Sporný tender zrušia, konzorcium zachránilo hlavu ministra Štefanova

Medzinárodné konzorcium, ktoré v roku 2007 získalo v spornom nástenkovom tendri zákazku Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, súhlasí so zrušením platnosti zmluvy s rezortom výstavby o poskytovaní služieb pri čerpaní pomoci z eurofondov.

28.04.2009 11:29 , aktualizované: 14:39
Igor Štefanov Foto:
Minister výstavby Igor Štefanov
debata

Ako informovala konateľka firmy Zamedia, s.r.o. Zuzana Škutáková, platnosť zmluvy bude zrušená k 23. aprílu tohto roku dohodou a konzorcium nebude uplatňovať žiadne sankcie voči ministerstvu výstavby.

„Rešpektujeme požiadavku MVRR, ktorá sa opiera o uznesenie vlády, prijaté 23. apríla 2009, a súhlasíme s ňou. K tomuto záveru dospeli všetky spoločnosti, ktoré konzorcium tvoria,“ uviedlo konzorcium. Členmi konzorcia popri Zamedii sú firmy Avocat, s.r.o., Consulting & Management, s.r.o. a European Consultants Organization, s.p.r.l.

Vláda na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok minulý týždeň požiadala ministra výstavby Igora Štefanova, aby zabezpečil zrušenie zmluvy v nástenkovom tendri bez finančných škôd pre SR a vypísal nové riadne verejné obstarávanie.

Premiér Robert Fico Štefanovovi pohrozil, že ak zmluvu nezruší, navrhne jeho odvolanie. Stalo sa tak po tom, čo premiér dostal list od Európskej komisie (EK), ktorá prešetruje transparentnosť spomínaného tendra.

V nástenkovom tendri za 3,6 mld. Sk (119,5 mil. €) uspelo konzorcium aj s účasťou firiem Zamedia a Avocat, považovaných za blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Ministerstvo výstavby pri tendri na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov použilo netransparentnú podprahovú metódu, čím sa vyhlo verejnej súťaži. Exminister Marian Janušek (SNS) podpísal s vybraným dodávateľom zmluvu 5. júna 2007.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pri kontrole sporného tendra zistil viaceré, aj závažné, porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Podľa predsedu ÚVO Bélu Angyala zmluva bola podpísaná v rozpore so súťažnými podkladmi, nemala byť uzatvorená, konzorcium malo byť vylúčené a tender zrušený.

Kontrola ÚVO trvala od 28. novembra 2008 do podpísania zápisnice o prerokovaní protokolu o jej výsledkoch oboma stranami 8. apríla tohto roku. Janušek v rozpore so zisteniami kontroly opakovane tvrdil, že pri tendri neporušil zákon.

Premiér Robert Fico po oboznámení sa s výsledkami kontroly 9. apríla vyzval Januška, aby do piatich dní odstúpil, inak navrhne prezidentovi jeho odvolanie. Janušek 14. apríla odstúpil, nahradil ho ďalší nominant SNS Igor Štefanov, hoci na príprave nástenkového tendra sa tiež podieľal. Štefanov vyhlasoval, že sa za tender necíti byť zodpovedný a že tender bol v poriadku.

Európska komisia (EK) medzitým začala konanie voči SR v spojitosti s netransparentným tendrom v rezorte výstavby. Opozícia iniciovala pre tender mimoriadne rokovanie parlamentu o vyslovení nedôvery Štefanovovi. Vládna koalícia pri hlasovaní 22. apríla Štefanova podržala, rovnako ako predtým vláda a neskôr aj premiér. Vláda po tom, ako premiér dostal od EK list pre tender, 23. apríla nariadila Štefanovovi v jeho neprítomnosti zrušiť zmluvu v tendri bez finančnej škody pre SR a vypísanie riadnej súťaže.

Premiér pohrozil ministrovi odvolaním, ak by tak neurobil. Štefanov na druhý deň prisľúbil, že bude rešpektovať rozhodnutie vlády a zmluvu zruší.

Slota: Štátu sa nevrátia peniaze z nástenkového ten­dra

Štátu sa zrejme nevrátia peniaze, ktoré vyplatil víťazovi tzv. nástenkového tendra. Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota povedal, že minister výstavby Igor Štefanov zruší zmluvu s konzorciom, ale vyplatené peniaze sa nebudú vracať. „Prečo by sa mali? Keď niekto spravil nejaké školenie alebo niečo, prečo by sa to malo vracať? Keď vy si kúpite chleba a zjete ho…“ uviedol Slota.

Podľa Slotu so zrušením sporného tendra nemá Európska komisia nič spoločné. „Nedali do toho ani halier, tak proste skončili,“ tvrdí Slota. Na otázku týkajúcu sa jeho prepojenia s firmami Zamedia a Avocat jednoznačne neodpovedal. „So Zamediou mám asi toľko ako vy so svojim týmto (zadkom – pozn.),“ reagoval šéf SNS.

  V čom bol Janušekov tender problematický

//- verejnú súťaž exminister zverejnil len na nástenke na ministerstve

– vyhralo ho konzorcium firiem, z ktorých dve sú blízke SNS

– šéf SNS Ján Slota dokonca hovoril o svojom vplyve v Zamedii

– za mnohé služby platilo ministerstvo konzorciu premrštené ceny

– Štefanov tender obhajoval, hoci najprv tvrdil, že s ním nemal nič spoločné

- minulý týždeň pripustil, že pripravoval podklady súťaže

– Štefanov obhajoval tender aj výmyslami//

debata chyba