Smer: Henzélyová dala dôkaz o korupcii

Nahrávka, ktorú zverejnil líder ANO Pavol Rusko, je v záujme všetkých ľudí na Slovensku, vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho v tomto prípade nehrá úlohu otázka či to bolo etické.

09.11.2005 16:48
debata

„Pani poslankyňa Iveta Henzélyová poskytla dôkaz o tom, že na Slovensku sa kupujú poslanci a to je jediné, čo ma zaujíma,“ vyhlásil Fico.

Ako Fico zdôraznil, Smer-SD opakovane tvrdil, že vládna koalícia si zabezpečuje väčšinu v Národnej rade SR na základe netransparentných dohôd s nezávislými poslancami a ich kupovaním. „Dôkaz, ktorý dnes predložil poslanec NR SR Pavol Rusko, z ktorého je absolútne zrejmé, že poslankyni NR SR pani Ivete Henzélyovej boli ponúknuté výhody vo forme rekonštrukcie domu či podpore projektov vypovedá, na čom je dnes založené vládnutie Mikuláša Dzurindu.“ Politici, ktorí sa snažia zľahčovať alebo odmietať tento dôkaz, sa podľa Fica priznávajú, že patria k tým, ktorí priamo korumpovali alebo majú na takýchto praktikách eminentný záujem.

Od roku 1998 a nástupu Dzurindovej vlády ide o najvážnejšiu krízu v demokratickom systéme SR, tvrdí Fico. Pokiaľ sa s tým politické strany odmietnu vysporiadať, zaradí sa podľa Fica Slovensko medzi štáty s nedemokratickým režimom. Ako vyhlásil, Smer-SD neočakáva nič od Mikuláša Dzurindu, žiada však predsedu NR SR Pavla Hrušovského a podpredsedu NR SR Bélu Bugára, „aby skončili s farizejstvom a prázdnymi rečami o zásadovosti a zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu o kupovaní poslancov zákonodarného zboru ako metóde vládnutia.“ Smer-SD očakáva zásadné stanovisko k tejto téme aj od prezidenta Ivana Gašparoviča.

Fico odmieta spochybňovať autentickosť nahrávky. Za nepodstatnú považuje predseda Smeru-SD otázku, kto sú „naši“, ktorí mali podľa nahrávky Henzélyovej ponúknuť výhody. „My to určite nie sme,“ poznamenal. Nezaujíma ho ani to, čo urobí Henzélyová, podľa neho je najdôležitejšie, že poskytla dôkaz „prinajmenšom o tom, že tu bol pokus o trestný čin podplácania, ak nie vykonaný trestný čin“. Podľa Fica je „našou povinnosťou doslova vrhnúť sa na Mikuláša Dzurindu a urobiť všetko, aby táto vláda padla.“

debata chyba