Robotník stlmil pád skokana. Skončil len so zlomeninou

Z okna na dvanástom poschodí v bratislavskej Petržalke v piatok dopoludnia vyskočil mladý muž.

11.04.2014 11:00 , aktualizované: 19:29
debata

Zranil pritom ešte ďalšieho človeka, ktorý stlmil jeho pád. Mladík bol počas dňa v kritickom stave a muž, na ktorého spadol, mal len zlomené predkolenie. Podľa záchranárov išlo o malý zázrak.

Z bytu na dvanástom poschodí, z ktorého sa valil hustý čierny dym, mal sám vyskočiť 21-ročný muž. Dopadol na 38-ročného robotníka, ktorý pracoval na zatepľovaní paneláka. Muž pád z okna prežil a podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Petry Stano Maťašovskej je v kritickom stave. Má mnohopočetné zlomeniny a vážny úraz hlavy. „Je v kritickom stave. Druhý muž má otvorenú zlomeninu predkolenia a čaká ho operácia,“ dodáva Maťašovská.

Skok z dvanásteho poschodia podľa záchranárov prežije málokto. „To sa nestáva, aby pád z takej výšky človek prežil. Okrem zlomenín tam totiž dochádza k veľkému otrasu organizmu, odtrhnú sa vnútorne orgány ako pečeň, slezina či pľúca, a to je nezlučiteľné so životom,“ vysvetlil záchranár Karol Jarábek.

Igor Baran, lekár záchranár, považuje za malý zázrak aj to, že robotník vyviazol iba so zlomeninou. „Je to súhra okolností, že pri takej výške má poranené len nohy,“ tvrdí Baran. Lekár hovorí, že priemerná váha dvadsaťročných je okolo 60 – 70 kilogramov, čo je dosť veľa, ak takáto hmotnosť padne na človeka. „Ide o výnimočný prípad a pre toho, ktorý dolu stál, je to obrovským šťastím. Pri dopade zhruba 60 kilogramov na človeka z takej výšky hrozia poranenia hlavy, krčnej chrbtice a chrbtice ako takej. Ak by ten robotník ležal na zemi a padol by muž zhora na jeho nohy, tak chápem, že by išlo len o zlomeniny nôh. Môžeme len špekulovať, či ho náhodou nezbadal, ako padá a iba sa nestihol uhnúť. Nech to bolo akokoľvek, muž mal veľké šťastie,“ ukončil Baran.

Prečo v byte horelo a či kvôli tomu mladík vyskočil z okna, nie je známe. Bližšie okolnosti prípadu polícia vyšetruje. Podľa neoficiálnych informácií si najskôr podrezal žily. Susedia tvrdia, že v byte býva rodina s dvomi synmi. Jeden mal študovať na strednej škole, druhý na vysokej. „Myslím si, že to bude asi ten vysokoškolák, je to strašná tragédia,“ povedal sused z vedľajšieho vchodu.

Psychológ Karol Kleinmann tvrdí, že človek, ktorý sa rozhodne pre samovraždu, psychicky trpí. To, akým spôsobom ju spácha, je už len forma. „V každom prípade človek psychicky trpí a svoju situáciu vyhodnocuje tak, že je neriešiteľná. Psychická bolesť je v takých prípadoch väčšia než strach zo skoku. Tiež však mohlo ísť o človeka so schizofréniou. Ide o ťažkú skupinu psychotikov, ktorí majú bludy, to znamená, počujú rôzne príkazy, ktoré majú vykonať. V takom prípade by bola viac významná aj predchádzajú anamnéza, či sa liečil na psychiatrii a podobne,“ povedal psychológ. Podotkol, že na jar býva najviac samovrážd.

„Prichádzajúca jar, keď je po dlhej zime konečne viac slnečného svetla, práve u takýchto ľudí pôsobí opačne, vyvoláva to väčšiu bezradnosť,“ dodal psychológ.

Oznámenie o požiari dostali hasiči krátko po desiatej hodine. „Pri požiari zasahovalo jedenásť hasičov, požiar sa po niekoľkých hodinách podarilo uhasiť. Požiarnici však boli na mieste požiaru takmer celý deň, ešte v popoludňajších hodinách pokračovalo dohášanie, zabezpečovali, aby ešte niekde nevzbĺkol oheň,“ uviedla Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského záchranného zboru.

Na miesto dorazila hneď polícia. Podľa hovorcu krajského Policajného zboru v Bratislave Michala Szeiffa z bytu vtedy vychádzal hustý dym. „Zároveň pred vchodom do obytného domu na betónovej terase sa nachádzali dve osoby mužského pohlavia s ťažkými zraneniami,“ opísal Szeiff, ako našli oboch zranených.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Petržalka #zranení #bytovka