúcej medvedej rezervácie neďaleko Brašova, za posledných päť rokov zomreli traja ľudia. Napríklad minulý rok v júni roztrhal medveď pri Brašove asi päťdesiatročného muža, mesiac predtým zomrela po útoku šelmy v pohorí Bucegi americká turistka.

debata chyba