Protest: Denníky vybielili titulnú stranu

Väčšina slovenských denníkov má vo štvrtkových vydaniach rovnakú, protestnú titulnú stranu. Tento akt vydavateľov periodickej tlače je reakciou na konanie výboru Národnej rady pre kultúru a médiá, ktorý posunul do parlamentu vládny návrh tlačového zákona a schválil pozmeňovacie návrhy koalície. Vydavatelia považujú takýto zákon za likvidačný, obávajú sa totiž, že stránky ich novín zaplavia texty odpovedí a opráv.

27.03.2008 00:00
Vydavatelia slovenskej tlače odmietajú vládny...
debata

„Problém tohto zákona je predovšetkým v tom, že právo na odpoveď sa uplatní aj v prípade, keď pôvodný článok bude pravdivý, ale aj to, že odpovede sa môžu reťaziť. To všetko sa môže odohrávať na titulnej strane Pravdy, alebo Nového Času,“ uviedol šéfredaktor denníka Pravda Petr Šabata. „Niet pochýb o tom, že vláda preto takýto zákon pripravila a že ho bude aj využívať,“ dodal.

**====== ODPOVEĎ ======

**

Sedem hriechov tlačového zákona

Chcete, aby vaše obľúbené noviny nerobili redaktori, ale niekto iný? K tomu smeruje nový tlačový zákon z dielne vládnej koalície. Vytvára nezmyselne široký priestor pre právo na opravu a odpoveď, tým hrubo zasahuje do redakčnej práce, porušuje demokratické zásady, práva občanov a slobodu tlače.

1. Dáva právo na odpoveď aj pri pravdivej informácii.
2. Dáva právo aj na opravu informácií, ktoré nikomu neublížili.
3. Umožňuje dvojitú sankciu – vydavateľ má povinnosť uverejniť opravu i odpoveď.
4. Vydavateľ je zodpovedný aj za odpovede, ktoré porušujú zákon a dobré mravy, čo môže vyvolať reťaz žiadostí o odpoveď.
5. Právo na odpoveď majú aj štátne a iné verejné orgány, čo podľa medzinárodných organizácií vytvára možnosť zneužitia.
6. Redakcia nesmie reagovať na odpoveď, čo je protiústavné.
7. Vydavateľ nemôže odpoveď odmietnuť, inak mu hrozí peňažný trest až 150-tisíc korún.

Nechceme vydávať noviny, ktoré čitateľa nezaujímajú a porušujú jeho práva. Preto považujeme za nevyhnutné využiť na protest prvé stránky našich novín. Spolu s ostatnými denníkmi sme sa na to odhodlali po viac ako desiatich rokoch, keď sme sa za vlády Vladimíra Mečiara bielymi stránkami bránili voči útokom proti tlači.

Páni poslanci, veľká časť vašich voličov sú naši čitatelia. Nedovoľte, aby bol prijatý tlačový zákon, ktorý smeruje proti nim.

Protest

Voči návrhu tlačového zákona majú výhrady opozícia, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i ďalšie medzinárodné inštitúcie. Pripravovaný zákon podľa nich ohrozuje slobodu slova na Slovensku. OBSE žiadala zlúčiť právo na opravu a právo na odpoveď tak, aby mali dotknuté osoby možnosť reagovať na uverejnené nepravdivé skutočnosti.

debata chyba