Michaľany sa ďalej boja Rómov. A polície

Ani s odstupom niekoľkých dní nemajú ľudia zo Šarišských Michalian pre políciu dobré slovo. Policajti cez víkend zahatali protirómsky pochod extrémistov tak, že nebrali ohľad ani na miestnych. Výsledkom bolo, že časť z nich sa potom postavila na stranu extrémistov.

12.08.2009 10:22
Pospolitosť, Šarišské Michaľany Foto:
Cez víkend rozohnali v Šarišských Michaľanoch policajti protirómsky pochod.
debata

„Niečo zo zásahu polície som videla na vlastné oči. Pritom zatkli aj niekoľkých miestnych mladých ľudí, ktorí s pospolitosťou nemajú nič spoločné,“ hovorí Marta Krochmáľová.

Obyvatelia Šarišských Michalian teraz obviňujú starostu Jozefa Brendzu z toho, že kvôli nemu polícia zakročila proti demonštrujúcim. V obci pokračuje petícia za jeho odvolanie. Oznam o nej visí i na miestnych potravinách, pred ktorými sa stále diskutuje o sobotňajších udalostiach. „Ja som ju už podpísala, pretože starosta má už toho na rováši dosť. Toto už bol vrchol. Pritom nemáme nič proti miestnym Rómom. Prekáža nám teror ich súkmeňovcov z Ostrovian. Často chodia sfetovaní s vreckom pri tvári a ľudia sa ich boja,“ dodala Krochmáľová.

Helena Falatová sa na sobotňajšiu demonštráciu prišla pozrieť s vnučkou. Zásah policajných ťažkoodencov ju vydesil natoľko, že si musela zobrať tabletku na upokojenie. „Bola som sa pozrieť a podporiť zámer. Príďte sa pozrieť pred potraviny o šiestej, ako to tu vďaka Rómom vyzerá. Som zhrozená,“ vraví Falatová. Aj ona chce pripojiť svoj podpis pod petíciu na odvolanie starostu. Ten tvrdí, že na odchod z funkcie nevidí dôvod.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) trvá na tom, že zásah kukláčov bol v poriadku. Do lokalít, ktoré nie sú bezpečné, plánuje nasadiť viac policajtov. Polície sa zastal aj vicepremiér Dušan Čaplovič. Kritiku si, naopak, polícia opäť vyslúžila od koaličného HZDS.

Podľa Falatovej sa kukláči správali aj voči obyvateľom tunajšieho sídliska hulvátsky. Keď sa jedna pani niečo opýtala ťažkoodenca, ten jej vynadal. „Zobrali jedného miestneho chlapca, potom ho hľadal otec a musel ísť na políciu. Potupili slušných ľudí v Šarišských Michaľanoch,“ dodáva rozhorčene miestna obyvateľka.

Vodca Slovenskej Pospolitosti Marian Kotleba na...
Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
+17Šéf Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
debata chyba