Mizerák: Polovicu medveďov treba vystrieľať

Štátni ochranári by chceli vystrieľať polovicu slovenských medveďov pre ich vlastné dobro. Názor predniesol v utorok riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák. Koľko kusov je polovica, však nevedia. Doteraz nemajú presné údaje o ich počte, keďže so sčítaním začali iba vlani.

05.06.2007 14:22
Medveď hnedý Foto:
Medveď hnedý
debata

Napriek tomu Juraj Ciberej z Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach konštatuje, že Slovensko má najhustejšiu populáciu medveďa na svete. Mizerák odhaduje, že po Slovensku sa potuluje asi 800 medveďov, čo je priveľa.

S tým rozhodne nesúhlasí odborník na medvede, etológ Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga zo Starých Hôr. „Ak ich je tak 500 – 600, aj to je veľa. Ktovie odkiaľ vzali to číslo,“ konštatuje. „To je ako keď v Demänovskej doline vyjde päť hubárov do lesa, vidia jedného medveďa a hneď sú z toho piati,“ dodáva.

Mizerák vysvetľuje, že vychádzali z poľovníckych štatistík, ktoré skresali o jednu tretinu, lebo poľovníci tradične započítavajú niektoré medvede viackrát. Tak dospeli k 800 kusom. Ako však priznal, je to iba hrubý odhad. „Podrobne sčítavať sme začali iba minulý rok a výsledky zatiaľ nie sú,“ hovorí Mizerák.

Riaditeľ štátnych ochranárov zároveň naznačil, že celoročná ochrana medveďa v slovenských podmienkach už nemá zmysel. „Načo je nám chránené zviera, ktoré nikto nechce? Medveďa, čo odchytili minulý týždeň v Tatrách, nechce žiadna slovenská ani európska zoologická záhrada,“ tvrdí. Navrhuje preto zjednodušiť lov týchto zvierat.

S tým sa Saniga nevie stotožniť. „Nerobme z toho hon na čarodejnice. Odstrel agresívnych zvierat áno, ale vždy iba na výnimku ministerstva. Zjednodušenie lovu sa môže ľahko zvrhnúť a ľudia začnú strieľať každého medveďa, ktorého zbadajú. Potom budeme rýchlo tam, kde sme boli pred 80 rokmi, keď na Slovensku zostalo len 30 medveďov,“ konštatuje.

V súčasnosti sa na Slovensku legálne odstrelí okolo tridsať medveďov ročne.

debata chyba