Smer sa chystá do opozície, dúfa, že len na krátko

Robert Fico si síce prevzal od prezidenta poverenie na zostavenie vlády, jeho poslanci sa však už pomaly začínajú pripravovať na návrat do opozičných lavíc.

15.06.2010 06:00
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata

Úzke vedenie Smeru sa v pondelok radilo o ďalšom postupe strany. Hoci pravicové strany odkázali, že so Smerom nemienia rokovať, člen vedenia Miroslav Číž potvrdil, že ich v najbližších dňoch na stretnutia pozvú. Neoficiálne rozhovory medzi Smerom a pravicou už podľa neho prebiehajú. „Sú rokovania na rôznych úrovniach,“ povedal Číž.

Zároveň potvrdil, že ak pravica oficiálne oznámi, že rokovania odmieta, Smer sa obráti na prezidenta, aby poveril zostavením vlády SDKÚ. Termín je do budúcej stredy. „Za ten čas si môžu zhodnotiť, či sa dokážu dohodnúť na programe,“ povedal o pravicových vyjednávaniach.

„Ak nebude vôľa sa dohodnúť, bude Smer silnou konštruktívnou opozíciou,“ vyhlásil podpredseda strany Vladimír Maňka.

Predstavitelia Smeru však neočakávajú, že by mali v opozícii zostať celé štyri roky. Pravicovej vláde SDKÚ, SaS, KDH a Most nedávajú dlhé trvanie. „Ak aj bude Smer v opozícii, bude to opozícia, ktorá dlho nepotrvá. Nik nevie, či pravicová vláda vydrží deň, mesiac, rok. Je tam obrovská rozdielnosť názorov,“ uviedol poslanec Dušan Jarjabek. Ako príklad dal skupinu ľudí z OKS, ktorá sa prekrúžkovala do parlamentu na kandidátke Mostu. „Sú neriadené strely. Už som s nimi v parlamente sedel a nik ich nedonúti k straníckej disciplíne. Sú skrátka takí,“ povedal.

Za ďalšiu slabinu označil pomery v samotnej SDKÚ. „Radičovej a Dzurindova skupina tam bojujú o vplyv. Nespokojní dajú o sebe vedieť, skôr či neskôr.“

Na krehkosť prípadnej pravicovej koalície poukazuje aj poslanec Róbert Madej. „Netrúfam si odhadnúť ako dlho môžu vydržať, to je úloha pre stávkové kancelárie. Vieme však dobre, ako to fungovalo za Dzurindových vlád – boli nestabilné, a taká istá bude aj táto,“ predpokladá.

Podľa Jarjabka to bude mať pravica o to ťažšie, že v parlamente bude sedieť silná opozícia. „V parlamente budú mať homogénnu poslaneckú skupinu Smeru, kde všetci ľudia absolútne ťahajú za jeden povraz,“ uviedol.

Prípadného štiepenia Smeru, čo sa stranám v opozícii stáva, sa neobávajú. „Vzťahy sú nesmierne utužené a odmietavý postoj pravice ešte viac posilnil jednotnosť,“ tvrdí Jarjabek.

Fakt, že sa Smeru napriek volebnému víťasztvu nepodarilo zostaviť vládu, označujú za nespravodlivé. „Vôľa ľudí na Slovensku je, aby bol Smer vo vláde,“ dodal Madej. Číž pripomenul, že keby malo HZDS o pár desatín percetna viac, vládu by zostavoval Smer.

debata chyba