Operný tenorista vymenil mikrofón za pílu. A zostal pri umení

Donedávna ho živil hlas, dosky, ktoré znamenajú svet a mikrofón. Dnes mu dáva chlieb rezbárstvo. Tridsaťročný Martin Kalman z Brezna vhupol z jedného umeleckého sveta do druhého. Svoj krok neľutuje. Teraz majstruje v rodičovskom dome v Pohorelej. Pri práci využíva nielen dláto, ale aj silu motorovej píly.

26.06.2009 11:41
Martin Kalman, rezbár, busta
Kalman so sochou Jiřího Korna, ktorú vyrezal len tak spamäti. Bez fotografie či inej predlohy.
debata

Urastený Horehronec s tromi malými deťmi je výnimočným zjavom. Keď pred viac ako desiatimi rokmi išiel študovať na konzervatórium, nemal ani tušenia, že skončí pri motorovej píle. Ale stalo sa. „Spievanie v opernom zbore ma veľmi bavilo, ale život v hlavnom meste mi nevyhovoval. Náhodne som sa dostal k rezbárstvu a začal som stružlikať. Najskôr obyčajným kuchynským nožom. Postupne som si zaobstaral náradie,“ vracia sa Kalman na začiatok umeleckej dráhy s drevom.

V roku 2004 začal ako prvý tenorista spievať v štátnej opere v Banskej Bystrici. Čoraz viac ho však bavilo aj rezbárstvo, ktorému sa venoval vo voľnom čase. Z dreva vyrábal postavičky, zvieratá a ľudové motívy. Tie potom väčšinou venoval ako darčeky príbuzným či priateľom z práce. „Po sezóne 2006/2007 som z opery odišiel. Teraz som už len externým operným spevákom. Živí ma drevo,“ podotýka.

Okrem sôch, väčšinou v životnej a nadživotnej veľkosti, sa začal venovať aj úžitkovému rezbárstvu. Sochy z dreva však zostali jeho doménou. Ako človek, ktorý sa nebojí experimentov Kalman nepoužíva len kladivo a dláto, ale aj motorovú pílu. „Chcel som dokázať, že aj týmto spôsobom sa dajú z dreva vytvoriť hodnotné diela,“ vysvetľuje.

Dnes už väčšinou pracuje len s týmto nástrojom. „Je pravda, že je to nebezpečné. Človek musí mať dobrú fyzickú kondíciu, aby to zvládol,“ zdôrazňuje tenorista, rezbár – s pílou v ruke. Chodí s ňou aj na rôzne festivaly, kde takto tvorí sochy priamo pred očami užasnutých divákov. Podobizeň českého speváka Jiřího Korna vyrezal len spamäti.

Statný tridsiatnik priznáva že jeho cieľom je s motorovou pílou vycestovať na medzinárodné súťaže rezbárov a reprezentovať Slovensko. Úplne zanevrieť však nechce ani na spev. „Keď dlhšie nespievam, chýba mi to,“ priznáva. S dôvetkom, že spev stále patrí k jeho trom životným láskam. Ďalšími dvoma sú práca s drevom a rodina.

debata chyba