Čoraz viac žien má prvé dieťa po tridsiatke

Prvé dieťa po tridsiatke nie je pre ženy v hlavnom meste už niekoľko rokov nič nezvyčajné. Rodičovstvo si do vyššieho veku podľa štatistikov čoraz častejšie odkladá aj nežnejšie pohlavie v mestách mimo Bratislavy.

12.12.2008 09:00
Kočík s dieťaťom Foto:
Ilustračné foto
debata

Hoci na vidieku rodia ženy stále najviac medzi 20. a 30. rokom života, aj tu sa vek prvorodičky posunul nahor.

„Medzi rokmi 1996 až 2007 stúpol priemerný vek pri prvom pôrode v mestách o 3,5 roka na viac ako 27 rokov. Na vidieku sa zvýšil o 2,5 roka na zhruba 25 rokov,“ informoval Boris Vaňo z Výskumného demografického centra. Takýto rast veku žien pri narodení dieťaťa súvisí podľa štatistikov s pomerne výrazným odkladaním vstupu do manželstva a posúvaním tehotenstva.

„Veľa žien sa s prvým dieťatkom neponáhľa. Majú čoraz viac možností na sebarealizáciu, študujú, cestujú, chcú si zarobiť. K plánovanému rodičovstvu patrí aj snaha vyriešiť najskôr problém s vlastným bývaním, čo je dosť nákladná záležitosť. Keďže sa to zvyčajne rieši úverom, narodenie dieťaťa znamená automaticky zníženie finančného príjmu. Takže je tu snaha, čo najviac splatiť ešte pred narodením dieťaťa,“ skonštatovala Miloslava Kvasnicová z Únie materských centier.

Pôrod v neskoršom veku plánujú podľa nej najmä ženy s vysokoškolským vzdelaním, kde štúdium trvá dlhšie a po ňom chcú istý čas ešte pracovať. Ženy, ktoré majú skončené štúdium skôr, zvyčajne majú skôr aj prvé dieťa. „Zvlášť typické je odkladanie pôrodu pre Bratislavu, kde je najviac pracovných príležitostí, ale aj možností na relax a zábavu,“ dodala Kvasnicová.

Staršie rodičky sú podľa nej viac informované, majú lepšie rodinné zázemie a snahu viac vťahovať partnera do starostlivosti o dieťa. Na druhej strane sú však výrazne úzkostlivejšie k deťom a náročné aj samy na seba, ako zvládajú úlohu matky. Štatistici však upozorňujú, že pravdepodobným výsledkom súčasného vývoja plodnosti v mestách, ale aj na vidieku bude rast bezdetnosti a zvýšenie počtu rodín s jedným dieťaťom.

debata chyba