Žena sa útoku kyselinou nemala šancu ubrániť

O celú tvár v zlomku sekundy prišla mladá žena pracujúca v českej Plzni. Pri aute si ju počkal neznámy muž a oblial ju kyselinou. Informáciu, že išlo o Slovenku, polícia poprela.

18.11.2013 19:38 , aktualizované: 19.11.2013 08:41
debata (19)

Útok, po ktorom sa ocitla v kritickom stave, považujú odborníci za prejav pomsty, ale aj psychickej choroby či sexuálnej deviácie.

„Podľa prvotných informácií z miesta činu zatiaľ neznámy páchateľ k žene pristúpil a vylial na ňu neznámu tekutinu, pravdepodobne kyselinu,“ uviedla policajná hovorkyňa krajskej polície v Plzni Jana Tomková. Vyšetrovatelia zatiaľ nevedia spresniť, či žena do auta ešte len nastupovala, alebo už sedela a muž otvoril dvere na jej aute. Po jeho útoku však zostala prepálená aj opierka na hlavu na strane vodiča.

Televízia Nova v pondelok najskôr tvrdila, že poškodenou je 25-ročná žena zo západného Slovenska, čo hovorkyňa plzenskej polície neskôr poprela. „Nie je to cudzinka,“ vyhlásila pre médiá. Žena, údajne Martina, do Plzne prišla kvôli práci v miestnej automobilke a mala bývať práve v štvrti Lobzy, kde sa útok odohral.

Auto, pri ktorom sa tragédia odohrala, malo slovenskú poznávaciu značku z okresu Čadca. Podľa televízie Markíza je auto registrované na firmu z dediny Vysoká nad Kysucou.

Napriek tomu, že svedkovia sa žene snažili pomôcť a polievali ju vodou, aby zneutralizovali účinky chemikálie, je v ohrození života. „Stav ženy je kritický. Pacientka utrpela poranenie, ktoré ju bezprostredne ohrozuje na živote. Má popáleniny na tvári a žieravina jej zasiahla aj horné a dolné končatiny,“ uviedla hovorkyňa plzenskej nemocnice Gabriela Levorová.

Podľa českých záchranárov sa chemikália dostala až na kosť. Mohlo ísť o kyselinu sírovú. Lekár Ladislav Pásztor to vysvetľuje najmä množstvom tekutiny, ale aj blízkosťou útočníka. „Brániť sa proti obliatiu kyselinou je v podstate nemožné. Pokiaľ má niekto dobré reflexy a dá pred seba ruku, tak si vie ubrániť aspoň oči, inak v podstate nemá šancu,“ mieni Pásztor.

Motív konania páchateľa zatiaľ jasný nie je. Klinický a forenzný psychológ a súdny znalec Anton Heretik hovorí, že za útokmi kyselinou, ktoré sú pomerne zriedkavé, stoja najmä pomsta, psychická choroba či sexuálna deviácia. Upozorňuje však, že prípady bez jasného motívu sú zo spoločenského hľadiska nebezpečnejšie. Hrozí pri nich totiž sklon k opakovaniu činu, pričom ak je dôvod jasný a konkrétny, toto správanie sa viackrát už neopakuje.

Prípadom sa v súčasnosti zaoberajú policajti kriminálnej polície, ktorí ho kvalifikovali ako trestný čin proti životu a zdraviu, za ktorý hrozí v Česku osemročné väzenie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Plzeň #Slovenka #kyselina