Prevádzači majú novú taktiku, falšujú doklady

Cudzinecká a hraničná polícia v pondelok a v utorok zadržala prevádzačov, ktorí využívali nové metódy tejto trestnej činnosti, keď skupovali doklady od našich občanov a potom ich falšovali pre cudzincov. Na tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Úradu cudzineckej a hraničnej polície Tibor Mako.

11.06.2008 15:25
Utečenci Foto:
Ilustračné foto
debata

V pondelok zadržali dvoch rumunských občanov, ktorý sa snažili pomocou falošných dokladov previesť dve osoby z Moldavska. Vyšetrovateľ Rumunov obvinil z trestného činu prevádzačstva a podal návrh na ich vzatie do väzby. Cudzinecká polícia tiež zadržala dvoch Slovákov a jednu osobu pôvodom z Arménska, ktorí od našich občanov skupovali osobné doklady. Ako riaditeľ uviedol, cudzinecká a hraničná polícia na celom prípade pracovala približne od februára. Páchatelia týmto spôsobom sfalšovali okolo 200 dokladov, pasy, občianske preukazy a vodičské preukazy. Vyšetrovateľ už prokurátorovi odovzdal návrh na väzobné stíhanie. 

Trojčlenná skupina zaplatila istej osobe 150 eur, aby pozvala konkrétnu osobu z Ukrajiny na Slovensko. Ukrajinka na základe pozvania získala platné schengenské vízum a doniesla so sebou predpísané pasové fotografie, resp. fotografie na občiansky alebo vodičský preukaz. Na našom území potom dostala nové doklady. Zo Slovenska cestovala cez Maďarsko do Londýna. Ukrajinku po spolupráci britských a slovenských policajtov odhalili, stíhaná je vo Veľkej Británii, dodal Mako. Ďalší prípad cudzinecká polícia odhalila v spolupráci s českou stranou. Srbského občana zadržali, keď preberal doklady a zistili, že po Srbovi bolo vyhlásené celoštátne pátranie. Česi už Srba vydali na Slovensko.

Mako tiež informoval o bezpečnostno-represívnej akcii pod názvom „Cudzinci“, ktorú vykonala cudzinecká polícia v spolupráci so žilinskými policajtmi v Žilinskom kraji a v Žiline. Išlo o kontrolu cudzincov a ich legálneho pobytu a práce na našom území, nelegálneho držania zbraní, omamných a psychotropných látok. Pri  akcii v jednej žilinskej firme skontrolovali 42 cudzincov. Dvadsať Kórejčanov predviedli na cudzineckú políciu, z nich 16 bolo na našom území nelegálne a budú vyhostení.

debata chyba